Dovolená s prarodiči. Pustili byste s nimi 8 a 6leté dítě?

16. bře 2023

Ahoj, zajímalo by mě, zda byste pustili děti (8 a čerstvých 6) letecky s prarodiči k moři.. pravděpodobně Turecko.
Já bych letět nechtěla, protože už jsem vůči nim “zahorkla” (neustale mají s detma nějaký problém). Nejradši bych ani děti nepustila, ale nechci jim zas bránit v pěkném týdnu u moře (byť jedno moře budou mit i s námi) Mladší dceři už vykládali jak by je letos někam vzali 😏

pipi_puncocha
16. bře 2023

Jak se na to tváří děti? V tomto věku bych přihlédla k jejich názoru. Já jsem s babičkou v tomto věku na dovolenou nejezdila ráda, ale "musela jsem."

lenulen
16. bře 2023

Tchani chteli vzit letos kluky (9 a 10 let) do Spanelska k mori. Melo to byt na dva tydny. Prvni jsem byla nadsena, pak se mi to rozlezeno a nakonec jsem rekla, ze ne. Dva tydny v cizine bez nas, chodit vicemene jen mezi apartmanem a morem, nedopadlo by to dobre. Navrhla jsem tyden, ale to zavrhli prarodice.

similenka
16. bře 2023

Já jsem posera a obdivuji lidi, byť babička, že si vezmou ne vlastní děti takhle pryč. Vím, že to je normální, chápu, že na tom asi nic není, ale já bych je nedala, mně připadají malé na takovou dalekou cestu bez nás rodičů.

dyechampion
16. bře 2023

Pustila bych na stopro. Deti jsou v idealnim veku, kdy vnimaji nove prostredi a cestovani a hlavne jsou bez vas. Je to naprosto nova a suprova zkusenost pro ne do budoucna. Sama dobre vim, ze vsude kam me pustili nasi samotnou nebo s kamarady, tak mi to hodne dalo. Berte to jako krok k samostatnosti (ikdyz jsou tam prarodice).

ina10
16. bře 2023

Sama sis odpověděla, když píšeš, že mají s dětmi neustále nějaké problémy, teda ani nevím, kde se vzalo, že vnoučata musí s prarodiči k moři, my jezdívali k nim do jejich města nebo na výlety po okolí, asi jiná doba no. Navíc je to velká zodpovědnost, prarodiče už nemají tolik energie co rodiče a co si budeme nalhávat, to zdraví taky nemusí být perfektní, měla bych strach. Třeba společná dovča i s rodiči, pokud jsou vztahy v pořádku, ale ve tvém případě spíš ne - jak píšeš, když mají s dětmi furt nějaký problém, tak dovča to nezlepší, ba naopak, tam není kam utéct.

mysh_me
16. bře 2023

Jaky maji vztah deti s prarodici? A jak se na tu dovolenou tvari deti? Pokud maji dobry vztah a chteji jet, pustila bych je. Budou mit zase jiny typ zazitku nez s rodici, muze jim to rozsirit obzory… ja jako dite bych to ocenila, ale moje babicky necestovaly, kamaradce jsem dovci s babickou zavidela 🙂 pokud by vztahy nebyly dobre nebo deti vyslovene nechtely, urcite bych nenutila.

mourovatakocka
16. bře 2023

K moři s dětmi jeď ty, prarodiče ať je vezmou někam po Čechách. Kdyby cokoliv, je lepší, aby byli "v dosahu" než v jiné zemi.

dashyyy
16. bře 2023

Pokud chtějí děti, pustila bych je 🙂 milovala jsem dovolený s babičkou, celý život na to vzpomínám a budu vzpomínat ❤

emily228
16. bře 2023

Moji mamce je třeba 50 takže energie má na ně dost. Pokud by si o to řekla určitě bych nebránila pokud by děti samozřejmě chtěly.

@mourovatakocka kdyby cokoliv.. takhle bys nemohla nikam, děti nikam, nic bys v životě nezažila. Fakt bys bránila dětem jet kdyby chtěly?

mysh_me
16. bře 2023

@ina10 “maji s detma furt nejaky problem” muze znamenat spoustu veci, treba ze jim nevoni zpusob vychovy rodicu nebo ze rodice X prarodice maji rozdilne nazory na ty deti… ale nemusi to nutne znamenat ze deti s prarodici maji spatny vztah. Deti casto vidi babicku a dedu jinak nez my, neresi to co resime z pohledu dospelych. Chapu ze dospeli si spolu ohledne deti moc nerozumi a proto nejedou na tu dovolenou vsichni… pokud by ale deti chtely a byly s prarodici v pohode, nebranila bych jim jen kvuli tomu, ze ja mam vyhrady…
Samozrejme pokud by vztahy deti k prarodicum nebyly dobre nebo by deti jet nechtely, urcite bych to nelamala. Dala bych na jejich nazor…

fram
16. bře 2023

Náš syn od 6 let létal s mými rodiči do Egypta. Hrozně rád na to vzpomíná. Já už jsem babička a zatím si vůbec neumím představit, že bych vnučku (i když zatím je ještě malá) kamkoliv takto vyvezla. Zbláznila bych se hrůzou, že se jí něco stane a dovolenou bych si vůbec neužila.

tridvajedna
16. bře 2023

Určitě bych pustila, pokud je to z iniciativy prarodičů. Moje 3 letá poletí letos s babičkou a dědou do Řecka, budou si půjčovat auto a chtějí mít dovolenou i trochu poznávací, ne jen ležení na pláži. Máme doma malé mrně, stavíme dům, takže bychom se k moři letos nedostali, jsem tedy ráda, že dceru vezmou oni.

cilkat
16. bře 2023

Jezdívali jsme (už) v tomhel věku na půl prázdnin k babičce a dědovi... A naprosto jsme to milovala. Teprve po delší době jsem se dozvěděla, že mamka tam s námi "nemůže" být, protože prostě není schopná dlouhodobě fungovat s babičkou. Babička byla ten typ, ketrý když k něčemu zaujal názor, tak nešel změnit a neustále ho všem drobnými krůčky nutila (což mi došlo až mnohem později). Ale byla to vlastně skvělá ženská a i máma ji měla ráda - jen nesměly být moc dlouho vedle sebe :D .
Proč to tu rozepisuji - zamyslela bych se, v čem je to "zahořknutí" ... jestli je to nějak obdobný případ toho, co píšu, klidně bych děti vyslala (pokud chtějí) a užila si týden volna. Pokud je problém hlubší, nebo by děti nechtěly, tak se jistě najde diplomatický důvod, proč odmítnout (třeba že je to příliš daleko, kdyby se něco pokazilo, že).

me_druhe_ja
16. bře 2023

Pokud děti chtějí a prarodiče to sami navrhli, nevidím jediný důvod, proč nejet....

zanett
16. bře 2023

Zalezi na tom, jak to citis jako matka; jsou prarodice jazykove vybaveni pro pripad, ze by se neco stalo? Pokud mas jakekoliv vyhrady, asi bych pro klid duse na takovou dovolenou nepristoupila.

Ja osobne bych s mymi rodici syna nepustila, je teda mladsi nez tve deti, navic nasi jsou naprosto jazykove nevybaveni neumeji resit krizove situace, mam nervy jen pri predstave, ze by jeli nekam s mym synem i po CR, natoz do zahranici! Ale s tchanovci jednou v budoucnu? Proc ne? Jsou vic jazykove vybaveni, jsou zykli na cestovani do zahranici a umeji resit krizove situace. Jestli budou v budoucnu chtit (a bude-li chtit i syn, az bude starsi), urcite jim branit nebudu.

pabka
16. bře 2023

Kdyby děti chtěly, určitě bych je pustila.

mourovatakocka
16. bře 2023

@emily228 O nás se neboj. Jen můj názor, nikomu ho necpu. Do ciziny bych se prostě bála z mnoha důvodů.

lvl16
16. bře 2023

S některými našimi prarodiči úplně v klidu klidně i mladší. Ale tvé neznáme, nevíme, jak reagují v kritických situacích, jaký je jejich přístup k výchově… To musíš vyhodnotit sama. A samozřejmě bych přihlédla i k přání dětí.

lvl16
16. bře 2023

@ina10 Nevím kolik ti je, ale já už před 25 lety lítávala s babičkou a dědou k moři a už tehdy to bylo naprosto normální 🙂.

jaja01k
16. bře 2023

Já bych bez váhání pustila. Naše děti jezdí sami s babičkou cca od 3 let. Ne tedy k moři, v létě po Čechách nebo na Slovensko, v zimě na lyže do Rakouska nebo Itálie. Ale ani s tím Tureckem bych vůbec neměla problém. Teď je dětem 8 a 9, to už bych je pustila asi kamkoli 😄

petrasipkova1
16. bře 2023

My mame prarodiče od manžela už přes 80 a mého tatku bereme na dovolenou sebou, samotného bych ho nepustila s detma .’moji mame s novým manželem bych je nesverila, znají se jen z krátkých návštěv.

petrasipkova1
16. bře 2023

Ale umím si představit ze bych měla babičku kterou by děti milovaly a navzájem se znaly tak dobre, ze bych neměla problém je pustit.

fire85
16. bře 2023

@similenka malé děti v 6 a 8 letech? Muj syn byl v 5 letech s babičkou a dědou v Chorvatsku autobusem, vzpomíná na to dodneška

fire85
16. bře 2023

@ina10 musí s prarodiče k moři? Určitě nemusi, spíš kam je babička má vzít? Kdyz na to.ma babička peníze tak proč ne? K moři je to super, hlavně taky když na to rodiče nemají, což taky.jak čtu ten případ neni

gruyerre
16. bře 2023

Jejda no jistě, že jo. Pokud jsou prarodiče spolehliví a děti chtějí jet (moc si nedovedu představit, který šesti nebo osmiletý dítě by nechtělo), tak rozhodně jo, bych brala jako zločin je o to ochudit.

tereza0111
16. bře 2023

Zeptala bych se na nazor deti a tim se vicemene ridila. Jinak treba ja jsem s jednou babickou mela ne moc dobry vztah (moc jsme se neznali, videla jsem ji 2x rocne), ale nekdy od mych 8 vymyslela, ze spolu budeme jezdit k mori a byla jsem moc rada. Jezdila jsem k nemu sice i s rodici, ale jednou mi to nestacilo. Babicka se prezila, more super :D

ahyt
16. bře 2023

Mne spis prekvapuje,ze nekdo vubec takhle premysli.Samozrejme pokud jsou prarodice zodpovedni,coz myslim clovek vi z jejich chovani. Ani by me nenapadlo premyslet,ze deti nepustim.Samozrejma pokud deti chteji.Vzdyt zazitky s prarodici neskutecne obohacuji zivot deti.A ty vzpominky potom.At deti tak prarodice.My ze sestrou jezdily,nase dcery jezdila a nase 4 vnoucata taky jezdi.Ted s nami / s babi a dedou/.Jezdi od 2 let jak v lete tak v zime,kdy s nima lyzujem v Rakousku,v Italii.A ze je to sakra v zime narocny.A na konci kazde dovolene dostanou medaili a diplom.Vzdycky mame v zime 2 vnoucata najednou,prece jen je to narocnejsi,prezkace,lyze,paterak,helmy.V lete klidne vsechy 4 A to jedem dvema auty.Jak ha vzpominam se sestroz,sestrenkou a bratrancem ba ty uzasny prazdniny,nase dcery taky se sestrenici a bratrancem ,kdykoliv se sejdou,tak si vypraveji vesely historky s babi a dedou a myslim,ze na to budou nase vnoucata taky vzpominat.Nevim,zvlastni doba,ze casto jsou prarodice upozadeny.Pisu povsechne,co vidim,slysim.V nasi rodine jsou vztahy nastesti jak maji byt

ahyt
16. bře 2023

A hned prvni slovo pravopisna chyba😪.ME!!!!

ninive211
16. bře 2023

Letecky až do Turecka (zrovna to Turecko! Hned vedle Ruska, Rusů milion všude) bych asi váhala, obecně bych proti dovolené s prarodiči, pokud těm už není třeba 80, ale nic neměla. Taky bych to sice spíš viděla na ČR, ale třeba se víc cítí právě na tu dovolenou někde allincl. resortu s bazénem se skluzavkami, kde je "vypustí" do bazénu a jistí to pohodlně z lehátka. Záleží i na dětech, chtějí jet, těší se?

victress
16. bře 2023

záleží na tom, jestli jsou prarodiče zvyklí se o děti starat jestli je už někdy měli na hlídání, někde s sebou mimo domov, jak jsou vitální a jazykově vybavení. Pokud odhlédnu od ostatního, tak by mě jen tak čistě hypoteticky zajímalo, kdyby se jim něco stalo v tom Turecku, kdo by o nich rozhodoval, když nejedou se zákonnými zástupci, např. bylo potřeba je operovat atd.
osobně bych jenom s prarodiči svoje děti nepustila, a to ani s mými rodiči ani s tchánovci, musela bych s nima jet i já...protože vím, jak by tchánovci děti "(ne) hlídali, takže bych doma umřela hrůzou, aby se jim něco nestalo...