Musí být vždy uveden otec v rodném listu?

oper32
17. črc 2014

Přítel má syna s bývalou přítelkyní. Dítě se narodila cca dva týdny zpátky. Na tom kolik bude platit atd. se domluví mimo soud. Musí být uveden v rodném listě, když si to jako otec dítěte nepřeje?

zamilovanadonej
17. črc 2014

To nezáleží na otci dítěte- ale na matce. Vše jde totiž v případě sporu soudní cestou. Pokud se otec bude cukat, matka může podat žalobu o "určení otcovství", pokud otec biologickým otcem není může podat žalobu o "popření otcovství", ale tady evidentně biologickým otcem je.
Pokud nebude uveden v RL, nemá taky nejmenší právo dítě vídat, ale ani povinnost platit výživné. Hlavně by tvůj chlap měl být fér, a jednou když už dítě má, postavit se k tomu čelem. Protože tohle, může taky jednou udělat tobě.
Matce dítěte bych radila, ať dá panáčka k soudu, a moc se s ním nemaže. Souložit umí kde kdo, ale následky odnese ženská.

petrajurinova
17. črc 2014

No pokud se na tom oba domluví, tak tam být nemusí - tím pádem nebude mít k dítěti žádné povinnosti ani práva, ale matka by byla pitomá, kdyby s něčím takovým souhlasila.
Zaráží mě, že se na něco takového ptá nová partnerka - za mnou přijít chlap a říct "hele mám/čekám dítě, ale nechci být uveden jako otec v rodném listě", tak si o něm pomyslím, že je to nezodpovědný sobecký zmetek, který si rád někde švihne, ale na to aby převzal zodpovědnost za to co stvořil je zbabělý. A hodně rychle bych takového poslala do ..... a nechtěla s ním nic mít.

kataol
17. črc 2014

ptala ses na určitou otázku, tak ti odpovím..tohle záleží hlavně na matce, pokud ho tam chce, tak tak ho tam mít bude, ať se tvůj chlap staví třeba na hlavu...byla by hloupá, pokud by to tak neudělala, protože bez toho pro otce dítěte neplynou žádné závazky a ona bude nakonec na dítě sama..teď může chlap dělat, že se domluví, ale za rok může změnit názor a na dítě se vykašlat...neznám vaši situaci, ale na takového chlapa bacha, tohle je slabošský přístup, možná byla jeho ex, matka toho dítěte, největší kráva, ale to dítě je nevinné a mělo by mít právo poznat otce...promiň, vím, že ses neprosila o nějaké soudy a narážky na chlapa, ale mě je tohle jednání hodně proti srsti a nešlo to nenapsat...

1kacaba1
17. črc 2014

Můžu se jen zeptat, jaký k tomu má Tvůj přítel důvod, že tam nechce být uveden? Nějak mi to taky hlava nebere.

kureeli
17. črc 2014

Nemusí, ale na místě té maminky bych na nic takového nepřistoupila - pokud tedy neplánuju ho od dítěte totálně odříznout a pokud chci alimenty ..................

denyzuza06
17. črc 2014

Nemusí ale ztrácí tím veškerá práva a zároveň povinosti

lucifereeek
18. črc 2014

@1kacaba1 no řekla bych že asi hlavně z důvodu, aby to dítě pak nemohlo nic zdědit, až bude dospělé, když ten otec má jinou partnerku

aja215
18. črc 2014

Ne nemusí,také nemám otce v RL malé

abalajda
18. črc 2014

V podstatě nemusí,ale kdybch byla na místě té matky,vysmala bych se mu,protoze bych v žádným případě nevěřila,že bude platit alimenty,když nebude muset,protoze nebude v rodném liste.... Je to jen vycuranost z jeho strany....

domca89
18. črc 2014

Co jsem teď zjistila já. Tak pokud nejsou manželé, tak ho tam neuvedou, pokud nebude mít z matriky od něj podepsaný papír, ve kterém souhlasí s uvedením. Takže to nezáleží jen na matce, ale i na otci. Já abych mohla po porodu nechat přítele zapsat do RL malého musel on semnou na matriku, s sebou občanku a RL a podepsat souhlas s uvedením do RL dítěte a určení jména.

somalicats
18. črc 2014

@domca89 : máš pravdu jen částečně. Pokud otec nesouhlasí a na matriku nedojde, nemůže být automaticky zapsán do RL (nejde-li pochopitelně o manžele). Pokud ale matka podá žalobu na určení otcovství, rozhoduje soud a následně je pak otec do RL zapsán. Takže ve finále na otci skutečně až tak moc nezáleží (pochopitelně je-li biologickým otcem).
Jinak o tom, jestli otce nechat zapsat či nezapsat do RL, toť na zváženou. Pokud tam není, nemá k dítěti žádné povinnosti, ale taky žádná práva. Na druhou stranu matka po něm nemůže požadovat placení alimentů a pokud by si chlapec časem dohodu rozmyslel, je matka v háji zeleném. Osobně bych byla u chlapa, který se zříká odpovědnosti, ačkoli je to dítě prokazatelně jeho, hodně opatrná.

misulka07082016
27. říj 2016

Dobrej chci se zeptat čekám miminko 🙂 ale je mi 16 a otec dítěte je plnoletý jak je to s uvedením otce do rodného listu ... Muže se stát ze otec bude mit mimco v peci??? Diky za odpověd