Operace nosní mandle a "trubičky" do oušek

glimmer
22. čer 2015

Ahoj, Vítek už od 7 týdnů trpí opakovanými záněty středního ucha, pravé ouško už mu píchali 13x! ... Doktor nám doporučil nechat odstranit nosní madle a v operovat nějaké trubičky do oušek ... teď jsme konečně dostali termín k nástupu do nemocnice (jdeme 6.8.2015) ... prosím o vaše zkušenosti, postřehy a rady .. jak dlouho budeme v nemocnici? Doktor říkal ať počítáme tak 4 - 5 dní.

mandala
22. čer 2015

Tak já byla s dcerou opakovaně, ale leželi jsme vždy jen přes noc. Zákrok netrvá dlouho, už si nepamatuju přesně, ale myslím, že déle jak 45 m to nebylo. Ventilační trubičky jsou určitě fajn, vím, že spoustě dětí pomohlo, nám moc ne, protože záněty se opakovaly stále a ty trubičky se jí ucpaly odtékajícím hnisem, což je špatně, takže jí to museli pak už ambulantně vytáhnout. Takto jsme byli asi 3x a bohužel, po čtvrté jsme už odmítli, ale dodávám, že ona je opravdu ojedinělý případ, záněty se jí opakovaly zhruba po třech měsících od dvou let, později nám řekli, že to může mít vrozené, na imunologii zas zjistili, že to může být skrytá alergie na mléko, a od té doby, co jsme omezili kravské mléko, opravdu se zlepšilo. Takže já věřím, že vám určitě tento zákrok pomůže. 😉

glimmer
autor
22. čer 2015

@mandala my jdeme do nemocnice v Mostě, kde i po operace nosní mandle nechávají 2 dny ... nechápu, protože prej v Kladně pouští odpoledne ... ale tam jsou tak dlouhý čekačky, že to už nedáváme ... ty nosní madle vyndavají pusou nebo jak? A ty trubičky jsou vidět okem ? Jde mi o to, aby se Vítečkovi nesmály děti ve školce a tak ...

lolelole
22. čer 2015

@gabrielaa Gabi na tom byla nedávno s dcerkou, tak jí označují, třeba napíše zkušenosti.

mandala
23. čer 2015

@glimmer Nosní mandle vyndávají ústy a ty trubičky v oušcích vidět nejsou vůbec, naopak, jsou zavedeny až vzadu a jsou malinké, co je ale blbý, že to máte v létě a tím pádem se asi nebude moct koupat v bazéně, nebo koupališti, nesmí se tam dostat voda, kvůli infekci. I doma musíte opatrně mýt vlasy, dcera si vždy zacpala uši a já ji hlavu umyla a osprchla, ale váš je ještě docela malý, budete muste nějak vyzkoušet. Jinak si myslím, že se nemusíte ničeho bát, po operaci je nic nebolí,a kdyby přece, daj vám prášek na bolest, většinou druhý den byla úplně v pořádku. Nejhorší je to po narkoze, kdy děti brečí, ale ne proto, že by je něco bolelo, ale jsou z ní nějaký zblblý, to byl pro nás největší boj, protože je probudí, zkontrolují, jestli je vše O.K. a pak chtějí, aby znovu usnuly a dospaly se a to nám teda trvalo vždycky strašně dlouho.

aneta15
23. čer 2015

@glimmer My máme gromety dávané opakovaně. Dceři jsem nechala udělat silikonové špunty do uší na míru a jezdila i na toboganu, potápěla se a všechno bez problémů. Vůbec se ničeho neboj. ráno jsme nastoupili a v pět jsme už jeli domů. Dcera po narkóze trochu vyváděla ale nic tragického to nebylo. My máme jedno ucho píchlé minimálně 30x a druhé minimálně 20x. Gromety nám hrozně moc pomohli od té doby, co je má tak měla jen jednou oboustranný zánět ale bez komplikací. Dcera přestala následkem častého píchání slyšet a špatně mluvit ale všechno se 100% zlepšilo. Gromety nejsou vůbec vidět, dokonce ani nepoznáš, zda vypadly nebo ne.

gabrielaa
23. čer 2015

@glimmer v každé nemocnici je to jinak - já konkrétně byla s Violi ve Vyškově - 1. den nástup, 2. den zákrok, 3. den propuštění - šla kvůli tomu, že už téměř vůbec neslyšela + časté záněty horních cest atd. ale uši ji ani jednou nepíchali. Ta tekutina za bubínkem nakonec nebyla tak hustá, takže nebylo nutné dávat "trubičky". Jak už tu bylo napsané, nejhorší je to po probrání po narkóze, je super, když se ti malého podaří usnout, jak se dospí, už bude vše dobré. Violi se tedy první týden hůře mluvilo, byla taková plačtivá a měla teploty, ale ona je už prostě taková, takže ostatní děti to tak vůbec nemusí mít.
U vás je předpokládám hlavní to časté píchání uší, protože co vím, tak v nemocnicích neradi berou děti mladší 3 let a i okolo těch 3 let. Mně vyloženě doktorka sama řekla, že ty mandle pak ve většině případů dorůstají a pokud nejsou závažné problémy, tak to neradi dělají.
Přeji, aby vše proběhlo hladce a hlavně aby přestaly ty záněty a malý byl v pořádku 😵

glimmer
autor
23. čer 2015

@gabrielaa děkuji za reakci i podporu ... my tam jdeme hlavně kvůli ouškám, protože špatně slyší a tím i o něco hůře mluví. Také je pořád nemocný ... samá rýma, zánět horních cest dýchacích, 2 x už měl zápal plic ... doktor na ORL kam chodíme od 7 týdnů si s náma už pomalu tyká a sestřička nás vždy bere hned jak nás v čekárně vidí 🙂 ... to že mu bude po narkóze špatně je asi normální, to bývá i dospělým a dá s to zvládnout ... spíš mě většina zrazuje od toho, aby to nebylo v létě ... že když jsou tepla, tak se to hůře hojí a mohou být více komplikací.

talina
23. čer 2015

Na té operaci byla neteř, byla na mandlích v září a v březnu na těch trubičkách. V nemocnici byla se švagrovou asi 4 dny. Zvládá do dobře, ani bych neřekla že má za sebou takovou operaci.

radostacka
18. bře 2018

@glimmer Dobrý den mohla bych se zeptat,kde se dají udělat špunty do uší miru?

radostacka
18. bře 2018

Dobrý den,ráda bych obnovila tuto diskuzi a zeptala se jaké by jste mi doporučili špunty do uší a koupaci čepici.Dceři ve středu vyoperovali nosní mandli a zavedli větrací trubičky a mám strach s léta a koupání.p
A jak Vaše děti zvladali pooperační léčbu.Dcerka se mi pořád stěžuje,ze jí boli za uchem a hlavicka.Pry je to,ale po té operaci normální,a teda hrozně je smrdí z pusy.Prosim o vaše zkušenosti.Děkuji

petula1981
18. bře 2018

@radostacka Dobrý den, syn také prodělal operaci odstranění nosní mandle + 2x zavedení trubiček. Jednou jsme měli dočasné trubičky - měl je od září do března. Na koupání doma ve vaně jsme používali neoprenovou čelenku Auris. Další rok dostal trubičky, které měli vydržel až 3 roky, ale také mu za cca 6 měsíců vypadli. Když jsem se na ORL ptala na špunty do uší, tak mi doporučili lékaře, se kterým spolupracují, který dělá špunty do uší na míru - dle otisku ucha.
S čelenkou jsme byli spokojení. Ale syn měl trubičky jen přes zimu, tudíž se nás netýkalo léto a blbnutí někde venku u vody.
Syna také pár dní bolelo za uchem. A také mu smrdělo z pusy, asi se tam ještě hojí ta rána.
Každopádně nám odstranění mandle a zavedení trubiček úžasně pomohlo.

radostacka
19. bře 2018

@petula1981 Dobrý den,děkuji moc za odpověď a tu čelenku jste kupovala normálně na internetu?My právě letos poprvé jedeme k moři a jsem z toho špatná.A jak na tom byl s mluvenim,dcera se po te operaci hrozně zhoršila.?

petula1981
19. bře 2018

@radostacka Ano, kupovali jsme ji přes internet. U nás naopak se syn časem hodně rozmluvil. On měl právě vodu ve střeoduší a při operaci mu ji odsáli a začal lépe slyšet a lépe mluvit. Ale je fakt, že pár dní po operaci byl takový nesvůj.

radostacka
19. bře 2018

@petula1981 Právě dcerka mluvila moc hezky,a teď mluví pořád jako s knedlikem v krku a hrozně zle ji rozumim,ale když jsem se ji divala na pusy tak to ma celkem ještě opuchle,tak snad až to splaskne tak to bude lepší.😞Už jsem si nasla tu celenku a mají tam i ucpavky tak snad to bude v létě dobre

mustikka
19. bře 2018

Dobrý den, na odstranění nosní mandle jsem byla s dcerou ve 4 letech v Brně v dětské nemocnici. Pro zákrok jsme se rozhodli na doporučení lékařky na ORL, kdy dcera měla hodně velkou nosní mandli, vlivem toho nahlas dýchala (funěla), v noci chrápala, trpěla na neustálé žlutozelené rýmy, náběhy zánětů středního ucha. Zdálo se nám, že i špatně slyší a tím i některá slova komolila. V plánu bylo odstranění mandle a ventilační trubičky do uší. V Brně to proběhlo tak, že jsme ráno v sedm s dcerou nastoupila, na lačno a bez pití, zákrok proběhl cca v 11 hodin, potom se probudila. To nebylo příjemné, hodně plakala a mlátila s sebou, ale postupně se uklidnila. Byla jsem na to teoreticky připravená, že to tak bude. Byla jsem celou dobu s ní, akorát těch cca 20 min na sále bez ní. Potom se ještě prospala, odpoledne pomalu dostala napít, potom puding, prokapávaly jsme nos. V šest večer proběhla vizita, po ní nás pustili domů. V Brně se to tak dělá, když jste místní. Do oušek se jí podívali, ale nakonec trubičky nebyly potřeba, měla tam jen vodu. Operace proběhla v pátek, jelikož bylo vše v pořádku, už nevím přesně, kdy jsme kam šli na kontrolu. Nyní je dceři 6 let, slyší dobře, rýma žádná nebo jen vodová, úplně přestala chrápat. Někdy ji jdu v noci zkontrolovat, jestli vůbec dýchá. Letos celou zimu zdravá a ve školce. Podle mě to stálo za to. Já jsem na mandlích byla jako osmiletá, tenkrát to bylo bez rodičů a ne v celkové narkóze, zážitek hrozný, ale na záněty uší mi to pomohlo, předtím každou zimu píchnutý bubínek, potom už nikdy.

radostacka
19. bře 2018

@mustikka A přešlo jí to chrápání hned,malá byla operovana minulou středu a pořád se jí špatně dýchá,když leží na zádech a teda chrape mnohem víc,než pred operaci.A když leží na zádech,tak sem tam tak polyká,jako by pořád měla ještě nějaký hleny.Asi to má ještě otekle.Ve čtvrtek jdeme na kontrolu,tak uvidíme.Já doufám,že ji to pomůže,protože od loňského roku to byla jedna velká katastrofa.každý měsíc záněty uši,pichani a antibiotika.😞

petula1981
19. bře 2018

@radostacka Synovi mandle a trubičky pomohli proti zánětům, ale chrápe stále 🙂. Ale odstraněna byla a prý tam nic není 🙂

radostacka
19. bře 2018

@petula1981 Chrápání nějak přežiju.☺ Hlavně pokud to pomůže os zánětů.Koupim ji tu celenku a nějaký špunty a snad prezijeme i to léto.A neříkali Vám,co se stane a co dělat když by se jim tam voda dostala?

aneta15
21. bře 2018

@radostacka Dceři odlévali špunty do uší na míru. Doplácela jsem 800,-. Objednali jsme je přes ošetřujícího lékaře přímo na ORL. Dcera se normálně koupala, potápěla. Jediná nevyhoda bla, že hůře slyšela. Takže pokřikování, pojď ven z vody bylo k ničemu 😀 Za mě super. Nebyla vůbec omezená.

radostacka
22. bře 2018

@aneta15 Děkuji za zkušenost.

radostacka
22. bře 2018

@aneta15 Můžu se ještě zeptat,jak to probihalo to odlevani?Děkuji