Ageneze ledviny, zjistili to vašemu dítku?

Dobrý den maminky, je tu prosím nějaká, které zjistili, že jejímu dítku chybí jedna ledvina? Druhé dítě čekáme na konci října a už teď z velkého UTZ víme, že nebude mít jednu ledvinu. Zajímala by mě lékařská péče, vyšetření. omezení apod...Spoustu jsem toho vyčetla na internetu, ale nejlepší jsou osobní zkušenosti 🙂 Předem díky!

katyh84
11. črc 2017

Ahoj zkušenost nemám ale zkus projít fórum dej si do vyhledávání ageneze ledviny nebo chybějící ledvina pár příspěvků už tu bylo. Třeba tam nějaké maminky najdeš. Nebo třeba kontaktovat nefrologickou poradnu či nějaké dializační středisko a poptat se přímo tam tam přeci jen zkušenosti mají

katerina_stoklasova88
autor
11. črc 2017

@katyh84 to jsem samozřejmě vse udelala, nicméně vsechny diskuze jsou uz poměrně zastaralé...

zrzkaaa
11. črc 2017

Musí se vyloučit jiné vrozené vady (co pravděpodobně udelali na tom velkém UTZ). Po narození by se miminku měl udělat UTZ ledvin- skontroluje se ta jedna ledvina, jak je velká (obvykle bývá kompenzatorně větší než když jsou ledviny dvě), zda má normální anatomii. Poté by mělo být dítko dispenzarizováno v nefrologické ambulanci, kde se mu jednou za čas skontroluje moč, krevní tlak, udělá kontrolní UTZ ledvin. Jinak ale dítě nemá žádné omezení v životě, snad jen není doporučeno aby se věnovalo kontaktnm sportům.