Léčba černého kašle

Zodpovězené
23. dub 2019

Dobrý den,

narazila jsem na tento článek ohledně očkování a černého kašle. Jaký je Váš odborný názor na rady MUDr. Elekové, které v něm uvádí. Jak se podle vašeho odhadu bude vyvíjet stav dítěte, u něhož bude černý kašel léčen dle rad této lékařky?

https://www.vitalia.cz/specialy/ockovani-pro-a-...

Velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den,
černý kašel v období před vývojem erytromycinu byl závažné až smrtelné onemocnění. U malého dítěte i dnes trvá velká zátěž organismu ( včetně srdce ) při prodělávání této infekce. I když bych si jako matka dítěte nemocného pertusí myslela, že mi nejspíše dítě neumře díky vhodné antibiotické léčbě, určitě bych mu nepřála stavy těžkého kašle. Trvají až dva týdny, dnem i nocí. Kašel je tak intenzivní, že při něm praskají žilky v očích, někdy žebra i namáhané svaly. Nemocné dítě při záchvatu kašle lape po vzduchu a má pocit akutní dušnosti, tj. nedostatku vzduchu.
Ještě bych se vyjádřila ke snižování horečky: vysokou horečku, tj. nad 38,5 doporučuji snižovat všemi prostředky - což jsou chladné nápoje, sprchování nebo omývání trupu vlažnou vodou, větrání, podávání paracetamolu, ibuprofenu. Není nutné snižovat horečku na normální tělesnou teplotu, stačí ji udržovat pod 38 stupňů, což má dostatečný imunomodulační efekt.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová