Postupné zavádění potravin do jídelníčku kojence. Jak na to?

Zodpovězené
17. srp 2019

Dobrý den,

prosím o radu, názor, jelikož mám zmatek v zavádění nových potravin.

Mám 9ti měsíční dcerku, kojena, příkrmy má od 6. ukončeného měsíce. Vařím jí masozeleninové příkrmy k obědu, chystám ovoce ke svačinám. Snažím se jednak zdravým rozumem, ale i pomocí příkrmových tabulek, zavádět nové a nové potraviny do jídelníčku, ale mám v tom zmatek. V tabulkách jsou například rajčata a paprika určené od jednoho roku, ale když se dívám v obchodech na kupované příkrmy pro inspiraci, tak toto obsahují již skleničky určené pro 5ti měsíční děcka. Čemu tedy věřit?

Jak to, že skleničkové složení je potravinami mnohem bohatší než doporučují tabulky? Když mi dítě bude jíst jen domácí stravu a budu se řídit tabulkami, tak spoustu potravin ochutná až mnohem později. Jak to, že má příkrm kupovaný pro 5ti měsíční v sobě mozarelu, když se doporučuje tabulkově až na roce a déle?

Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ve stravě staršího kojence, tj. i Vaší holčičky, by měli být zástupci těchto potravin - zelenina, ovoce, maso, jogurt, obilovina, vaječný žloutek.

Doporučuji krmit dítě tím, co oblibuje ( v rámci racionální stravy samozřejmě ), není nutné zavádět do jídelníčku všechny druhy potravin, co jsou k dostání. To, že je výrobci, i jistě v rámci konkurenčního boje, do příkrmů přidávájí, neznamená, že je kojenec nutně potřebuje.

Jsem spíše pro kvalitní, jednoduchý, jen několikadruhový jídelníček.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová