Nechce být zapsán do RL dítěte, nebudu mít problémy?

silgaga
27. dub 2016

Dobrý den,mám dotaz..Čekám miminko s chlapem,který dítě nechce..Já si ale mimi chci nechat..Chtěla jsem se zeptat jak situaci nejlepé vyřešit.Pro mě i vlastně jeho.Nechce mít s dítětem nic společného ani se nechce nechat zapsat do rodného listu.Jen já se bojím abych pak němela problemy na socialce,ohledně příspěvku a tak??Má s tím někdo zkušenost??,

nutricnihodnota
27. dub 2016

Pokud otcem je, tak vůbec nezáleží na to, jestli chce, nebo nechce být zapsán. Pokud nestál o dítě, měl se chránit, nebo nesouložit, tak to prostě je. K dělání tatínka ho nikdo nedonutí, ale alimenty platit musí. A pokud si chce zacálovat i soud a testy ohledně určení otcovství, bude li dělat potíže ohledně zapsání do RL, tak ať počítá s tím, že se pěkně prohne. A alimenty se platí i zpětně, takže nějaký obštrukce mu moc nepomůžou.

lv
27. dub 2016

přesně, pokud s tebou spal, udělali jste si dítě společně, pokud jo tak moc nechtěl, měl se chránit. A teď ho tedy čeká zodpovědnost, pokud nebude chtít dítě vídat, být otcem, tak alespoň finanční.

lith
27. dub 2016

Jednou je to otec, tak prostě je. Jak píše uživatelka předemou, pokud nechtěl být otec, tak nesouložit nebo se lépe chránit. Jestli nechce být zapsán v RL máš možnosti jít k soudu a pokud otcem je tak ho tam zapíše soud a bude muset platit i soud i alimenty. A ty opravdu bude muset platit i stejně. Být tebou nenechám se uchlácholit nějakými sliby, že ti bude platit i tak pokud nebude zapsaný v RL to už jsem taky viděla a za pár let chudák holka zaplakala. A ano na sociálce můžeš mít problémy s různými dávkami jelikož jako první se mají starat rodiče. K tomu aby mu fakticky dělal otce ho nikdo nutit nemůže, ale platit bude muset.

ter3
27. dub 2016

A on to dite planoval s tebou a otocil? Nebo jsi otehotnela tajne? To bych rekla, ze je podstatny.

Pokud totiz on dite dopredu nechtel a tys mu treba udelala ''naschval'' a vysadila HA bez jeho vedomi, prijde mi to docela blby, chtit po nem penize.

Na druhou stranu, moznost otehotneni je i s jakoukoli ochranou, to mel vedet. Vy jste spolu dopredu neprobirali, co by se stalo kdybys byla tehotna? Ja dite chci, ale neumim si predstavit, ze bych ho mela s nekym, kdo ho nechce.

bajana
29. dub 2016

Na socialke mat problemy nebudes, ale ani nedostanes od neho ani korunu, tak si to radsej rozmysli.

carmilla
29. dub 2016

Já myslím, že pisatelka naznačuje, že chce situaci vyřešit i s ohledem na partnera, tak na to na mě působí tak, že partnera k zápisu do RL ani do placení alimentů tlačit nechce...Ať už k tomu má důvody jakékoli, myslím, že jako svobodná matka má nárok na všechny příspěvky i bez otce v RL, to tím přece nemůže být podmíněné...ale nejspolehlivější odpověď asi poskytne Česká správa sociálního zabezpečení, tak ať se obrátí tam...

micaella23
29. dub 2016

Jo, takze si udelas dite, aby jsi pak sla na socialku a vycucla vsechny davky co jdou, hm logický, co takhle si najit opravdoveho ,,tatinka,, a pak delat dite.

slimacikmia
29. dub 2016

micaella23 myslím, že nie je potrebné nikoho súdiť, takú právomoc nemá nikto z nás, silgaga prosila o pomoc... silgaga, zájdi si na úrad, tam ti poradia najspoľahlivejšie ;) veľa šťastia, dieťa je úžasné, ale bez tatínka to bude hodne náročné (ale ak by som bola v podobnej situácii ako ty, tiež do toho idem ;) )

barulina
29. dub 2016

Kasli na reco tady, ono lauda z moralistek pred kaudym stykem urcote resila co by bylo kdyby otehotnely,no to asi moc zazitku nemj. Hele ja osobne pokavad o dite nestoji urcite nenechala zapsat do rl. Sice pak mas narok nanalose, kdy ty kolilrat proste ten deuhy rodic neplati, coz je pak litani,ale uaroven mu vznika narok na dite a misela bys.mu male treba davat kdyby se v nem neco pohlo. Po porodu lze urcit otcovstvi pouze na zaklade dna testu. Coz stoji nemale penize. Jinak myslim,ze narok nanpomoc statu mas, nicmene nejlip ti ppradi na socce. Takze byt tebou zajdu si pro radu tam a nenexham se odbyt. Hlavne at jste s tim malym ok a spokojeni. Na otxi to az tak nestoji a urcote se nejaky kvalitni najde. A nevodim duvod si nenecjat pomoct statem. Ja cely zivot makam, a dostat se do sitiace,ze me vyhodi nebo neco,tak jsem prvn v rade

soyevita
29. dub 2016

Michaela 23,ono si myslíš,že jsi opravdového tatínka našla a pak bum prásk a je po vztahu.Netřeba nikoho koho neznám hned odsoudit.S dávkama to není vždy až tak jednoduché,ani pro svobodnou matku pokud není "menšina"
silgaga:
Rozhodně bych Tvoji situaci taky řešila soudně,je smutné,když má dítě v kolonce jméno otce:beze jména....

tomato543
29. dub 2016

Nedoporučuji si hrát na ,,hrdinku" . Přijdou chvíle, když bude potřeba peníze.. (alimenty) myslím, že stojí za to překousnout to, že bude v Rl zapsaný.. pokud nebude.. nebude muset platit ani korunu..

bartovka83
29. dub 2016

Na socialce problémy mít nebudeš. Normálně ti vypocitaji nárok na dávky z tvých příjmů. Možná máš nějaký osobní důvod proč nezapsat otce do RL, ale pokud mohu poradit hodně tuto možnost zvaž. Být samozivitelkou není jednoduché, nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat peníze například na léčbu dítěte, kdyby nedej bože onemocnělo. A pokud jseš si jistá, že ho zvladnes uživit sama (což asi tak jisté není, když budeš na socialnich dávkách ) založila bych mu účet a tam alimenty odkladala. Než dospěje bude to pěkná hromádka peněz, které bude moci využít třeba na studia nebo jako začátek do života. Přeji šťastnou volbu, určitě to není jednoduché rozhodnutí, ale to že otec nechce být tatínkem neznamená, ze ho to zbavuje povinností.

kattynka1
29. dub 2016

Primárně jde o dítě, takže by se mělo vždy koukat na to, co je nejlepší pro dítě, ne pro tatínka. Pokud chceš, aby byl otec v rodném listu(RL) dítěte, přestože on nesouhlasí (souhlasit víceméně ani nemusí, že je otec určí soud), zajdi na obecní nebo městský úřad dle tvého bydliště, oddělení sociálně právní ochrany dětí(OSPOD), tam ti sociální pracovnice poradí další postup, k jakému soudu máš co podat, jak to má vypadat apod. Je ale třeba si uvědomit jednu věc, otec bude mít vůči dítěti vyživovací povinnost, na druhou stranu bude mít na dítě stejný nárok jako ty, tak je pak možné, že v budoucnu se s tebou bude o dítě přít, bude chtít střídavou péči apod.
Co se týče problému s dávkami, může se stát, že se tě pracovnice úřadu práce(ÚP) bude ptát, z jakého důvodu není uveden otec v RL, může dokonce věc řešit právě i přes OSPOD s tím, že OSPOD si tě předvolá, zeptá se tě, proč není otec v RL a pak pošle na ÚP vyjádření. Vyživovací povinnost vůči dítěti mají primárně rodiče, ne stát, takže se někdy může stát, že se to řeší i takto. Nebo to řešit vůbec nebudou, záleží na koho narazíš.

damae
29. dub 2016

Ahoj, vidím, že jsi ve 4. týdnu těhotenství - to je hodně brzy. Pravděpodobně jsi měla s otcem jednu max. dvě diskuze a bůhví jestli jsi byla u doktora. Nechala bych otcovství pár týdnů u ledu, věnovala se těhotenství a pak se k tématu vrátila, až bude mít tatínek chladnější hlavu... Za pár týdnů může být jeho odpověď jiná, pokud se spolu stále vídáte. Tohle teda za předpokladu, že opravdu neuvažuješ o potratu, pokud ano, je třeba to řešit dříve...

ojo
29. dub 2016

Určitě zvaž finanční stránku, když nebude otec zapsaný do RL nemusí ti platit alimenty, na druhou stranu ty nebudeš nikdy povinna mu dítě dávat, o nic se nebudete muset dohadovat a když někdy potkáš muže svýho srdce a budeli chtít může se on nechat zapsat do RL a dítě bude mít jen jednoho tátu.
Pokud budeš chtít peníze, můžeš požádat soud o určení otcovství a v podstatě ho donutit, aby na dítě platil..otázka je, jestli bude a jestli tě to za tenhle boj stojí
Ty problémy nikde mít nebudeš, budeš mít mateřskou, pokud na ni máš nárok, pak rodičovský příspěvek a možná i přídavek na dítě, pokud splníš zákonné podmínky...

tifanyt
29. dub 2016

To je super, když chlap může říct, že s dítětem nechce mít nic společného a nechce na něj platit a hrdá maminka mu jde z cesty...
Nejsou to peníze pro vás, ale pro to miminko, kterému tak můžete spořit na studia, na bydlení...čím bude dítko starší, tím více bude stát peněz a budou se vám hodit.

A pokud nebude otec zapsán v RL, nemá povinnost platit alimenty. Pokud by jste potkala jiného muže a ten si přál dítě adoptovat a bude současný otec souhlasit se změnou v RL, tak se tak může stát.

Být vámi, trvala bych na zapsání. Pokud by odmítal, podala bych návrh k soudu na určení otcovství a na zapsání do RL a poté zažádala o alimenty.

Ať chcete nebo ne, tak je to biologický otec dítěte. Velmi bych to zvažovala v případě, že by otec byl feťák, bezdomovec, zloděj nebo jiná pochybná existence. V opačném případě by si měl každý přiznat svou zodpovědnost. A pokud by se chtěl po nějaké době s dítětem vídat? No není to snad dobře, aby měl otec se svým vlastním dítětem hezký vztah? To je to, o co bychom snad všechny měly usilovat, ne?

Rozhodnutí je na vás - svůj názor jsem napsala a držím palce 🙂

suzina08
29. dub 2016

I když to chceš vyřešit v klidu, tak souhlasím s většinou názorů nade mnou. Když nebude v RL, neuvidíš od něj ani korunu. Jednou spolu máte dítě a musíte se s tím vyrovnat. Kdyby byla situace opačná, že ty by sis nepřála, aby byl zapsán v RL a on by to chtěl, tak by se taky soudil. Takže pokud s tím skutečně nebude souhlasit, tak bych to dala k soudu, i když to chcete vyřešit v klidu.

jitulenakama
12. pro 2016

Zdravím, já právě taky zvažuju nezapsání otce do RL, jelikož je to právě ta pochybná existence, má exekuce, je nezaměstnaný a bere příležitostně drogy, navíc se ním nedá na ničem domluvit, je agresivní a mimo realitu. Ale jako samoživitelka to budu mít těžké s dvojčátky...
Taky se mi nechce, aby mu to prošlo takhle snadno. Jenže si říkám, že náhodou zaplatí pár stovek a bude se mnou chtít tahat o děti a přece zdraví děti je víc, než pár stovek, které stejně nic pořádně nevyřeší...
Poradí mi někdo?
Děkuji

barulina
13. pro 2016

Holkynti tady pisou jak alimenty a taknplatit musi. Ale zapsanim do RL ziskava mimo povinnosti i prava. Nad rim premyslej. Se ozve za 2,3 roky a budes resitnsoudy a tak

andryyysssek
13. pro 2016

@jitulenakama Já radím ve tvém případě do RL nepsat.Jak píše
@barulina ,sice bude platit,když ho zapíšeš,ale může ti dělat problémy,a o děti se soudit.Mám dvě děti, každé z jiného manželství, a u obou soudní tahanice o děti. Nejvíc to odnášejí děti, hlavně psychicky.

carmilla
15. pro 2016

@jitulenakama V takovém případě mi opravdu připadá lepší otce do RL nezapisovat...Takový člověk se pak může mstít - peníze z "pochybné existence" nevyrazíš, budeš se s ním tahat o pár stovek měsíce a roky, ale zato bude čile přidělávat problémy, navrhovat střídavou péči a dusit...

marketa11112
4. led 2017

no, pokud jde o člověka s velkymi problémy, radeji bych ho do rl nezapsala.... ano, jde o alimenty.. ale nebyl by první a ani poslední, kdo alimenty muze a nemusi platit.. takových je...ale na dite pravo ma.....

xxlenka
6. dub 2019

Ahoj kamarádka se domluvila s klukem že jí udělá dítě a říkala mu že bude sama jenomže pak se rozhodla že ho chce je povinej s ní to díte vychovávat? nebo na něj nějak platit?

lith
6. dub 2019

@xxlenka tak vychovavat ho asi nikdo nedonuti. Nicmene platit ano to musi. Ma k nemu vyzivovaci povinnost.

zelenaesmolda
6. dub 2019

@silgaga problemy s tim mit budes,na socialce na tebe budou tlacit,abys nechala otce zapsat do RL protoze dite ma pravo na oba rodice.Pokud chlap nechtel dite tak se mel chranit nebo nesoulozit.Nemuze si udelat dite a pak rict,sorry ja ho nechci.Takze pokud se nenecha zapsat dobrovolne hnala bych ho pred soud minimalne kvuli alikum

xxlenka
6. dub 2019

@lith Takže je ten kluk v prdeli? i když se domluvili jen na tom že ji oplodní?

zelenaesmolda
6. dub 2019

no hlavne nevim proc tady resime tri roky starou diskuzi kdyz autorka uz davno ani neni aktivni 🙂

lith
6. dub 2019

@xxlenka tak samozrejme. Jednou je to proste otec. Domluvit se muzou na cem chteji, ale porad je otec a jako otec ma take vyzivovaci povinnost

pipi_puncocha
6. dub 2019

@xxlenka žádná taková "domluva" neexistuje, ano, bude muset za svůj šlechetný dobrý skutek platit minimálně 18let. 🙈

xxlenka
6. dub 2019

chudák kluk 🙂 ppardom jestli píšu do špatné diskuze 🙂