Jak získat druhé občanství pro dítě?

marzim
15. zář 2009

Zdravím, mohl byste mi někdo poradit. Jsem češka s trv. pob. v ČR. Manžel je slovák s trv.pob. na SK. Narodil se nám teď syn, narodil se v ČR, má tedy české občanství, ale někde jsem slyšela, že může získat i slovenské občanství. Nevíte kde o to zažádat, popř. co to obnáší a kolik to třeba stojí. Děkuji za rady. Martina

etnicka
16. zář 2009

ahoj marzim, Vase dietatko ma pravo na slovenske obcianstvo, kedze otec je Slovak. Treba ist na matriku v mieste trvaleho bydliska otca s rodnym listom babatka. Neviem, ci treba aj apostillu a uradny preklad - my sme to potrebovali, lebo nas syncek sa narodil v Anglicku. Novy rodny list by Vam mal prist myslim do 3 mesiacov.

betka1
17. zář 2009

marzim, precitaj si toto: http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/publ_izurnal/...
Je to podobny pripad ako vas.

betka1
17. zář 2009

nepisu tam kontakt na Osobitnu matriku na SK. Myslim, ze by to malo fungovat, ako pise etnicka. Treba ist na matriku v trvalom bydlisku otca a oni uz potrebne doklady poslu na Osobitnu matriku. Najskor s tam zavolaj a oni ti presne povedia ake doklady mas priniest. Na vystavenie slovenske rodneho listu ma Osobitna matrika 3 mesiace. Cenu Ti povedat neviem. S rodnym listom mozes pozadat o slovenske obcianstvo. Mne osvedcenie o statnom obcianstve vydali na pockanie, tak nevem preco v tom clanku pisu 2-3 mesice.
Tymto sposobom by to mohlo ist aj trosku rychlejsie nez cez ambasadu, ktora tiez musi posielat doklad na Osobitnu matriku.

davulinek
19. zář 2009

Ahoj marzim,tak u nas je to stejne,otec slovak s trvalym bydlistem na sk a ja v cr,no tchyne nam to vyrizovala,musela dat malemu u sebe (jako na sk) prechodny pobyt na uzemi,muj rodny,priteluv rodny a maleho rodny list na jakousi specialni matriku do bratislavy a jeste overeni otcovstvi,jelikoz my nejsme vzati.A asi za ty 3 mesice nam dosel maleho sk rodny.Posilala vsechno pisemne.

davulinek
19. zář 2009

A myslim to ani nic nestalo.

cuttysark
15. lis 2009

no holky a ako to je, ked zijeme obidvaja v CR, ja Slovenka a manzel Anglican. Nase bejby bude co? 😅

erikasadek
15. lis 2009

cuttysark, logicky bud emat obcianstvo po rodicoch, ale jeden s vas sa moze vzdat pre dieta, obcianstva , bude mat obcianstvo po jednom s vas , a druhe , v mieste narodenia;. ak maju krajiny vzajomnu , zmluvu , nie kazda krajina dovoluje dvojite obcianstvo. 😉
ale u vas to nebud eproblem.. 😉

inffinity
21. lis 2009

Ahojte holky no my to máme opačně..já jsem češka žijící v SR (mám tu povolení na trvalý pobyt) a přítel je slovák, dcerka se narodila v Sr..poradily byste mi jak ji vyřídit české občanství? Já mám i trvalé bydliště v ČR.. Děkuji

mataharyy
24. lis 2009

Ahoj,
čerstvé mám čerstvé zkušenosti. Jsem češka, trvale hlášená v ČR, manžel slovák. Syn se narodil v ČR, vyžádali jsme si rodný list v ČR (rovnou dva), po přestěhování jsem došla v SR na matriku, dala jim jeden rodnej list malého (originál!) a do tří měsíců nám poslali slovenskej rodnej list, takže teď má občanství české i slovenské. Pro vyřízení rodného listu není třeba dítě hlásit k trvalému pobytu, to je třeba jen v případě že by jste dítě chtěli pojistit v rámci veřejného zdravotního pojištění.
inffinity: takhle to funguje i naopak. Pokud žijete tu a chceš jen aby měla dvě občanství, nech si udělat duplikát slovenského rodného listu (aby jsi měla jeden ty a druhý mohla poslat, vyžadujou originál), na netu si najdi centrální matriku, nebo matriku v místě tvého tvého trvalého pobytu v ČR, udělej si ověřenou kopii OP a s žádostí (kterou stáhneš taky někde na netu) nebo jí sesmolíš doma, to tam pošli a oni ti cca do 3. měsíců pošlou českej rodnej list

inffinity
25. lis 2009

mataharyy - děkuji moc za info, jedu tedka do ČR takže když tam zajdu osobně nepotřebuju ani nic ověřovat že? Skočím tam s OP a s RL.. Díky díky 😉 😉

mataharyy
26. lis 2009

Není zač 😉

marecek4
26. lis 2009

holky,taky mě to čeká,tak se jen chci ujistit-budou po mě chtít originál RL,který si vezmou?

mataharyy
28. lis 2009

Po mě chtěli originál 😉

pookie
29. lis 2009

Ja som na tom podobne ako etnicka, RL je momentalne vo faze vybavovania 😉 Znamena to ze ak mi pride slovensky RL tak mala bude mat automaticky aj slovenske obcianstvo alebo o obcianstvo treba poziadat osobitne?

zanis
29. lis 2009

mataharyy,

nemyslim si, ze rodny list znamena automaticky obcianstvo. Ja a moj priatel sme Slovaci, dieta sa narodilo v CR, takze mu bol vydany automaticky cesky rodny list. Potom som poziadala o vydanie slovensekho RL, lebo dieta - podla pani na matrike v Prahe, nema narok na ceske obcianstvo, ktory nam bol vydany osobitnou matrikou. Takze dieta ma dva rodne listy, dve rodne cisla...

marecek4
30. lis 2009

mataharyy,ale každej druhej rodnej list je opis,nebo to na té matrice mají nějaké pro tyto případy jiné,abych věděla a nehleděla na ně jak truhlík,radši dopředu vím co mám chtít,pak mi nenacpou něco co je mi na nic

marzim
autor
23. led 2010

Moc všem děkuji za rady.
Už jsem si to zařídila, teda tchýně, protože my jsme v ČR.
Tchýně zašla na matriku na SK, kde má manžel trvalý pobyt a potřebovala kopii občanky manžela a ověřenou kopii rodného listu. Tu kopii OP potřebovala jen kvůli tomu, že to vyřizuje za nás a za tři měsíce budeme mít slovenský rodný list hotový.
Jen pro zajímavost... kde jste našli své drahé polovičky. My jsme Plzeň x Svidník 😀

jkl05
12. kvě 2012

Ahoj, máte prosím někdo aktuální informaci o tom jak získat slovenské občanství pro dítě narozené v ČR matce Češce (trv. pobyt ČR) a otci Slovákovi (trv. pobyt SK)? Děkuji!

kvetinkaivanka
21. kvě 2012

@jkl05 Tím,že je manžel Slovák získává dítě automaticky dvojí občanství.Občanství se prokazuje napr.cestovním pasem,občanským průkazem.Pro získání slovenského občanství není potřeba nic dělat.jestli potřebujete pro dítě pas,stačí zaslat RL dítěte na zvláštní matriku do Bratislavy a tam dítěti vystaví slovenský RL.

melankaa1
18. únor 2014

Zdravím , jsem Češka otec je Slovák žijeme na SK a naše dcera se narodila na slovensku , ráda bych věděla jestli by malá mohla mít i české občanstvo .Dekuji Dančová.

monasek84
18. únor 2014

@melankaa1 Dcera ma automaticky obcanstvi po matce i po otci. Musis zajit na zvlastni matriku se slovenskym rodnym listem, tam ti vystavi cesky rodny list

melankaa1
18. únor 2014

a kdybych se chtěla s malou odstěhovat zpět do čech musim mít svolení od otce , nebo jak to vubec je. poradte , aby se to nebralo jako unos protoze mala je slovák a já čech.

melankaa1
18. únor 2014

@monasek84 Děkuji Vám a kdyz bych chtela odjed zpet do cech tak nebude tím pádem žádný problém když budu mít český rodný list??

cmulinko
18. únor 2014

@melankaa1 aj keby mala tvoja dcerka aj ceske obcianstvo,tym,ze sa narodila na Sk a zila cely zivot na SK v pripade odchodu do CZ bez suhlasu otca to bude brane ako unos dietata od druheho rodica.Ak chces odist s dcerkou do CZ tak CZ obcianstvo ti v tom nepomoze ak otec dietata neda suhlas.

cypiren
18. únor 2014

Ahojky, nebo pokud jezdíte do ČR, tak v místě svého bydliště, klidně i bývalého, zajít na matriku. Doložit SR rodný list dítěte, Vaší občanku, Váš rodný list ( originál ), měli by si udělat kopii na místě a jestli nejste manželé, tak se musí doložit i ověrěná kopie prohlášení o otcovství. Matrika by to měla odeslat na tu zvláštní matriku a říct Vám kdy to asi bude hotové.

monasek84
18. únor 2014

@melankaa1 jak pise @cmulinko ... pokud je otec zapsan v rodnem liste, musi souhlasit

saal
26. bře 2014

Chci se zeptat, kdyz vyridim malemu dvoji obcanstvi ja jsem ceska a otec je slovak oba s trvalym pobytem v cesku a manzel ma trvaly pobyt i na slovensku, jak je to pak s tim kdyz budeme jezdit na slovensko k manzelovym pribuznym, potrebuje mit maly jeste pas nebo mu staci ten slovensky rodny list? Dekuji za odpoved.

adris77
10. zář 2014

Jsem ukrajinka a manžel ukrajinec oba zde pracujeme a máme trvalý pobyt dítě také , chodila do české školy a teť navštěvuje 8 ročník zakladní školy je nějaká možnost ji udělat české nebo tvojí občanství akolik to bude stát ?

pipo555
17. zář 2014

Adris77: o obcanstvi si muze vase dcera pozadat v 18 letech jinak plati se 10.000 po udeleni CZ obcanstvi.zadase na mestskem urade a tam vam poskytnou veskere info k tomu.

jurijf
20. led 2015

Dobrý den jsem dítě a je mi 12 a moji rodiče nejsou z česka . A já nemužu mít české občanství, co mám dělat ( nebo rodiče ??? ) 😖 Děkuju za odpověd .