Souvisí příkrmy a častější zvracení?

Zodpovězené
21. črc 2019

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na názor na naší situaci.

Syn (skoro 6,5 měsíce) je převážně kojen, příkrmy dostává třetí týden. Všimla jsem si, že se zavedením příkrmů častěji zvrací. Není to po každém jídle, nemám odpozorováno, že by zvracel po určité potravině. Příkrmy mu chutnají, s přijímáním nemá problém, jíst chce, u jídla je v klidu, není ve stresu, jídlo ho baví. Dbám na kvalitu a čerstvé suroviny. Porce mu dávám, jaké si vezme - odhaduji někdy 100 g, někdy 150 g...

Po každém příkrmu se ho snažím udržet v klidu, ale až dnes jsem si uvědomila, že stačí málo a pozvrací se. Dnes dostal první kuřecí maso (+ dýně a trochu brambory), byl v klidu, na zádech a stejně se po dvou hodinách třikrát hodně pozvracel (jednou komplet sebe, po druhé hrací podložku, potřetí to bylo snad nejvíc - během klidného kojení pozvracel komplet mě, gauč, polštáře...). Někdy stačí, aby se přetočil na břicho a už v tom leží... Nicméně nemůžu mu několik hodin každý den bránit ve svobodném pohybu, to moc nejde.

S naší paní doktorkou jsem to zatím nekonzultovala, uvědomila jsem si to až teď a teprve o situaci přemýšlím (do dneška jsem si myslela, že to bylo hlavně jeho aktivitou po jídle), pokud to bude přetrvávat, i když bude syn v klidu, určitě pošupajdím na osobní konzultaci...

Je tato situace běžná?

Děkujeme za odpověď!

Dobrý den,

měl Váš synek v novorozeneckém věku reflux? To zn. ublinkával?

Váš popis potíží mi připomíná totiž gastroesofageální reflux, který se při přirozeně zvýšené aktivitě dítěte více projevil.

Doporučuji zkusit antirefluxní stravu - jako hlavní hmotu rýžovou kaši, do které přidáte další zeleninový a postupně i masový příkrm. Nakojit dítě až s odstupem a jen krátce.

Hodil by se samozřejmě i antirefluxní režim - po jídle nechat synka na zádech ve zvýšené poloze asi 20 minut - nebo se o něj aspoň pokusit.

Rozhodující pro vyhodnocení potíží a stanovení dalšího postupu budou synovy hmotnostní přírůstky a celkový stav.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová