Dcerka nechce v 8mi měsících otevírat pusu na příkrmy. Mléko pije 5x denně. Mám to už řešit?

Zodpovězené
16. únor 2019

Dobrý den,

dcera (8m) je od narození na UM. Od 4m jsem se snažila dávat příkrmy (zeleninku), tu nechtěla a až v 6m se podařilo jí dát pár lžičenek (mrkev, dýně, banán). Od té doby ,,papá,, i maso a zeleninku, ale nechce otevírat pusinku, a tak se mi to tam podaří vždycky nějak ,,vecpat,, když jí ukážu lahvičku.

Když mi spapá za den 10lžičenek, tak je to úspěch, jinak má 5x za den mlíčko. Příjde mi to hrozně málo. Mohu být v klidu a mám být trpělivá? Nechce prostě na lžičenku otevřít pusinku. I jsem jí dala lžičku, aby si s ní hrála a zkoušela to sama a i ,,kukuřičnou křupku,, aby se naučila otevírat pusinku.
Věřím, že když by měla jídlo v lahvičce, tak by toho snědla více, ale to nechci zavádět. Od narození má zajišťovácí ATB, které bere přes stříkačku do pusinky každý večer, a tak si myslím, že je to i tím.

Nemáte prosím nějakou radu?
Děkuji moc a přeji hezký den.

Dobrý den,

dítě trvale na udržovací atb léčbě má možná více důvodů k nechutenství. Myslím, že je vhodné nechat dítě zkoušet jíst samo a při jeho hře se lžičkou, křupkou atd. přikrmovat. Zatím bych ale upřednostnila krmení po lahvičce, nebot' vidím jako prioritu dostatečnou i nemléčnou výživu.
Příležitostně doporučuji vyšetřit stav výživy i z krve, včetně hladiny železa a vitam. B, D a při nízkých hodnotách doplnit vše potřebné. Současně podávejte laktobacilus, nejlépe kapky Bio Gaia.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová