Nejí ovoce ani zeleninu a trpí zácpou

milkywei
22. lis 2017

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Můj syn má 2 roky a 9 měsíců a za nic na světě mi nebude jíst ovoce ani zeleninu, to je jak když se má otrávit. Od malička to prostě nechce. Dříve to bylo ještě jakž takž, jedl hodně polévky i zeleninové, nyní mi vystrčí i mrkev z polivky. Mléčné výrobky jí. Problém je, že trpí šílenou zácpou, jde jednou týdně v šílených bolestech, protože to má tuhé a stejně mu musím dát čípek, aby se mu to rozhýbalo. Včera jsme teda byli už na gastru, jenže nám stejně doktorka řekla, co víme, jíst ovoce a zeleninu a pít (to ho taky musím honit). A že mu mám dávat forlax, ten už jsme měli, i lactulozu a mám problém, aby to vypil, ve všem to pozná. Měli jste někdo podobné trápení? Jak to dopadlo? Podotýkám, že ještě nechodí do školky, nevzali ho. Děkuji za každou odpověď.

beruda
22. lis 2017

Dcera měla podobné problémy kolem druhého roku věku. Taky byla na forlaxu a čípkách a každé kakání jsme obrečely obě. Úplně vždy celá ztuhla, zasekla se, pak ani nechtěla vstát z nočníku, plakala a pokaždé jí z toho vylítla teplota. Několikrát jsem jí musela z nočníku zvednout násilím, ze zadečku jí třeba koukal bobek na půl cesty, ale prostě to nešlo ven, donutila jsem jí si lehnout, četla třeba pohádky, a jak se tělíčko uvolnilo z té křeče, tak jsme to pak mohly zkusit znovu. A tohle jednou taky trvalo 6 hodin.
Dcera ale ovoce a zeleninu běžně jedla. Musela jsem hodně omezit banány a tvaroh. Obojí, jak jsem zjistila, neskutečně staví, takže pozor na bobíky, lipánky a podobné. Nejlepší je smetanový jogurt, my kupovali bílý a dcera si do toho mohla sama vybrat marmeládu, jakou chtěla (takže jí to pak o to víc zajímalo), časem jsem přidávala i ovoce, klidně nastrouhané. Taky jsem zařadila víc vlákniny v podobě vločkových kaší. Ze začátku jsem vločky normálním ponorným mixérem v suchém stavu umlela na prášek, aby kaše byla jemnější a dávala jsem do ní hodně másla. Kakao taky staví, takže jí dostávala se skořicí. Teď už jí vločky vcelku a dokonce i nasucho 😀. Časem se to srovnalo, ale celé to období trvalo cca půl roku. Teď už je jí 3,5 a když jí to jednou za čas jde hůř, pomáhá, když jí řeknu, aby neplakala a zhluboka dýchala, že jí to pak půjde líp. Ví, že to funguje a dělá to tak. Ale už je velká, tak si nechá poradit. Držím palce, buďte trpělivá!

koncita
22. lis 2017

@milkywei pokud ještě nebere, tak nasaď denně probiotika, za nějaký čas taky hezky upravují vyprazdňování. Dále u nás zabírá konkrétně jedině bílý jogurt Hollandia Selský jogurt, ať ho denně jí. Potom je taky na tohle výborná věc - zahušťovat Hraškou - když děláš třeba zeleninovou (tu ti teda nesní) nebo luštěninovou polívku, ta taky umí prohnat a seženeš ve zdravé výživě. Potom teda hodně hodně pít a někdy můžeš jednorázově zkusit místo čípku přírodní bylinkové projímadlo, aplikuje se to přímo do zadečku a můžou to i miminka, není to návykové -Easylax. No a omezit bílé rohlíky a pečivo obecně, někdy zacpává i to, když se jí hodně masa...
Já totiž řeším něco podobného - syn naprosto odmítá ovoce i zeleninu, je schopný se pozvracet i po jedné kuličce hroznového vína ☹ takže vím, jaké je to utrpení....
Jo a nesní ti ani přesnídávku?

kamste
22. lis 2017

Osobní zkušenost s tímto problémem nemám, ale mám pár fíglů, které na svoje děti používám:
přesnídávky
rozmixovat ovoce do jogurtu...
uvařit krémovou (mixovanou) polívku
nastrouhat jabko do lívancového těsta
zamíchat jemně strouhanou zeleninu do bramborový kaše (mrkev, pórek...)
zeleninové omelety (zamíchat vařenou rozmačkanou zeleninu do těsta)
obilné kaše - pohanková, ovesná...
snad to aspoň trochu pomůže 🍀

agnes2ivory
22. lis 2017

Ja se s dovolenim pridam, syn ma stejny problem. U nej uz nekolikrat doslo i k prolapsu konecniku - bacha na to vysedavani na nocniku!! Nenechavejte tam deti. Radsi wc s redukci, nebo vleze do plinky. Hrozili nam operaci, zatim jsme zvolili konzervativni pristup a cekame. Do skolky jsem ho skrz ten problem taky nedala, ma kakani uplne trauma.

milkywei
autor
22. lis 2017

@beruda díky, bohužel je Bobík atd jediná věc kterou posnida, namazany pečivo ani náhodou. Takže co bych mu dala. Vím, že je to strašně těžký. Jogurty jí choceňáky, jiné mi taky nesní a čisté, ovoce v tom hned pozná ☹

milkywei
autor
22. lis 2017

@koncita hrašku můžu zkusit, díky za zajímavý tip....přesnídávky někdy sní, ale minimálně. Rozvarene jablko ne. Já mu ten čípek dám, ale ani se nestihne rozpustit, aspoň mu to zpusti ten reflex sverace.

beruda
22. lis 2017

@milkywei opravdu ho zkuste odbourat, dcera to taky jedla denně (Lipánka) a byl to jeden z největších problémů. Ať si dá radši toho choceňáka s pár piškotama. Lipánka si ani teď nedovolím dát víckrát jek jednou týdně a stejně se to vždycky projeví. Ještě se zeptám jestli byl už naučený kakat na nočník. U nás se to začalo projevovat, když jsme jí začali učit, že se na nočníku i kaká. Úplně se jí to nezdálo a vždycky se radši zašila někam do koutka, kde to pustila do kalhotek. A jak jsme po ní chtěli, aby šla na ten nočník, tak se blokla. Prý se to při přechodu na nočník stává.

milkywei
autor
22. lis 2017

@agnes2ivory tak to mě docela vyděsilo, taky ho dám sedět ☹ a chvilku tam je no

milkywei
autor
22. lis 2017

@beruda choceňáka má pak odpoledne, no zkusím to nějak vymyslet, on mi nechce ani moc pečivo, kaše taky ne. Už s tím bojujeme přes rok. A plíny jsme odbourali až teď. Už předtím měl problém tlačit do plíny. Doktorka nás už poslala k odborníkům, nabrali včera krev. Myslím si že to asi stejně nevyřeší ani tam. On je to taky palice dubová a nic s ním jen tak nehne.

beruda
22. lis 2017

@milkywei i kdyby měl dva jogurty denně, tak myslím, že to ničemu nevadí. Pokud nemá jiné zdravotní příčiny, tak to prostě musí všechno uzrát. Ty jejich bojkoty toho či onoho jídla tomu bohužel moc nepomáhají. Mně tedy taky pomohlo být tvrdá a nedávat jí na výběr. Čím víc si mohla vybrat, tím víc si vymýšlela a nechtěla nic. Takže k jídlu je tohle a nazdar. Chce to tedy dát si to samé, aby neviděl, že je k jídlu i něco jiného. A dělám to tak často doteď protože bych se zbláznila.

agnes2ivory
22. lis 2017

@milkywei vydesit jsem te nechtela, ale opravdu bud opatrna. Nam dr na detske chirurgii primo zakazala sedet na nocniku. Na ten konecnicek se vyviji sileny tlak v te pozici na nocnicku. Mnohem lepsi je to male prkenko na wc, ta redukce. A syn taky pustil bobek casto pri pohybu - takze v chodbe treba pul hodiny kopeme do mice a pak to nezdrzi. Oni maji nekdy zacpu jako zacpu a nekdy si to zpusobi tim, ze maji strach a to kakani urputne drzi co to jde. Oboje je samozrejme spatne. Ale po zkusenostech fakt radim bacha na to dlouhe sezeni na nocniku.

misuled
22. lis 2017

Co dávat mu pít švestkovou šťávu? Mají ji jako dětské nápoje tak a i jsem viděla větší lahev v DM (u doplňků stravy) nebo jako mošt v potravinách. Akorát pak zase pozor na zuby.

kafr
22. lis 2017

Zkusim tip jak se zbavit toho Bobika- neotvirejte ho az pred nim, ale pripravte si ho predem: ujezte a pridejte jogurt. A postupne nenapadne mente pomer. Treba na to skoci 😉
Jinak ja mela ve skole (2.stupen) v kuchynkach slecnu, co vubec nejedla ovoce a zeleninu, ale proste s tim umela zit a vzdy si recept sama upravila. Problemy zadne pry nemela.

bamak
22. lis 2017

@milkywei CHápu, že je to s jídlem těžké, a nepomohlo by, kdybyste zašli někam na návštěvu, oslavu, tam měli děti nějaké jídlo (přesnídávku, ovoce v kapsičce.....) a on to viděl a chtěl taky? S lactulosou a jinými léky bych to vzala nekompromisně. Dcera je taky stávkovací, ale čím jsem na ni hodnější, přemlouvám, domlouvám....tak je to horší. Nejvíce se mi osvědčilo stát na svém a co nejrychleji lžičku šoupnout do pusy. Časem se z toho stane rutina a už mu to ani nepříjde.

bamak
22. lis 2017

Ještě jedna poznámka, vařená mrkev a rýře taky dělají zácpy.

milkywei
autor
22. lis 2017

@kafr to bych mohla zkusit, maximálně si dám bobika sama, když to neprojde 😀

mykys24
22. lis 2017

Zdravím, mám u dcery také zkušenost se zácpou, pokud máte odšťavňovač, nebo někdo z rodiny, zkuste odšťavňovat. Já jsem tyhle šťávy dceru naučila pít asi po roce a půl zkoušení. taky mi jednou prostě odmítla cokoliv z ovoce či zeleniny jíst. Pít je teda hodně potřeba, ale s tím jsme problémy neměly. Největším problémem byly sladkosti. Podle mě, to byl v našem případě spouštěč celého problému. Takže sladkému se opravdu vyhýbat. Já jsem to dělala i tak že bylo k jídlu pouze to co nachystám, když nechtěla nedostala nic. Schovala jsem jí to třba k večeři, většinou si dala. Kdyžne, musela aspoň ochutnat, nebo jsem vždy jedla s ní u stolu, stejné jídlo. Ještě nám teda prospělo hodně pohybu. Procházky, ale lepší bylo třeba na odrážedle, nebo hopsat na míči, když už jsem fakt nevěděla co dělat dokonce jsem s ní cvičila. A ještě nám vždy pomohla teplá vana. Většinou to z dcerky vypadlo přímo do vany, ale byla jsem ráda ... Tak držím pěsti ať máte brzy klid 🙂

kafr
22. lis 2017

@milkywei ja vim, ze je to blbe prirovnani, proto jsem ho prve nepsala, ale my jsme takhle donutili nase kocky sezrat granule, ktere bojkotovaly 😂
Proste primichat co ma rad, postupne ubirat a nedat na vyber 😇

misuled
22. lis 2017

Jo a víc pití vypijou, když ho dostanou do termosky s krtečkem... pak jim ani nevadí, že je to jen voda.

milkywei
autor
22. lis 2017

@bamak to jsem si říkala, že by pomohla ta školka, že to tam uvidí. I když to vidí u dcery (9 měsíců), ta sní všechno.

beruda
22. lis 2017

@misuled jo, to je pravda, dát do nějakého hrnečku, nebo lahve, kterou běžně nemá k dispozici a vysosá všecko. Nám se takhle osvědčilo brčko. To bylo nadšení, že jsem jí musela krotit, aby nevypila půl litru najednou...

milkywei
autor
22. lis 2017

@misuled no u nás nepomůže ani barevná láhev ani brčko, je to fakt exemplář

bamak
23. lis 2017

@milkywei Tak vidíš, aspoň něco. A co tak během dne jí? Jenom pečivo? Nedáváš mu něco jiného? Křupky, sladkosti.....?

baris
23. lis 2017

@milkywei dcera si sama způsobovala zácpu a forlax jsem jí dávala cca 4 roky v kuse. Není návykový, ale musí se brát pravidelně, aby to mělo účinek.

milkywei
autor
23. lis 2017

@bamak bobik, jogurt, občas presnidavka. Oběd a večeře většinou to stejné, pečivo má max rohlik když jsme venku, nechce mi to jíst namazany. Vařím i hodně polivky.