Zapsání otce do rodného listu a jméno dítěte

pehamek
7. kvě 2013

Jsem neprovdaná, svobodná matka. Chtěla bych se zeptat jak moc dopředu se může jít na matriku, aby otec podepsal otcovství? Taky bych ráda, aby se dítě jmenovalo po otci, ale nevím, jestli s tím bude souhlasit, protože mě opustil a máme to spolu na ostří nože. Nevíte co se v takovém případě děje? Jestli by se dítě jmenovalo automaticky po mně?

anushka111
7. kvě 2013

Znám jen když se oba shodnu, pak se musí jít před porodem na matriku a podepisuje se tam dokument ohledně shody jména, tzn. jaké bude mít dítě příjmení, potažmo křestní jméno. Jsou k tomu potřeba oba rodiče občanky a myslím že i rodné listy. Dá se to udělat i po porodu, ale pak je to prý zdlouhavější. Otce můžeš do rodného listu uvést. pokud by s tím nesouhlasil musel by se obrátit na soud,alespoň myslím. V případě, že ho však uvedeš do rodného listu a on nebude plnit vyživovací povinnost na malé, je skoro nemožné dostat nějaký příspěvek od úřadu. Jakmile je v rodném listu počítá se jako spoluzaopatřovatel a pokud nic neplatí, je potřeba to řešit u soudu a teprve na základě rozsudku ti úřady mohou vyjít víc vstříc. Netuším však jak je to s příjmením po otci, pokud by nepodepsal ten dokument o shodě jmen či něco podobného. My to šli podepsat asi 2 měsíce před porodem. Snad jsem aspoň trochu pomohla. 😉

andulka86
8. kvě 2013

určitě rodný list s sebou mít přítel musí, můj manžel si ho kvůli tomu musel nechat udělat, protože ho někde vytratil 🙂 🙂 a pak si myslím ty papíry co Ti dají ( list o otcovství nebo tak nějak, o té shodě jmen )snad musíš vzít s sebou do porodnice a dát je té matrikářce co tam přijde kvůli rodnému listu, tuším

pehamek
autor
8. kvě 2013

@anushka111
@andulka86 Děkuji vám moc 🙂 Pokud nebudu mít nějaké komplikace, tak na konci 1. trimestru bych chtěla navštívit advokátku a začít to řešit. Přítel mě i dítě odmítl, potom zase, že se vrátí ke mně zpět, ale to řekl jen kvůli tomu, že potřebuje někde bydlet na přechodnou dobu než si vyřeší bydlení. Je mi z toho smutno :(

j.a.n.i
8. kvě 2013

@anushka111 Otce do rodného listu jen tak nenapíšeš, musí jít na matriku s tebou a souhlasit s tím... pokud nebude souhlasit, tak se naopak na soud musíš obrátit ty.
A jinak po porodu je to úplně stejné jako před porodem, akorát k tomu není potřeba těhotenská průkazka, nic zdlouhavějšího na tom není.

jancip
8. kvě 2013

Moc nechápu, proč chceš, aby se dítě jmenovalo po otci, když spolu nejste za dobře. Ty s ním budeš v porodnici, Ty s ním budeš chodit k lékaři, Ty ho budeš vodit do školky apod...a je jednodušší mít stejná jména.

pehamek
autor
8. kvě 2013

@j.a.n.i díky moc. To, že není otec, tak to netvrdí a snad nebude takovej vůl, že by to začal tvrdit. Otec je, takže se dokazování nebojím i kdyby to chtěl zapřít.

pehamek
autor
8. kvě 2013

@jancip já nechci přítele nějak omlouvat, ale jednoduše se z toho, že bude mít dítě podělal a má strach. Bylo nám spolu dobře a nikde není řečeno, že se k sobě nemůžeme vrátit. Sice jsem docela mladá, ale mám takový názor, že dítě by se mělo jmenovat po otci.

speedygon
8. kvě 2013

@pehamek příjmení určitě po Tobě...pokud bude mít po otci, můžou nastat problémy...zápis do rodného listu bych neřešila, pokud spolu nevycházíte...může Ti potom dělat problémy, když bys třeba potřebovala kvůli něčemu jeho souhlas...Jakmile nebude v rodném listu, nemůže se domáhat žádných práv vůči dítěti, ale také nemá vůči němu(ani Tobě) žádné povinnosti a tudíž po něm nemůžeš nic chtít. Pokud by Ti něco platil, je to pouze dobrá vůle. Podobný problém řeší moje ségra a my jí zápis otce do rodného listu rozmlouváme. ona to chce udělat jen kvůli otci, sama by jej tam nejradši neměla, ale má obavy, že by jí potom prováděl bůhvíco. Je to fakt nerozumné ale....

jancip
8. kvě 2013

@pehamek Tak samozřejmě, to je věc názoru...já naopak zastávám názor, že má mít jméno po matce, pokud mají s otcem rozdílná jména, protože ona bude ta, která s ním bude všude chodit a všechno vyřizovat.

pehamek
autor
8. kvě 2013

@speedygon jaké problémy by nastaly, když se dítě bude jmenovat po otci? Jinak teď je to čerstvý, takže kolem sebe kope, ale je to rozumný chlap, takže myslím, že nebude dělat nějaké problémy. Je mi ale jasný, že nikdy nevím co bude. Jinak v rodném listě ho mít zapsaného chci. On taky nic neříkal, že s tím nesouhlasí nebo že nechce. Až tak ale do podrobností jsme spolu o tom nehovořili.

pehamek
autor
8. kvě 2013

@jancip tak to je další pohled a je fakt, že budu s dítětem všechno vyřizovat já, ale to bych vyřizovala všechno já i kdybychom spolu zůstali.

speedygon
8. kvě 2013

@pehamek no, např. na některých úřadech by mohli po Tobě chtít dokázat, že dítě je Tvoje, když má jiné příjmení. to by si tam mohla ženská vzít jakékoliv dítko a prohlásit jej za své. nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně....Takže bys vždy musela mít s sebou rodný list, který všude obvykle třeba není....

zamilovanadonej
8. kvě 2013

@pehamek Já taky hlasuju za příjmení po tobě. Pokud s Vámi otec není, je vyložená blbost dávat po otci. Mě měla máma taky za svobodna, a jsem velice štastná, že příjmení jsem měla po ní.

pehamek
autor
8. kvě 2013

@speedygon to s těmi úřady máš asi pravdu nebo určitě. Musím si to nechat projít ještě hlavou. Ale jak říkám i kdybychom spolu zůstali, tak bych měla jiné příjmení a dítě by se jmenovalo po příteli, takže by to vyšlo na stejno.

pehamek
autor
8. kvě 2013

@zamilovanadonej děkuji za názor. Nechám si to ještě projít hlavou. Taky záleží až o tom budu s přítelem mluvit jak se na to bude dívat.

j.a.n.i
8. kvě 2013

Já tedy mám obě děti pojmenované po otci a nezaznamenala jsem jediný problém... na žádném úřadu nic neřešili, ono stejně když jdeš vyřizovat něco fakt oficiálního, tak ten RL mít musíš i když má jméno po tobě a jinak zas nedokazuješ nic ani když to jméno je jiné... v dnešní době už je to něco tak běžného, že se nad tím nikdo nepozastavuje.

speedygon
8. kvě 2013

@pehamek já jsem taky svobodná matka, s přítelem žiju a malá(i budoucí mimi,co přijde v létě) budou mít moje příjmení...může se stát cokoliv a bude problém...A je jedno, jak se na to dívá on...již jednou vás chce opustit a stát se to může kdykoliv znovu. Můj přítel sám říkal, že děti budou mít moje příjmení a hotovo....

zamilovanadonej
8. kvě 2013

@pehamek Tak kdyby jste se k sobě vrátili, změnit se dá příjmení vždycky 😉

jancip
8. kvě 2013

@pehamek Já ale nerozlišuji, zda rodiče spolu jsou nebo...pokud mají rozdílná příjmení, dítě bych dala vždy po matce. Někdy ani nemusí jít o zásadní komplikace, ale už třeba jen to, že Tě některé doktorky budou oslovovat příjmením dítěte a pod.

anushka111
8. kvě 2013

@j.a.n.i. tak má známá má opačnou zkušenost, otce do rodného listu vpohodě uvedla a byl tam, akorát že on chtěl pak popřít otcovství u soudu, i když ho to nakonec pustilo.Je to už ale několik let, takže jestli se to změnilo, tak se omlouvám za špatnou informaci, nicméně mne to udivuje.

pehamek
autor
8. kvě 2013

@jancip tak to, že by mě doktorka oslovovala příjmením dítěte je mi jedno. Je fakt hodně rodin, co se třeba i vezmou. Matka si nechá svoje příjmení a dítě se jmenuje po otci. Prostě každý to má jak to cítí a jak chce. Takže v tom komplikaci nevidím.

@zamilovanadonej zatím to na návrat nevidím. Vlastně ani nevím, jestli bych ho zpět chtěla. Nezachoval se jako férovej chlap. Ráda ho mám ale pořád. Holt tomu se nedá ale poručit.

pehamek
autor
8. kvě 2013

@anushka111
@andulka86
@j.a.n.i
@speedygon
nevíte ještě na jakou matriku ohledně podepsání těch dokumentů a prohlášení jít? Je to v místě trvalého bydliště otce nebo matky? Já jsem z Brna a přítel z Prahy a rodit chci v Brně.

lck79
8. kvě 2013

@pehamek Je to dle trvalého bydliště matky 😉

speedygon
8. kvě 2013

Já jsem původem také z brna...bydleli jsme v Černovicích a šli jsme na matriku na Staré Osadě.....sepíše se jen prohlášení o jménu, ale musíte teda jít oba. A určitě to je podle matky, přítel je taky z Prahy....

pehamek
autor
8. kvě 2013

@lck79
@speedygon děkuji moc. No to už vidím, jak bude nadšený, že bude muset jet do Brna. Ale nedá se nic dělat. Já ho nevyhodila.

speedygon
8. kvě 2013

Hlavně, abys potom nelitovala, že v rodném listu je....držím pěsti, ať Ti vše dobře dopadne 😉

aneta0707
8. kvě 2013

@pehamek myslim, ze v dnesni dobe uz nejde ani o jmeno. pise tady nekdo, ze bys musela nosit rodnej list na urady, ale to je blbost, protoze dite si nechas zapsat do obcanky. ale to nejhlavnejsi - pises, ze ses mlada, nevidim tvuj vek, ale dobre si to rozmysli. jestli budes na rodicaku a budes mit 7000, tak budes zadat o prispevky a pridavky a porodny. kdyz budes mit zapsanyho otce, tak docela narazis, protoze se bud budou pocitat i jeho prijmy a nebo budes muset mit od soudu urceny vyzivny jak na dite, tak na sebe (do dvoulet ditete) a on ti bude muset obstarat u nej v praci papiry s danovym priznanim a papir, ze nema narok na ppm... a jestli spolu budete rozhadany, tak by se mohl seknout a ty papiry ti nedat. a v druhym pripade by ti nemusel posilat vyzivny a to je na socialce taky moc nezajima. proste dokud nebudete manzele, tak proo tebe bude vyhodnejsi, kdyz ho tam mit zapsanyho nebudes.
at vsechno dobre dopadne a nelitujes toho jak se rozhodnes, jako ja. (ale jenom chvili pri krizi, kdy se leknul ditete a na chvili odesel )

pehamek
autor
8. kvě 2013

@aneta0707 tak jsem mladá, ale ne zase tak mladá :D je mi 27 🙂 to že by neplatil výživný se nějak nebojím. On je zodpovědný jen prostě dítě teď nechce i když ho chce 🙂 prostě složitý. Začnu to řešit s advokátkou až budu po 1. trimestru. Zatím se pořád může ještě něco stát i když žádné komplikace nemám 🙂

@speedygon to stejně teď neodhadnu, jestli budu litovat nebo ne. Já třeba otce v rodném listě mám a nelitovala jsem nikdy. Nikdy jsem žádné problémy s tím neměla.

lucie777
8. kvě 2013

@pehamek To je nesmysl,do rodnýho listu ho určitě zapiš,ať platí na dítě do jeho min. 18let,od úřadu nedostaneš tolik,co od něj,zkuste se spolu domluvit,kolik bude platit,sepište to a nechte si to potvrdit soudem,ať máš něco v ruce,kdyby se cukal. Jestli se chystáš za právníkem,všechno ti vysvětlí,sama se do žádných větších akcí určitě nepouštěj,protože on právníka pravděpodobně bude mít taky.

pehamek
autor
8. kvě 2013

@lucie777 bez právníka to nepůjde. Nějaký právní povědomí sice mám, ale právník nejsem a toto jsou případy, kdy je právník potřeba. Jinak placení alimentů je spojené podle mě se studiem a když střední se končí v 19, tak je to do 19 a nejdéle do 26 let. To je jedno. Každopádně jak byl rozčílenej, tak mi řekl, že mi bude dávat to co stanoví soud, takže tak 2 tisíce. Taky ale říkal, že dítě nechce vidět a pak zase, že se chce vrátit. Prostě má v hlavě guláš.