MUDr. Elenka Prokopová poradí, jak na správný pitný režim

pediatricka_rajec
23. bře 2016

Zajímá vás, jak vyzrát na pravidelný pitný režim vašich dětí? Kolik by toho měl váš drobeček vypít nebo co je pro něj nejvhodnější? Máme pro vás další speciální poradnu, tentokrát s naší odbornou spolupracovnicí Elenkou Prokopovou:

Volám sa Elena a ako detská pediatrička pôsobím v Bratislave. Dnes zastrešujem špeciálnu poradňu ohľadne správneho pitného režimu detičiek v spolupráci s dojčenskou vodou Rajec. Čokoľvek vás na túto tému zaujíma, pýtajte sa ma prosím práve na tomto fóre. Otázky mi môžete posielať už od tejto chvíle. Na všetko odpoviem podvečer medzi 19:00 – 20:00 hod. Už sa na vás teším! 😉

Elena

petra_pf
23. bře 2016

Mohu dítěti způsobit zdravotní problémy do budoucna, když podávám po celý den pouze vodu? Dcera odmítá čaje, šťávy a slazené nápoje. Podle mé matky a babičky dceři ubližuji, mastné věci se nesmí zapíjet vodou apod. Jaký je Váš odborný názor na pitný režim, který tvoří ze 100 % čistá kohoutková či balená voda?

pediatricka_rajec
autor
23. bře 2016

Dobrý večer.

Tak ako sme Vám sľúbili som, tu a veľmi rada odpoviem na Vaše otázky.

Elena Prokopová

pediatricka_rajec
autor
23. bře 2016

@petra_pf
Dobrý večer.

Máte úplnú pravdu. Deti by mali na pitie dostávať naozaj len čistú vodu. A chceme ich to aj naučiť. Čaje, ovocné šťavy sú len akýmsi spestrením a aj to až u starších detí. Sladené nápoje by sa deťom na pitie nemali ponúkať vôbec.

Určite do budúcna dieťaťu neublížite, naopak naučíte ho správnym návykom.
Držím palce vo Vašej snahe. 😉

petra_pf
23. bře 2016

@pediatricka_rajec Děkuji Vám za odpověď. Pitný režim mých dětí je častým důvodem hádek, že teplý čaj po ránu jí udělá lépe. Když mi pije vodu, tak je chyba v tom, že jim to neocukruji.... Zapíjení jídel vodou způsobí nemoci žaludku...atd., jsem ráda, že dělám dobře a snad jim zase jednou budu moci argumentovat paní doktorkou. Krásné svátky.

olga_
23. bře 2016

Dobrý den, kolik tekutin by mělo zhruba vypít 18měsíční dítě? Syn (12 kg) je kojený na požádání a setkala jsem se s názorem, že by mimo kojení měl vypít asi litr tekutin, což do něho nedostanu ani náhodou. Pití má stále v dosahu, aktivně nabízíme a nejčastěji je to čistá kohoutková voda, na zpestření čaj nebo ředěné domácí ovocné šťávy. Děkuji!

pediatricka_rajec
autor
23. bře 2016

@olga_
Dobrý večer.

18. mesačné dieťa by malo vypiť cca 1100-1300 ml tekutín. Je to ale celková denná potreba. To znamená aj tekutina prijatá v potrave a nie pitím ( t.j. polievka, ovocie, kaša...).

Vaše dieťatko má určite tekutín dosť, keďže je dojčené na požiadanie. Robíte to veľmi dobre. Vašou povinnosťou je dieťatku vodičku iba ponúknuť, pretože nevie definovať svoj pocit ako smäd a nevie si vodičku vypýtať. Keď mu ju ponúknete a je smädné, určite sa napije. Keďže smädné nie je, iba si ovlaží pusinku. A čaj a riedené ovocné šťavy majú byť naozaj len spestrenie.
Pekný večer.

pediatricka_rajec
autor
23. bře 2016

@petra_pf

S takýmito názormi od babičiek sa stretávam často. Hlavne sa nedajte "zlomiť" na ten sladený čaj. Ak čajík, tak detský, občas a určite nesladený! Ak dieťa potrebuje obed zapíjať vodou, nech zapíja, je to ok. Nespôsobuje to choroby žalúdka.

Aj Vám prejem krásne sviatky.

olga_
23. bře 2016

@pediatricka_rajec Tak to jsem klidná, protože ovoce, zeleniny i polévky sní dost a když má žízeň, napije se vždy. On si taky na občerstvení právě přes den chodí i k prsu (plus zhruba 3x denně se z něho regulerně "nají" vedle ostatního jídla). Předtím by mě nenapadlo to považovat za problém, ale někdo taky razí nesmyslný názor, že je do dítěte potřeba ty tekutiny dostat za každou cenu - například sladit, což mně přijde jako na hlavu postavené. 😠

olga_
23. bře 2016

@pediatricka_rajec Ještě by mě zajímalo, co si myslíte o vhodnosti sypaných čajů pro dítě - např. zelený (tedy přírodní a nepražený) rooibos a červený (pražený) rooibos. Případně bílé čaje. Odkdy byste je považovala za vhodné?

pediatricka_rajec
autor
23. bře 2016

@olga_

Dobrý deň.
Určite nie je potrebné do neho dostávať tekutiny za každú cenu. Práve naopak, dieťa získa averziu k pitiu a bude problém. Čo sa týka čajov zelených, čiernych a rooibosu, tie by som deťom nedávala. Obsahujú relatívne veľa teínu, čo dieťa stimuluje ( podobne ako káva ). Deťom sú skôr určené čaje ovocné, bylinné a ak čierne, zelené, len veľmi slabé.

olga_
23. bře 2016

@pediatricka_rajec Děkuji a pěkné svátky!

pediatricka_rajec
autor
23. bře 2016

@olga_
Aj Vám pekné sviatky. Majte sa krásne.

E

pediatricka_rajec
autor
23. bře 2016

Milé dievčatá,

ďakujem za veľmi milú diskusiu. Všetkým Vám prajem krásne sviatky.

Bolo mi potešením, možno niekedy nabudúce....

Elena Prokopová