Chorvatsko - Makarská - kdo tam byl?

popelka1984
14. srp 2018

Poraďte mi kdo jste byl na Makarské v Promajně, jak jste tam byli spokojení, co cesta. Za pár dní tam mám odjet s tchánovcema (mimochodem s jejich synem už nejsem). Jedeme oni, já a můj 4letý syn. Jako dítě jsem byla na Istrii, jako dospělá několikrát na Pagu, tam to miluju. Za mne je zbytečné jezdit tak daleko, oni na Makarskou jezdí snad dvacet let a z toho zřejmě nesleví. Platí nám to takže se mi nechce s nimi o to přetahovat. Bojím se že mi syn cestu prozvrací, nebývá mu v autě dobře, už proto jsem ho poprvé nechtěla brát tak daleko, když to nemáme vyzkoušené ale nic s tím nezmůžu. Tak mě zajímá jak to tam vypadá, kromě toho že tam bude dost lidí.

popelka1984
autor
14. srp 2018

Jo a případně kdo máte nějaké fígle na nevolnost kromě Kinedrylu, co třeba zázvorová lízátka a tak ?

tarien
14. srp 2018

Promajna je menší vesnička, lidí je tam ale dost, Vítkovice tam mají tři velké pavilony s apartmány + pak jsou tam i nějaké menší penziony, hotely, soukromé ubytování. Přes týden to šlo, o víkendu bylo na pláži narváno. Restaurací, barů tam moc není(ale něco jo), za nás tam byl před 5 lety jen jeden obchod, není tam žádná promenáda - takže v noci tam byl fakt klid, což jsem třeba ocenila. Pláž je docela fajn, kamínková, s dostatkem stromů. Blízko je to do Bašky vody, kde to žije. Celá cesta je osvětlená. Chodili jsme večer tam (asi 20 minut cesty). Jednou jsme se vydali pěšky přímo i do Makarské, je to super zážitek, částečně i po útesech (4-leťák to zvládne) -zpět jsme jeli busem. My tam jeli tehdy s Vítkovicemi busem a z Mikulova jsme vyjeli kolem 7 večer, v 7 ráno jsme byli v Promajně. Takže to šlo 🙂 Jestli jedete z pátka na sobotu - co mi říkali teď známí, vyjet z ČR v pátek co nejdřív, v noci ta cesta jde, nad ránem začíná být zasekaná. Raději tam být dřív v noci/nad ránem, než stát několik hodin v kolonách. S nevolností neporadím, znám jen Kinedryl.

popelka1984
autor
15. srp 2018

@tarien
@tarien děkuji, jedeme tam v pátek večer, mě trochu děsí to množství lidí, v práci si lidí užiju dost tak bych ráda klidnou dovolenou ale musím se přizpůsobit. Pro malého to bude první dovolená tak se postarám aby si to užil hlavně on.

priefi
15. srp 2018

@popelka1984 diky dalnici je cesta kratsi. Nevim, zda jezdite primo na Makarskou (mesto) nebo na Makarskou rivieru (jine mesto v ramci riviery). Makarska (mesto) je hlava na noze, ale jine mesta v ramci riviery jsou uzasne. Nedivim se, ze jezdi 20 let tam, ja bych na Istrii nejela. Dalamacie je 1000x lepsi. Osobne se mi nejvice libilo v Podgore. Mi na nevolnosti pomaha jist, jist, jist a vubec nepocitit hlad, teda aspon jako diteti mi to pomahalo. Pak rozhodne, at nekouka moc na more po ceste, jsou to nadherne vyhledy, ale pro nas, slabe zaludky = zvracet. Zauvorove lizatka jsou pry fajn,.zkousela jsem.je ale na jine nevolnosti, a to ty tehotenske. Kdyz jsem lizala lizatko, bylo dobre, pak nanovo. Ale pry to nemusi byt zazvorove, staci i normalni. Pak pomaha detem i hlasite zpivat, diky tomu zhluboka dychaji a je jim lepe (me to pomahalo)

michaela_2
15. srp 2018

@popelka1984 Já jako malá jezdila s našima několik let buď ke známým pod Omiš a nebo do Promajny 🙂 Bylo to tam fajn - sice fůra Čechů, oproti jiným destinacím, ale pro děti super. Před pláží je pásmo borovic, takže člověk najde během dne prakticky kdykoliv stín, pláž je hezká a moře čisté. Ta cesta teď už s tou dálnicí není takový průšvih, jen chce vyrazit tak, aby se člověk vyhnul kolonám - klidně na nic a pak pár hodin dospat v autě na místě, ale pro dítě jsou ty dopravní komplikace nepříjemné no.

Naši skřítci v autě nezvrací, ale dcera švagrové ano - v zimě jsme ji vzali lyžovat do Monte Bondone a zvládli jsme to s ní bez blinkání 🙂 doporučuji vzít na cestu malé piškůtky nebo na malé kousky nakrájené jablíčko a uzobávat. Pak také pomáhá zabavení - zpívání, vyprávění atd. prostě odvést pozornost. No a vůbec nejlepší je vyjet na tu noc, aby co největší část cesty prospal 🙂

tarien
15. srp 2018

@popelka1984 Lidí tam dost bude, s tím počítej. Ale kupa lidí je dneska v Chorvatsku snad fakt všude, je třeba se na to povznést. Jedinou možností je ubytování s vlastní pláží, to bys musela hledat ale dřív. Směrem na Bašku jsou i menší pláže mezi skálami, není tam moc místa, takže se tam neusídlí moc lidí. Tam jsme chodili docela často ráno, chytli jsme tam místo. Kousek dál jsou mezi těmi skálami i nudapláže, tak bacha na to 😀 Na Makarské se mi líbilo moc - ať tpo byla Brela, Baška, Promajna, přímo i město Makarská - to je ale fakt centrum, tam to žije jak ve velkoměstě 😉