Od kolika let stačí dítěti v autě podsedák?

11112
13. srp 2016

Ahoj všichni, chtěla bych se zeptat od kolika let dítě nemusí mít v autě sedačku a stačí podsedák ? Slyšela jsem názory, že záleží na váze a výšce dítěte.Děkuji za odpověď. Martina

lv
13. srp 2016

smí na něj tuším nad 25kg - nebo, snad to napíší holky přesněji, na sedačkách velkých je obvykle horní váha psaná 25kg, takže pro mě logicky přesedá na podsedák - a podsedák musí mít do 36kg a výšky 150cm.

lamia
13. srp 2016

@11112 Dala bych podsedak az dítě opravdu přeroste ty největší autosedacky, ty chrání mnohem lépe.Nejstarsi dcera ma 9,5roku, 130 cm a 28 kg, stále se vejde do autosedačky, podsedak využívají s babičkou na krátké cesty po městě, kamkoliv jinam ji dávám autosedacku.

betelgeuzz
13. srp 2016

@11112 podsedák není braný jako zádržný systém. kdyby policajti chtěli, můžou to pokutovat, ale toleruje se to. Z hlediska bezpečnosti je to úplně o ničem.
ale vídám rodiče, kteří vozí děti do školky, že podsedák hodně používají. My ho máme pro starší do druhého auta, kterým jezdíme jen ráno do školky.
nejvyšší kategorie sedaček je do 36 kg, ne do 25.

andryyysssek
13. srp 2016

Podsedáky bývají od 15kg,moje dcera má 17kg,je jí 6,5,a podsedák má dávno.

puresin
13. srp 2016

Taky bych volila podsedak az nebude zbyti, dite nechrani, jen vyvysuje. Ale chapu, ze nekde nejde napr. 3. sedacka. My kvuli tomu koupili holt vetsi auto, podsedak pro me u 5ti leteho ditete jako volba neexistoval. Jinak kdyz to zkusim odvodit logicky - vepredu muze dite s pasem jezdit od 12 let nebo 150cm, tak odecist vysku podsedaku..

andelka
13. srp 2016

U nás má mladší autosedačku ( 4,5 roku,107cm,18 kg) a starší podsedak s úchyty pro pásy (6 let,123cm,26kg). Mezi ně se musí ještě někdo vlézt,bud dospělý nebo 12 lete dítě. Jezdíme jen občas,kratke trasy.

berenika39
13. srp 2016

POdsedák je stejný zádržný systém jako sedačka - prostě je bez opěradla. Patří do třetí kategorie sedaček , kopíruji:
Skupina III, která je určena pro hmotnost dítěte od 22 do 36 kg. Dětskou sedačku tvoří často samotný sedák, bez opěradla, který dítě posune do takové výšky, jež umožňuje jeho připoutání bezpečnostním pásem pro dospělé. Konstrukce sedáku by měla zajistit, aby současně s dítětem byl na sedadlo automobilu připevněn sedák týmž bezpečnostním pásem pro dospělé tak, aby sedák nemohl při nárazu z pod dítěte vypadnout působením setrvačné síly.

Takže ano, podsedák může mít.

Ale - je to skoro stejně nebezpečné, nebo i víc, jako by bylo bez....žádná boční ochrana, pásy nevhodně nízko - při nárazu pás může dítě i usmrtit, podsedák není upevněn isofixem a tím, že nemá opěradlo, tak může při nárazu z pod prdelky vyklouznout a je průšvih jako hrom .
Pokud to nevyžaduje situace - tři sedačky se třeba do auta nevejdou, je podsedák to poslední, co bych pořizovala do výbavy.

Synovi je osm, 125cm a 27kg, a sedačka mu je výborně, pohodlně, je v ní rád, spí v ní, měnit nebudu.

betelgeuzz
14. srp 2016

@berenika39 a to kopíruješ odkud? já četla třeba tohle http://www.mamanamaterske.cz/clanky/deti-vse-ko...

betelgeuzz
14. srp 2016

@berenika39 a tady ještě citace zákona, o podsedáku se tam nic nepíše:
(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen
a) být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu2),
b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N32), které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem,
1. dítě mladší tří let,
2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče,
c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N32), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě
1. dítě musí být umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům,
2. na sedadle, které je vybaveno airbagem, který nebyl uveden mimo činnost, nebo pokud byl uveden mimo činnost automaticky, nesmí být dítě v dětské autosedačce přepravováno čelem proti směru jízdy,
d) umístit a upevnit dětskou autosedačku na sedadle a dítě do dětské autosedačky podle podmínek stanovených výrobcem dětské autosedačky v návodu k použití této dětské autosedačky,
e) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N32), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost převyšuje 36 kg nebo tělesná výška převyšuje 150 cm, pouze je-li dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,
f) přepravovat ve vozidle kategorie M1 a N1 2), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem a ve kterém jsou na zadním sedadle již umístěny 2 dětské autosedačky a nedostatek prostoru neumožňuje umístit třetí dětskou autosedačku, třetí dítě starší 3 let a menší než 150 cm na zadním sedadle pouze, je-li toto dítě za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem,

pkolin
14. srp 2016

Ať jsou předpisy jakékoli, já bych své dítě na podsedák v životě neposadila, je to hazard s jeho životem! Syn mám 7 let, 122,5 cm a 25 kg a jezdí stále v autosedačce a předpokládám, že ještě hodně dlouho jezdit bude! Jezdí v autosedačce od narození, přijde mu to normální, stejně jako já se v autě pásám, nikdy by ho ani nenapadlo, že by nechtěl do autosedačky. Podsedák nedá dítěti žádnou ochranu, jen prostě sedí výš ☹ Viděly jste někdy spící dítě v autě na podsedáku? Zhroucené ke straně nebo nedejbože opřené hlavou o okýnko, jak by asi dítě při nárazu dopadlo ☹ Stačí mrknout na nějaká videa (např.

https://www.youtube.com/watch?v=RKtq4yJH1iM

) Za mě tedy do podsedáku ne! Nevidím k tomu ani důvod, každé dítě sedačku ve vel. 15 - 36 kg snad má, tak proč ji měnit na podsedák (podsedák snad jen když je potřeba umístit třetí dítě, ale i tak bych to volila jako provizorium a časem pořídila větší auto).

berenika39
14. srp 2016

@betelgeuzz z besipu:_). a aktuální to je🙂. on právě podsedák je vlastně autosedačka (my to taky tak máme, že prostě odděláme opěradlo z autosedačky, kdbychom chtěli), takže se to nerozlišuje. podsedák je zádnržný systém - je to kus autosedačky - u nových je vlastně i upevněn isofixem...
JInak nejsem ve při🙂)))).

betelgeuzz
14. srp 2016

@berenika39 zajímavý, to se rozchází s tím článkem, co jsem dávala. Tak až budem mít školení řidiců, tak se určitě zeptám.

berenika39
14. srp 2016

@betelgeuzz možné je všechno, vyhlášky se dnes píší jako domácí úkol z čestiny...tak kdybys věděla jistojistě, dej vědět, tohle jsou opravdu důležité věci.

Výsledek je ale nakonec stejně ten, že podsedák je na dvě věci🙂))