Neustávající suchý dráždivý kašel, žádná rýma ani teplota u 4leté dcery. Jaké léky podat?

Zodpovězené
5. únor 2019

Dobrý den.

Dcerka - 4 roky už asi 10 dní kašle. Několik dní kašlala pouze v noci, teď už zakašle občas i přes den. Po týdnu podáváni Stodalu nenastala žádná změna. Je bez teplot, bez rýmy. Nechci ji vodit do přecpané čekárny, ať tam ještě něco nechytne, ale nevím, jak jí ulevit a co má ten kašel znamenat? Kašel je suchý, dráždivý, budí se s ním 2-3x za noc a kašle v kuse i několik minut.

Děkuji předem za Vaši radu.

Dobrý den,

doporučuji Vám přeci jen pediatrické vyšetření a poslech plic. Je období vysoké nemocnosti a častějších komplikací respiračních infektů.

Suchý noční dráždivý kašel může být projevem takové komplikace jako např. - obstrukční bronchitis, počínající zánět plic, atd. Do doby vyšetření a upřesnění diagnozy uložte dívku do zvýšené polohy, zajistěte vhlký čistý vzduch v místnosti, dávejte jí opakovaně inhalovat Vincentku ( inhalátorem např. značky Omron ), masírujte hrudník, dbejte na dostatečný pitný režim. Během dne podávejte mukolytikum ( např. Mucosolvan nebo ACC ), noční kašel zkuste ztlumit antitussikem ( např. Levopront ), dráždivost sliznice dýchacích cest též částečně sníží lék na alergii, např. Fenistil kapky či Zodac kapky.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová