Dovolená u moře. Pomůže na dýchací cesty?

g_m
10. led 2020

Dobrý den, chci se zeptat zkušenějších. Na dovolenou jezdíváme hlavně do hor, loni jsme byli ani ne s ročním prckem v Dolomitech pod stanem 😉 Bohužel ale dost trpí na dýchací cesty, pořád se u nás točí rýma a kašel a na podzim i dost špatný zánět průdušek, se kterým jsme museli i do nemocnice. Proto mě zajímá, jestli by prckovi pomohla dovolená u moře. Osobně nejsem přesvědčená, že týden u moře bude mít bůhví jaké účinky a mě ani manžela to tam nebaví, ale kvůli prckovi (a starší bude nadšená taky) to klidně absolvujeme... Děkuji

jjasmina
10. led 2020

@g_m Osobně v létě trpím na hruzostrašný alergie, kychani, nemužu pořádně dýchat a dovolená mi v tomhle pomáhá nejvíc, ale vybírám destinace s hodně vlhkým vzduchem, za mě bylo nejlíp asi na Mallorce. poradte se s lekařem na dýchací cesty vám určitě doporučí vhodnou destinaci, možná i pojištovna něco přispěje 🙂

hanve
10. led 2020

@g_m když jsem tohle řešila s naší dětskou,tak říkala,že moře je fajn,ale nejméně na 14 dní,aby to mělo nějaký dlouhodobější efekt. A říkala,že ideál je 14 dní v Jeseníkách,někde ve vyšší nadmořské výšce. Vloni jsme byli 14 dní na Mallorce v červnu a 14 dní koncem října v Jeseníkách a kdyby syn nepřitáhl neštovice,tak ta nemocnost byla výrazně nižší. Letos kvůli mému těhotenství byly dečka "pouze" 14 dní na Mallorce a prvně omarodily až koncem října,ale ty Jeseníky chybej,teď se v tom vezem všichni už tři měsíce na střídačku. Takže příští rok plánujeme zase 14 dní moře a 14 Jeseniky koncem podzimu.

g_m
autor
10. led 2020

@hanve Aaaha, tak teď nevím, jestli ty Alpy nebudou lepší 😀

g_m
autor
10. led 2020

@hanve My ale třeba bydlíme na Valašsku v dědince, takže Jeseníky jsou to samé, co máme doma "za barákem", takže proto jsem se rozhodla i řešit moře...

lida9
10. led 2020

ano loni jsme byli, jednou v lete a pak prave kvuli nemocnosti jeste na podzim... za me ideal, ale tyden je asi malo, plus chodit a litat u more treba po ranu na cerstvem vzduchu... rozhodne lepsi nez roky, kdy nemuzeme jezdit a nemocnost syna zacina hned na podzimu☹

travnulee
10. led 2020

@g_m mě osobně to pomáhá na chronickou rýmu, pomůže i týden, delší doba má samozřejmě lepší efekt. Tam se mi uleví, a pak ten rok je následně lepší ( zhorší se to zas až tak obvykle únor březen, bez moře je to celý rok blbé).u mě vede jadran, asi nejlepší byla bosna, tam je to v takové zátoce, v moři hodně koncentrovana sůl. Můj sen je mrtvé moře.

janablizka
10. led 2020

Určitě u moře to pomůže vybírat destinace s vlhkým vzuchem poradí lékař nebo i cestovka.

jannym
10. led 2020

Ja radsi hory (alpy, tatry) nez more, ale za to muzou moje zachvaty paniky nez cokoliv jineho (auto, autobus - zvlaste kdyz ridi manzel, zvladam ale letadlo to je trochu jiny level)

jannym
10. led 2020

Jinak je to super na astma a chronicke rymy jakehokoliv puvodu

dominika1986
10. led 2020

Mně osobně moře pomáhá, trpím v období konec jara až začátek léta těžkými alergickými rýmami, jakmile přijedu k moři, jako když utne, to samé s případnými bolestmi v krku (ty mi vždy ustaly po nechtěném propláchnutí mořskou vodou při plavání 😊). Mám i pocit, že se mi po pobytu u moře hodně prodlouží doba bez nemoci. Nejraději mám Řecko, Chorvatsko je taky ok, ale Řecko pro mě top. Navíc ta kombinace vody, vzduchu, slunce byla vždy i hodně přínosná pro řešení eventuálních kožních problémů.

jjasmina
10. led 2020

@dominika1986 Taky na to trpím, ale teda zrovna v Řecku byl na mě moc suchej vzduch 🙂

dominika1986
10. led 2020

@jjasmina asi je to taky místo od místa...já jsem tam byla hodněkrát a je fakt, že někde třeba bylo víc jakoby suché teplo a někde naopak vyšší vlhkost a větřík s kapičkami mořské vody...ale celkově mi to tam dělalo zdravotně dobře. A příjemný je taky Kypr, tam je to klima trošičku jiné než Řecko.

jjasmina
10. led 2020

@dominika1986 No v Řecku sme byli na kosu a za mě asi naposled.

gamboland
10. led 2020

Kazdy rok 2x 10dnu u moře v Recku a jsem tam jako znovu zrozeny (pred par lety jsem si odpalil prepazku a cely system spreji do nosu).

dominika1986
10. led 2020

@jjasmina jé a já zas na Řecko nedám dopustit, Chorvatsko je pro mě takový slabý odvar, ale v současnosti je pro nás s malým dítětem technicky nejpřijatelnější (zatím nechceme létat, vzdálenost atd.). Na tom Kosu jsme byli taky, bylo to celkem fajn, já mám ale asi nejoblíbenější Krétu.

jjasmina
10. led 2020

@dominika1986 Určitě nezavrhuju celé Řecko 🙂 No v létě sasi nic, s miminkem určitě nikam nepoletíme 🙂