Chorvatsko, kolik peněz brát s sebou na týden?

petrajurinova
21. srp 2014

Prosím o názory a tipy
A) kolik přibližně peněz pro 4člennou rodinu brát s sebou na týden do Chorvatska - ubytování máme v soukromí a o jídlo se budeme starat sami, něco si dovezeme, ale počítám s tím, že čerstvé potraviny budu nakupovat na místě + chtěli bychom absolvovat nějaký kratší výlet na lodi. Vůbec nemám představu o tom, jak drahé tam jsou potraviny, zábava a pod.
B) jakou měnu je nejlepší do Chorvatska brát? Koruny, Eura nebo rovnou tady u nás vyměnit ve směnárně chorvatské Kuny?

konidana
21. srp 2014

@petrajurinova B)Kuny případně rezervu v eurech, ale jde normálně platit kartou(jako u nás), tak není potřeba tolik hotovosti. Ta je potřeba na zmrzlinu 🙂 a kdyby došla, stačí najít bankomat 🙂 A) Ceny potravin tam jsou srovnatelné jako u nás (u moře poměrně dražší jako u nás v turistických destinacích) takže si spočítejte kolik projíte za stejnou dobu u nás a násobila bych koeficientem tak 1,5 nebo 2. To na jídlo. Restaurace dražší než u nás, obecně je dražší hlavně pití (třeba 2x spíš 3x). Záleží co budete podnikat. Jak drahá je zábava nemám tušení (prostě drahá 😀 )

editah222
22. srp 2014

Jídlo v supermarketech je cenově skoro tak jak u nás (něco dražší něco levnější) a na ovoce a zelenina na trhu je řekla bych levnější. Jak je uvedeno výš, celkem drahé je tam pití a jídlo v restauracích i fast foodech a hlavně tam je kvalita jako u nás, to znamená nic moc. Zmrzlina stojí 6-7kun, točené pivo 16-18kun. Výlety jsou cenově taky dost různé, pohybuje se to od 30Kun za krátkou projíždku až do řádů 100kun za výlet vč. oběda a/nebo večeře a nápojů. Palačinka 12-15kun, kukuřice vařená 11kun a hamburger od 35-50kun, coctaily jsou od 30-60kun. Ceny jsou podle lokality.

Kartou se tam dá platit skoro všude, jen v supermarketech a restauracích, ale i ve většině fast foodu nebo prodejen suvenýrů, kurz je lehce horší než ve směnárně, ale na druhou stranu ti aspon nezůstanou hotové peníze 🙂

briliantka
22. srp 2014

A) ceny potravin jsou srovnatelné jako u nás, normální nákup na snídani příjde okolo 110kun
B) kuny jsou fajn, eura se taky uplatní a bankomat je poněkud dražší ale kartou jde platit ve většině restaurací a i obchodech