Narození miminka v zahraničí. Jak je to s papírováním?

renatika007
8. srp 2010

Holky, co jste rodily v zahraničí, potřebuju poradit......žiju ve Slovinsku, můj přítel je Slovinec, já mám trvalé bydliště v Čechách, tady mám přechodné, ale každou chvilkou dostanu i trvalé. Jde mi o to, že za pár dní rodím a nevím, jaké svoje bydliště mám napsat prckovi do rodného listu. Tady dostávám mateřskou..nechtěla bych potom přijít o příspěvek na dítě a jeho zdr.pojištění. Do 1 roku se chceme vrátit zase do Čech.
Děkuji za rady.

mmmk
9. srp 2010

@renatika007 Je uplne jedno, jake bydliste mas. Pokud se ti narodi v zahranici, bydliste v CR mu nahlasis ty, jak mu budes vyrizovat RL. Jen si nemysli, ze je to tak jednoduche a "dostane" RL. Ten cesky musis vyridit a neni to prave prochazka ruzovym sadem a trva to minimalne mesic.
Pokud jsi ve SLO pracovala, mas tam normalne narok na materskou, nevidim duvod, proc bys o ni mela prijit. Malemu bydliste v CR hlasit nemusis, muj syn to taky nema, protoze to neporebuje.
Ted se s tim nenervuj, pekne si nech vystavit slovinsky rodny list, udelej mu tam pojisteni a vsecko res az pozdeji, az bude navrat do Cech v dohledu 😉

j.a.n.i
9. srp 2010

@renatika007 Nějak nevím, kterou zemi myslíš tím tady a kde dostáváš mateřskou?

renatika007
autor
9. srp 2010

Materskou dostavam ve slovinsku....asi to bude nejjednodušši nechat malymu všechno slovinsky a potom vyridit česky rodny list. Zkusim potom ješte požadat o porodne v česke republice.
Diky za radu

j.a.n.i
10. srp 2010

@renatika007 Jojo, tak v tomhle případě určitě, na porodné bys nárok mít měla, to se váže na tvůj trvalý pobyt. Jen v tom případě začni český RL vyřizovat v předstihu, o porodné lze žádat nejpozději do roka od porodu a vyřízení RL nějakou dobu trvá.