Spalničky. Může onemocnět očkovaný i neočkovaný jedinec?

Zodpovězené
26. únor 2019

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat. Mám dcerku, má 17M a kvůli častému nachlazení nám chybí poslední vakcína hexavakcína. Ale příští měsíc bude mít rok a půl máme poradnu a měla by být očkovaná na živou vakcínu MMR, která je proti spalničkám. Tak jsem chtěla vědět, jestli když není očkovaná je může chytnout a když bych ji nechala očkovat a měla by pouze jednu dávku bude nějak chráněná? Mam totiž ještě 10ti letého školáka a ten určitě očkovaný je, jenom se v očkovacím průkazu nemohu vyznat. Ten to může dostat taky?

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

v současné době je vysoký nárůst onemocnění spalničkami, proto je vhodné očkování dcerky neodkládat. MMR je tzv. živá vakcína, která vyvolá dostatečnou imunitní odpověd' a protilátkovou ochranu už po první dávce. Aby hladina protilátek byla dostatečně vysoká i v dalších letech, podávána je ještě jedna dávka MMR, nyní podle nového očkovacího řádu až v 5 letech.

Váš syn by měl mít 2 dávky Priorixu podané cca v 15 měsících a 2 letech. Tudíž má dostatečnou imunizaci a neměl by spalničkami onemocnět.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová