7 měsíční dítě se staví na hlavu při pohybu dopředu na zádech. Jak mu v tom zabránit?

Zodpovězené
17. čer 2019

Dobry den.

Prosím o radu. Dcerka bude mít za týden 7. měsíců. Neleze, nesedí, pivotuje a na břiše couvá, na břicho se otáčí přes oba boky. Když je však na zádech a chce se někam dopředu (směr za hlavou) dostat, prohne se do luku, kdy se staví na hlavičku (týl) a nohama se odrazí. Tímto způsobem se šoupe dopředu, kam chce. Bojím se, jestli si nemůže zlomit vaz (když se nohama odráží, úplně si zalomí hlavičku do velkého záklonu), nebo při nejmenším skřípnout nějaký nerv. Udělá prostě most, jen se místo rukou opírá o hlavu. Já ani moje mamka jsme toto ještě neviděly. K naší doktorce jdeme až na 8. měsíční poradnu.

Dělají toto miminka?

Říkám si, že pozice, kam se mimi samo dostane je pro něj bezpečná, ale zde si nejsem jistá. Navíc bych u ní musela pořád být a nevím, jak zabraňovat tomu, aby to nedělala.

Děkuji.

Dobrý den,

musím se přiznat, že s takovým způsobem lokomoce jsem se také nikdy nesetkala. Je to hodně nezvyklé a rozhodně musíte zakročit.

Než zahájíte odbornou rehabilitaci / fyzioterapii, budete opravdu muset strávit hodně času na zemi, na koberci a bránit dívence v prohýbání. Střídejte její polohy - na bříšku ji zabavujte hračkami, v poloze na zádech jí nabízejte k pozorování, hře a zkoumání její nožky a palečky. Také ji, když bude ležet na zádech, kolébejte s pokrčenými nožkami v kolenou do stran.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová