Autosedačka pro 8letého rošťáka, poraďte

lucinek
10. únor 2015

Ahoj holky potřebuju radu,
sháním sedačku pro kluka, má osm let 130 cm a 27kg.
Doteď jezdil v podsedáku protože se nám do auta nevešly tři sedačky i dvě sedačky a podsedák bylo umení do naší fabie nacpat.
Teď ale máme jiné auto a tam už se 3 sedačky vlezou v pohodě, takže mu chci dopřát větší bezpečí a vozit jej v pořádné sedačce, doma sice jednu máme 15-36kg ale má i v nejvyšší poloze hlavové opěrky mu zbývá jen malý kousek a přeroste ji, takže mi prosím
poraďťe vy co máte podobně velké děti, jaká sedačka mu vydrží do těch 150 cm?

lucinek
autor
10. únor 2015

oprava má 130 cm a 24kg

hojda
10. únor 2015

Já bych tipla Cybex, ale on se pak už používá jen ten podsedák pro větší děti. Naše Cybex jde rozložit, že z ní je pak ten podsedák.

lenkavd
10. únor 2015

@lucinek do Romer i Cybex se ti do 150 cm na výšku vejdou v pohodě. To samé určitě i Concord.
Jedině občas pak bývá problém ne šířku, hlavně ramena a tak (hlavně Cybex je úzká).
Zkus dojít do prodejny a vyzkoušet, která bude vhodná.
Jo a taky ne ve všech autech jde na krajních sedadlech vysunout hlavovou opěrku do nejvyšší pozice (je to u aut s nižsím C sloupkem)

lucinek
autor
10. únor 2015

@lenkavd díky za tip mrknu na to, my můžeme dát u auta hlavovou opěrku úplně pryč takže v tom problém není. máme karoserii MPV takže docela obr auto

lucinek
autor
10. únor 2015

@hojda já právě nechci používat ten podsedák před Sylvestrem jsme měli z manželem bouračku, děti naštěstí v autě nebyly, ale i když jsem nejela nějak extra rychle auto je na odpis a manžel byl hodně potlučený, ani nechci vědět co by to udělalo dítěti na podsedáku, chci sedačku která mu vydrží co možná nejdýl

hojda
10. únor 2015

@lucinek Já vím. ale ty sedačky jsou tak kostruované, že pak už se na ten sedák muí přejít,že se tam dítě nevejde, ale nevím v kolika letech, kg, nebo cm to je.

mooncaa
10. únor 2015

@lucinek @hojda Mezi nejlepší sedačky patří Cybex a Romer a ty jsou určitě konstruované, tak aby vydržely do 150 cm a 36 kg. Romer je snad o kousíček dokonce vyšší - porovnávala jsem na prodejně.
Ty sedačky, co se od určité doby musí použít jako podsedák jsou buď starší sedačky, nebo nějaké low, noname ne moc bezpečné.

mooncaa
10. únor 2015

@lucinek Jinak sedačka je na výšku malá, pokud přečuhují horní hranu oči, což je tak polovina výšky hlavy - u sedačky po směru, u vajíčka je to 2cm pod okraj konec hlavy.

hojda
10. únor 2015

@mooncaa Ale třeba cybex to právě má, že jde rozdělit na ten podsedák.

mooncaa
10. únor 2015

@hojda A není nějaká starší? Příbuzní mají Cybex 15-36 kg, jestli jde rozdělit nebo ne nevím, ale vydrží do těch 36 kg a 150 cm. Jako podsedáky nejsou zakázány používat, ale bezpečné to není jako sedačka celá.

hojda
10. únor 2015

@mooncaa Není, teď jsme jí koupili. Prostě to beru tak, že až se do té sedačky nevejdou, tak budou mít jen ten podsedák, že je to tak myšleno, jen tedy nedokážu odhadnout, kdy to bude.

mooncaa
10. únor 2015

@hojda Tak to třeba ani nebude potřeba ten podsedák. My měli na starší sedačku Concord 15-36 kg, tam to šlo také oddělat a nikdy jsme to nevyužili, jezdila do 150 cm. Naopak pak při 150 cm na sedačce se skoro dotýkala hlavou střechy auta.

hojda
10. únor 2015

@mooncaa To já právě nevím, jak je to myšleno. Jestli těch 150 cm a 36 kg je v té plné verzi nebo už na podsedáku. Máme isofix, takže tím by měl být trošku bezpečnější i ten podsedák.

hojda
10. únor 2015

Tady srovnání cybex a roemer
http://baby-cafe.cz/forum/diskuse/21/29336

JInak je nová cybex, která jde i rozšířit.

hpaja
10. únor 2015

Máme pro syna Concord Transformer 15-36 kg a při vysouvání do výšky se rozjíždí i do šířky, takže by měla být pohodlná i pro velké dítě. Stejnou chceme koupit i pro dceru, je s isofixem a osvědčila se nám 🙂

hpaja
10. únor 2015

@hojda já myslím, že podsedák není bezpečnější ani s isofixem ani bez isofixu... 🙂

hojda
10. únor 2015

@hpaja Ale já jsem nikde nepsala, že je bezpečnější než autodačka! Rozhodně je lepší autosedačka a nehodlám z ní děti brzo vyndávat, ale pokud se do ní nevejdou, tak beru podsedák, jako následnou variantu a podle mě je podsedák s isofixem bezpečnější, než ten bez něj.

hpaja
10. únor 2015

@hojda Promiň, nemyslela jsem to zle, jen jsem reagovala na větu, že máte isofix a že tím by měl být trošku bezpečnější i ten podsedák... Je jasné, že když se dítě nevejde do autosedačky, pak je řešením podsedák. Ale dle mého je úplně jedno, jestli je ten podsedák připoutaný isofixem nebo ne.

hojda
10. únor 2015

@hpaja V tom případě by měly i sedačky bez isofixu být stejně bezpečné, jako s ním, ale v testech většinou dopadají lépe ty isofixové.

vera_vila
10. únor 2015

@lucinek sedačku bude potřebovat ještě minimálně 3 roky, než doroste potřebnou výšku... Hlava může přesáhnout nejvyšší bod opěradla o polovinu... Možná rok dva to vydrží, ale do 150 cm už asi ne... A to si myslím, že se v 10 letech už bude odmítat rvát do sedačky.

hojda
10. únor 2015

@lucinek Tady ještě přehled testů sedaček.

http://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersich...

hpaja
10. únor 2015

@hojda V tom s Tebou souhlasím, že autosedačka s isofixem je bezpečnější než bez isofixu... spíš jsem to brala z toho pohledu, že pokud je při bouračce boční náraz, je úplně jedno, jestli je podsedák s iso nebo bez iso, dítě dopadne špatně tak jako tak...

hojda
10. únor 2015

@hpaja No jo, ale nemůže celý život sedět v autosedačce, takže pokud je už přede mnou volba když už nemám možnost použít autosedačku a vybírám: 1.) bez ničeho 2.) obyčejný podsedák 3.) podsedák s isofixem, tak volím variantu třetí. Ty srovnáváš stále variantu, kdy je ve hře autosedačka.

hpaja
10. únor 2015

@hojda Teď nesrovnávám podsedák a autosedačku... A jakou podle Tebe má výhodu podsedák s isofixem oproti obyč podsedáku? Já jsem na žádnou nepřišla - tedy kromě toho, že podsedák drží pevně na místě. Ale to při bouračce stejně vliv nemá, protože slouží pouze k tomu, aby dítě sedělo výš a neškrtil ho pás - a to splňuje i obyč podsedák.

lucinek
autor
10. únor 2015

@hpaja má to vliv, při čelním nárazu obyč podsedák vyklouzne z pod zadku dítěte a to zůstane viset na páse, při isofixu zůstane podsedák na místě, takže dítěti pás neublíží ale pomůže

hojda
10. únor 2015

@hpaja A jakou funkci má tedy ten isofix u autosedačky, kdy tam bereš, že zvyšuje její bezpečnost? Stejnou funkci má i u podsedáku. Autosedačka má navíc jištění z boku a jištění hlavy.

hpaja
10. únor 2015

@lucinek díky za info, tak to potom jo 🙂

sara84
10. únor 2015

Náš 11lety, 130 cm a 26kg jezdí v Romer adventure bez problémů!A sedí se mu pohodlně

lenkavd
10. únor 2015

@lucinek já myslela hlavovou opěrku autosedačky, ne auta. Tím tuto kategorii nastavuješ na výšku dítěte.
V MPV ale problém není, tam je místa nad hlavou dost... Problém to bývá v nízkých autech
@mooncaa
@hojda nové cybex jdou pořád oddělit na podsedák. To je i pro mne to, co mi na nich vadí 😅 Ale i tak, sedačka je konstruovaná tak, aby v plné verzi byla do 150cm. Samozřejmně každá sedačka může být malá o nějaký cm dříve, hodně záleží na poměru těla, tedy jak má dítě dlouhé nohy a jak tělo....
Větší problém je ta šířka. Neteř šla na podsedák někdy v 10 letech, protože se prostě do žádné sedačky pohodlně na šířku nevešla (závodně plave) a měl z toho šíleně široká záda v té době)

hojda
11. únor 2015

@lenkavd Já mám děti žížaly, takže to problém asi nebude. Jinak nová od cybeu má natavení i do šířky. Nepíše mi klávenice, tak se omlouvám.