Chci, aby dítě mělo příjmení po mně. Jak to udělat?

moniczkas
4. led 2017

Ahoj, chtela jsem se zeptat nebo poprosit o radu. S byvalin pritelem cekam miminko. Spolu uz nejsme a ani nebudem. Jsem v 5mesici tehotenstvi a je treba zaridit matriku k vuli otcovstvi jeste pred porodem. Jenze problem je v tom, ze on jako otec chce byt zapsany a trva si na tom aby dite melo prijmeni po nem. Ja chci aby dcerka mela prijmeni po mne. Prece jenom budu s ni chodit po doktorech a nebude mi prijemne vysvetlovat, ze to je moje dcera jen ma jine prijmeni. Jak to udelat? Predem dekuji za rady 🙂

japona
4. led 2017

@moniczkas Vykaslat se na matriku před porodem, dítě automaticky dostane jméno po vás. Po porodu zahájit soud o určení otcovství - bývalý pritel bude dopsan do rl a bude platit alimenty.
Urcite nedávejte jméno po nem (zvlášť, když víte, že spolu nebudete), jsou z toho do budoucna jen komplikace. Za rok si někoho najdete a ditko v tom bude mit akorát guláš (vy Novákova, partner Vesely a dítě po bývalém Svoboda?)..

moniczkas
autor
4. led 2017

@japona prave z toho duvodu nechci prijmeni po nem. Jenze me k te matrice tlaci ze chce jit pred porodem

japona
4. led 2017

@moniczkas Pokud s nim neni domluva uz ted, tak radim dělat mrtvého brouka. Násilím vás na matriku asi nedotáhne🙂

chatgris
4. led 2017

Souhlasím se všemi 🙂 buď tam nechoď anebo tam jděte ale dopředu mu řekni, že příjmení bude po tobě, a ať tě ani nenapadne nechat se od něj přemluvit.
Co si o sobě ten tvůj ex vůbec myslí? 😀