Jak zavařit jídlo na dovču?

lady742
8. čer 2014

můžete mi tedy někdo napsat postup jak zavařit jídlo na dovču?myslím i omáčky s masem Děkuji 😉

madulinka
9. čer 2014

netuším, nejlepší je chodit na jídlo tam 😀 okusit něco z jiné kuchyně a nepřemýšlet, jestli se to někde po cestě zkazí nebo ne...

lady742
autor
9. čer 2014

no my ano, ale potřebuju to pro 3leté a 1,5 leté batolátko 😉

elllenka
9. čer 2014

vem dětské výživy, nebo pokud je na dovolené kuchyňka a možnost něco málo uvařit tak pro roční není problém koupit zeleninu a něco uvařit. Tříleté dítko už klidně může uchutnávat a jíst dospělácké jídlo- s rozumem pálivé jídlo není pro dítě nejvhodnější.
Já osobně jsem dovolené řešila koupenými dětskými výživami a dětskou kašičkou, na místě jsem kupovala jogurty, ovoce, zeleninu, pečivo a vždy jsem třeba i v restauraci domluvila nějaké vhodné jídlo pro malé dítě. Nestalo se mi, že by mi někde nevyšli vstříc ( maso klidně jen opekli bez ochucení. S polévkou se už nedá nic dělat, když ji mají hotovou, ale když jsem se domluvila u snídaně tak na oběd měla dcerka polévku bez soli- trochu jí odlili bokem)
Záleží kam jedete, jaké tam jsou možnosti.

janulkav
9. čer 2014

@lady742 Normálně uvařte omáčku i s masem jak jste zvyklá a dejte do sklenice (pořádně utáhněte víčko aby se tam pak nedostával vzduch )a poté v hrnci plné vody vařte cca 2hod ( voda by měla celou dobu vřít )..Pak uvařené omáčky do ledničky a převážet také v ledničce do auta.....já to tak dělám vždy a ještě se mi nikdy nic nezkazilo ......přílohy vařím až na místě......krásnou dovolenou

lady742
autor
10. čer 2014

děkuji, ještě, když vařite omáčky, dávate tam rovnou mouku i smetanu, nebo raději až na místě dodělat?

werumka
10. čer 2014

@lady742 Pokud je to nutné, tak mějte na paměti, že na dovolené bude obdobné teplo, jako je teď v současnosti u nás. K tomu je potřeba i pro děti trochu upravit jídelníček, aby jídlo nebylo moc těžké na trávení. Navíc ani děti nemají tolik hlad, jedí hlavně ovoce, lehké obědy. Tj. smetanové omáčky, typické české omáčky - ty jsou spíš do zimy, ale ne k moři. Udělejte si jen základy a dodělejte místní zeleninou, která je v tuto dobu levnější než u nás. Nám na týden v Itálii bohatě stačí těstoviny s rajčaty na tisíc způsobů, hotové za půl hodinky. Na nic jiného v tom horku není chuť. Pokud budete mít apartmán s kuchyní, o to lépe.

sedivka
10. čer 2014

@lady742 kdo má v horku chut na omáčku s moukou?? 🙂

zazana81
10. čer 2014

@lady742 Určitě je lepší bez smetany a bez mouky. Dodělat až na místě. Také si často vozím svoje jídlo, když jedeme na dovolenou, aby malá nemusela jíst po restauracích.

fideho
10. čer 2014

Já teda nevím, možná mi něco uniklo, ale autorka dotazu nepsala nic o tom, že jedou do tropů... Máme za sebou dovolenou ve Finsku, počasí vyšlo krásné, i tak cca 22st, max 25st, ubytování po kempech, výlety pěšky, přesuny autem... Proč na takovou dovču nějakou hotovku nemít....? Tak jí to všichni nevymlouvejte... Položila konkrétní dotaz, tak odpovězte, pokud na něj odpověď znáte.

madulinka
10. čer 2014

@fideho no, to je přesně to, čeho se obávám...protože víte, podle čeho se poznají češi v zahraničí? podle chuti májky, která táhne čechovi z pusy.. podle auta narvaného přepravkama s jídlem.. (řízky v alobalu jsou to nejmenší). Takhle se to dělalo dřív, když v cizině bylo opravdu draho a češi si nemohli dovolit koupit jídlo v cizině - dnes jsou ceny srovnatelné, tak nevím, proč si tahat všechno na co jste zvyklí s sebou, když se jede na dovču, A nebo, pokud je důvodem ušetřit, tak se na dovču nejede a pojede se až napřesrok.. Tříleté dítko si myslím se stravou bude úplně v pohodě - myslím, že může jak pizzu tak třeba nějakou tu rybu - pokud budete u moře.. to 1,5 leté budiž, příkrmy ve skleničce to jistí.. Skleničkový příkrm můžete rozdělit na půlku a dát k tomu těstoviny, batáty, kuskus-cokoliv třeba z vašeho jídla... Pokud jedete po čechách, myslím, že žádná exotika v jídle není..

fideho
10. čer 2014

@madulinka no, ne každé 1,5 leté dítě je na skleničkové příkrmy zvyklé a chce je... A taky si nemyslím, že jedině Češi jí z vlastního - to je prostě český komplex! Hlavně, aby nebylo poznat, že jsem Čech, tak budu utrácet a chodit denně (nejlépe 2x) na jídlo do restaurace! Copak takhle se stravujete doma? Je to jen velký předsudek, že cizinci nevozí vlastní jídlo. Navíc si nemyslím, že je všude v cizině jídlo cenově srovnatelné (a to nemyslím, jen to v restauracích, to je dražší snad všude). Ale je to věc každého. Sama nemám zkušenost s hotovkami na dovolenou, jen mě prostě štve, že se tu položí dotaz a jen dvě odpovědi jsou relevantní. Zatímco všechni ostatní jen ryjí, aniž by věděli, kam se autorka dotazu chystá, jaké stravovací návyky mají její děti (nemluvě o alergiích a jiných omezeních) atd... Btw. Májka je hotovka...??

werumka
10. čer 2014

@fideho Já jsem pouze předpokládala, kam tazatelka jede a předložila jsem svou zkušenost. Vzhledem k tomu, že jsem sama diabetik a jezdíme s malým synem, dokážu si představit různá jídelní omezení. Ale pořád - i když jsme to s manželem finančně propočítávali - nás vyjde levněji koupit si na místě těstoviny a třeba pesto (prodávané u pultu - několik druhů, smíchaných s riccottou) a v teple nám to bohatě stačí ke štěstí. Na pizze v restauraci jsme byli jednou, skleničky jsem brala jen když malému bylo půl roku. Čerstvá voňavá rajčata, prosciutto, sýr... Koupí se v supermarketu a přípravou nestrávíme tolik času, jako ve výsledku vařením jídla do sklenic.

werumka
10. čer 2014

@lady742 Pokud se budeš cítit s hotovkama z domu jistější, připrav si je. Někoho skutečně může stresovat příprava jídla místě. Pokud bys ale chtěla, můžu Ti napsat, co se dá kde a za kolik koupit (pokud jedete k moři) a co se dá připravit za pár peněz i pro malé děti.

madulinka
10. čer 2014

@fideho no já prostě vidím v cestovce, když jedou češi na dovolenou, jak si do zájezdového autobusu berou přepravky se zavařenými sklenicemi guláše apod.,nejlépe ještě s hlávkou zelí - jedou do itálie a mají tam vlastně čechy u moře.. Myslíš, že když se vypravuje zájezd němců a ostatních zájezdů, kde jsou účastníci ze západu, že je to stejné, že si balí přepravky do busu a tak? Protože pak neznám ten důvod, proč jezdit na dovolenou, to se můžou cákat na mácháči v čechách 🙂 ano, májka je hotovka - nebo z ní vaříš něco dalšího? a navíc, po cestování po finsku ještě víc nechápu, to jste cestovali a pak jste se na oběd vraceli do kempu a na večeři taky tak - to jste právě díky tomuhle asi moc neprocestovali..

kammka
10. čer 2014

@lady742 hlavně když ty sklenice vychladnou, musí být víčko prohlé dovnitř, tj. nesmí jít zmačknout.. já dělám do skla pečená masa. maso upeču podlité vodou, aby bylo hodně šťávy, pak pokrájím na kousky a horké nacpu do skla, zaleju horkým výpekem a zavřu a po vystydnutí ještě zavařím, jak psala janulkav. smetanu ani mouku do toho nedávám, ono stačí k takovému masu udělat brambory nebo kaši a je to super..kdybych měla tu možnost jet na dovču, taky bych si asi zavařila s sebou, radši dám peníze za výlety, za zmrzku a ovoce pro děti, než to projíst v restauraci..takhle se to jen vyklopí do hrnce, příloha je hotová raz dva. někdo je holt prostě zvyklý na české jídlo i na dovolené a do restaurace mu stačí jít jednou na nějakou tu specialitu 🙂 a třeba mnohého chlapa těstoviny s rajčatama neuspokojí..vedro nevedro.. já jedu s dětma na dovolenou na chatu k jihočeskému rybníku s kamarádkou, nejspíš taky vezmu něco ve skle, ať nemusím vařit dýl, jak hodinku denně.. to radši budu v lese sbírat borůvky nebo jen tak čučet na vodu 🙂

kammka
10. čer 2014

@madulinka my máme malé plynové vařiče a ešusy.. nebo se na tábořišti hotovka ohřeje na ohni..a když najdete tábořiště po celodenní tůře nebo rybaření nebo koupání až skoro za tmy, tak táta staví stan, děti kňouraj hlady a máma zapálí pod ešusem a za chvíli je jídlo hotový..a třeba v Norsku zrovna, tam kam bych chtěla jet já, určitě není restaurace všude, tam se jezdí do divočiny 😉
takovej Mácháč je dost drahej na ubytko, mám tam rodinu, navíc je to risk, i když je to poslední roky lepší, pořád je to od konce července zelený.. to moře je přece o koupání, ne o jídle, lidi tam jezdí hlavně kvůli dětem, aby si užily.. my tu máme pořád platy jiné, než na západě, nevím, co je na tom špatného snažit se ušetřit na tom jídle, pro hodně lití je to buď a nebo: buď se u moře hodně uskromním, potáhnu s sebou jídlo, nebo se neuskromním a v tom případě na to bohužel nemám..

madulinka
10. čer 2014

@kammka no to samozřejmě ano...taky neříkám, že jsme od rána do večera navežený v restauraci, možná máme (naše rodina) takovou výhodu, že za tepla hlad nemáme, takže ráno nějaké ovoce nebo chlebík s něčím a doplněný zeleninou - ovocem (to se dá koupit v místním marketu), k obědu třeba těstoviny z pytlíku s nějakou místní zeleninou, masem a k večeři se někam jít najíst nebo obráceně, na oběd do restaurace a k večeři něco lehčího, když jsme celý den pryč..Přes den je neustále k dispozici ovoce (meloun apod.)+ zmrzliny.. Rozhodně nechápu ty, kdo přijede na dovču, zasedne a ládujese vším možným - počínaje májkama, přes předvařený guláš, svíčková, slepice na paprice, rajská..,jen aby to stihli sníst než pojedou domů..tak mě to z toho původního dotazu přišlo a jsem na tohle téma teď vznětlivá, protože u známých se teď aktuálně řeší celý jídelníček na dovču než to, kam se vůbec podíváme 😀

werumka
10. čer 2014

Já myslím, že se tu hlavně řeší rozdílné prostředí. Pokud jedu do hotelového pokoje bez kuchyně, tak si asi nic neuvařím a je potřeba počítat s restaurací (v případě polopenze) anebo all in. Pokud jedu do apartmánu (kde je vždycky vybavená kuchyň), tak se dá vždycky vařit z místních surovin a nezabere to tolik času. To, co je drahé v zahraničí (a konkrétně v Itálii) je právě maso. Ale jinak v takovém apartmánu restaurace není potřebná. Ovoce - typu meloun - se dá koupit vždycky (a není dražší než u nás). K večeři se dá koupit prosciutto, sýr, pečivo. A upřímně - neznám ke snídani lepší extázi, než jejich sladké pečivo a kávu 😀
Pokud bych jela do Finska, tak bych to pojala také jinak. Stejně tak případný road trip.

kammka
10. čer 2014

@madulinka ale třeba pro naši rodinu by bylo i jedno jídlo denně v restauraci neúnosné..a jíst se musí, to , že se tu kdokoli zeptá, jak si s sebou udělat hotovky ještě neznamená, že bude celý dny jen jíst a že nic jiného ohledně dovolené neřeší. každá rodina je v jiné situaci, finančně, chutěmi, zvyklostmi. když mám v chlívě dvě prasata, narvanej mrazák, tak co bych si ty hotovky neudělala, než pak na dovolené platit za suroviny.. jídlo v restauraci je pro mnohé drahé i tady, natož za hranicemi, ale kvůli jídlu nebudu přece sedět doma.pořád je přece lepší se podívat kamkoli třeba s těma hotovkama v kufru, než vůbec.. tazatelka dost možná v životě nic nezavařovala, chtěla to zkusit, optat se na zkušenosti jiných, třeba si chce vzít s sebou jen jedno nebo dvě jídla a hned se tu z toho dělá aféra, že našinci dělaj u moře ostudu jak se tam pořád něčím cpou..

marcicek84
10. čer 2014

@lady742 - mně přijde, že ty děti jsou hodně malé na dovču v zahraničí, s tím ve váží problémy jak je tam stravovat. Ono je fajn jim vařit jiné jídlo, ale nedokážu si představit pak jít do restaurace a nechat je tam jen tak sedět, aby se koukaly na to, co jedí dospělí, to bych raději rovnou vařila i pro vás...no každopádně už jste se asi rozhodli, že pojedete, tak aspoň zkuste jak radily holky výše něco vykoumat i z místních surovin, či zkusit vzít na oběd do restaurace i děti s tím, aby vybrané jídlo pro ně nesolili (třeba brambory s masem). Taktéž si nedovedu představit, jak bych před dovčou musela zavařovat jídlo jak blázen, to taky musí být dobrý makačka, to jedině pokud by děti měly nějakou speciální dietu...

kammka
10. čer 2014

@marcicek84 to je fakt, já bych s malýma radši jela někam na chatu, ale je rozšířený názor, že když vezmete děti k moři, budou pak celý rok zdravé.. jenže já tu nevyčetla, že by zakladatelka jela do zahraničí, natož k moři.. třeba jo, třeba ne. taky by se mi asi nechtělo vařit doma do skla na každý den, co bych tam byla.. jasně, že to jde přežít i na rychlovkách a to velký jídlo si dát za ten týden jen třeba obden, ale pokud bych si měla vybrat, jestli tam pojedu na týden a budu chodit do restaurace, nebo na dva a navařím doma, tak je volba jasná 😀

marcicek84
10. čer 2014

@kammka - myslím,že by to zavařování zas zak nehořelo, pokud by se zůstáválo v ČR, dá se v poho nakoupit a vařit každý den ze známých surovin za naše ceny, pochybuju, že by se někdo otravoval se zavařováním, spíš to vidím, že se jede do zahraničí, kde je jídlo dražší, třeba i jazyková bariéra a to potom by se o tom zavařování i dalo uvažovat...pokud jedu na chalupu u nás, tak se zas tolik na zvycích běžné rodiny nemění, autem se dá dojet na nákup atd.

betelgeuzz
10. čer 2014

@werumka a máš nějaké tipy do Chorvatska? Snažím se zjistit, co se tam dá koupit, kolik to stojí, ale většina lidí tam jede s těma zavařenýma sklinkama a koupenýma hotovkama. Já bych radši uvařila tam nějaké rychlovky - těstoviny s tuňákem, rizoto apod.

kammka
10. čer 2014

@marcicek84 tak my třeba jedem na chatu, kde není ani tekoucí voda, chodí se do studánky.. kuchyňka je miniaturní, dva se tam přetlačují, je tam pouze malý vařič, ani tu remosku není kam postavit, leda na podlahu. když bude celý den lejt a nepůjde venku grilovat, myslím, že dost bodne, když místo vaření a následného úklidu pidikuchyně jen vyklopím do kastrolu jídlo ze skla a uvařím k tomu přílohu, nebo si dáme chleba.. zabere to minimum času, můžem dál mastit karty, luštit křížovky, nebo v ložničce pod střechou číst, nebo chrnět 😀
tam je ale ta výhoda, že dole pod chatou je ve sklepě mrazák, takže si můžu namrazit cokoli včetně buchet 🙂
prostě to zavařování na dovču není zas až tak mimo mísu...my tam třeba platíme za energie extra, je tam rekreační tarif, když máte vařit na místě pro 9 lidí, to ten malý vařič bude nažhavenej půl dne, přecijen nemá to ten výkon, jako sporák..je pak ta cifra znát. já takhle na chatu vezla i pečenýho králíka zmrzlýho na kost, včetně knedlíků a zelí... 😀 😀 😀 😀 a pak na místě už jen veget...

marcicek84
10. čer 2014

@kammka - tak do takových podmínek bych se dvěmi malými dětmi (3 roky a 1,5 roku) nejela...ani si to nedovedu představit tam existovat bez vody či vařit dalším 7 lidem - nemyslitelné, to už ani není dovolená,to aby člověk zavařoval obědy 14 dní předem. copakjsme na galejích?...máme taky chatu s vařičem a tam teda se uvařit denně dá, voda i teplá teče, obchod do 5 km a myslím, že nám to tak vyhovuje, možná jsme už zmlsaní, ale do horšího bych s malýma dětma nejela...

elllenka
10. čer 2014

@lady742 : mrkni se na: http://test.receptyonline.cz/recepty--zavarovan...

třeba tě tam něco zaujme, vyzkoušeno nemám.

werumka
10. čer 2014

@betelgeuzz Ahoj! A kam jedete? V Chorvatsku je to s výběrem potravin trochu omezenější, než v Itálii. Jejich kuchyně je založená na jiných jídlech, které jsou často spíš vhodnější do chladnějších počasí. V letoviscích nejčastěji najdeš supermarket Konzum. Můžeš kouknout i na jejich web www.konzum.hr. Dá se tam najít i konkrétní prodejna, abys věděla, kam pak jít nakoupit.
Srovnání cen potravin najdeš zde: http://www.supermarketi.info/index.php?mod=mult...
Těstoviny tam mají převážně italské. Zeleniny a ovoce je na výběr hodně (na plážích prodávají ve stáncích často broskve, melouny, víno...). Dělali jsme tam hodně zeleninové saláty, přičemž rozšířené jsou tam čevabčiči. Hodí se třeba i grilovací klobásky - taktéž ne moc drahé - které se vymáčknou, osmahnou a dají se dát do rajčatové omáčky. Kupovali jsme tam i celé kuře (cca 90 Kč). Tuňák, rizoto - to tam není vůbec problém. Stejně tak jogurty - jejich značka DUKAT - je nejlevnější. Jogurty kolem 10-15 Kč. Doporučuju koupit příležitostně jejich ovčí nebo kozí sýr a dát si ho s bílým chlebem a rajčaty. Moc dobrý je k vínu. Ale je dražší.
Chleba je nejlepší z pekáren, které v letoviscích jsou. Doporučuju třeba k večeři nebo i rychlejšímu obědu koupit Burek - je to vlastně teplý koláč z listového těsta plněný masem. Také není drahý.
Klidně napiš IP, pokud budeš ještě něco potřebovat 🙂

ilonne
10. čer 2014

@madulinka Nechapu proc by nemohla rodina jet na dovolenou jen proto, ze si nemuze dovolit jist po rstauracich. A o te majce pachnouci z pusy to bylo pomerne mimo misu. Ja sama jsem nekolikrat zazila Nemce, jak si v Recku ohrivaji vlastni dovezene jidlo. Ze se musi zasadne po restauracich a ke nevhodne brat si sebou vlastni zavarene jidlo je podle me akorat tak projev snobstvi. Snad ma kazdy pravo si udelat dovolenou podle sveho a svych moznosti. Nekomu vyhovuje jidlo vlastni ohrivane, nekomu restaurace.

madulinka
10. čer 2014
ayenkas
10. čer 2014

Nečetla jsem diskuzi, tak se možná budu opakovat. Zavařovat jídla bez cibule, ta v tom kvasí. A nezahuštěné, zahustit až při ohřívání (já vždy jen moukou s vodou). Uvařené jídlo (např. segedín, stačí obvařit 20minut). Pak se dá udělat ještě konzerva ze syrového. Např vepřové jen s trochou vody, česneku, solí a kmínem (vepř. ve vlast. šťávě), nebo hovězí a žampióy (jen naskládat do sklenice, sůl, kmín, pepř) a to se pak vaří 2 hodiny, aby se to udělalo i zavařilo. My jezdili za studií do černé Hory se potápět, ydleli jsme tam v kempu, takže žádná lednice, a nikdy se mi žádná domácí konzerva nezkazila. Zeleninu a ovoce si člověk vždycky koupí už na místě, ale takové rychlé ,,hotovky'', na jjaké jsme zvyklí, nejsou vůbec špatné🙂