Měsíční miminko na horách, máte zkušenost?

donaldina
14. říj 2015

Ahoj,
MATE nekdo zkusenost s tydennim pobytem s MESICNIM MIMI na horach?

Samozrejme ne na svahu, ale v hotelu s tatinkem, maminka si chce zalyzovat :D
Pediatricka rekla, ze se uvidi, jak bude vypadat po porodu.
Znami, co byli se 7tydennim mimcem, nemeli problem- ridsi vzduch je pry lepsi spanek.
Nasla jsem jen a pouze dobre zkusenosti http://www.theguardian.com/travel/2007/oct/14/s...
Muj plan je byt v hotelu primo na svahu, takze vlastne stale v kontaktu.

Zajima me, jak to prozivaly jine maminky- napr. cesta 5h autem v prosincovem pocasi?
- mini prochazky? - mimi do bazenu? - neco special?

Diky za vas cas 🙂

lamia
14. říj 2015

No moje zkusenost byla takova,ze s mesicnim ditetem (prvnim,u dalsich uz to bylo jine) jsem byla rada ze ziju a lyzovani mi bylo dost ukradene ( i kdyz jsem jinak vasnivy lyzar a rodila jsem poprve v zime). Preci jen je to obdobi szivani, clovek se stale uci poznavat sve dite a pecovat o nej a v cizim prostredi by mi v tomhle obdobi bylo neprijemne. Navic mala v mesici hodne plakala a neumim si predstavit byt s ni v hotelu s cizimi lidmi, asi bych to nesla jeste hur nez doma. Ale kazdy jsme jiny, treba to vam pujde bez problemu. Jinak ale muj nejvetsi problem by nejspis byl nenaockovane miminko v hotelu mezi cizimi lidmi, bala bych se. Jen dodam,ze ja byla s osmitydenni druhorozenou na 3 dny u znamych v soukrome chate na horach a jeli jsme domu, hotel si predstavit neumim, i tak to byl masakr.

lamia
14. říj 2015

Takze moje zkusenost spis spatna🙂

eldrag
14. říj 2015

s měsíčním dítětem jsem byla ráda, že 1. jsem pohromadě a kojim, 2. zvladam tříhodinové intervaly spanku a krmení, 3. zvladam se postara o sebe a dite jen tak tak.... kvuli siti jsem začla chodit kolem 2 tydne po porodu (natoz lyžovat) :D ja bych nejela.

zaludova
14. říj 2015

Pokud se na to budete cítit, tak proc ne...i na horach maji deti...spis jak pisou holky...mozna budes rada, ze zijes a na lyzivacku nebude ani pomysleni 😀

lenkaluk
14. říj 2015

Asi záleží na každém... My byli s 8T dcerkou na horách, kam se ani nemohlo autem, vezla nás rolba.. Bylo to v pohodě, ale dcerku jsem od narození vozili v autě, byla zvyklá a v autě se jí líbilo..

slunicko76
14. říj 2015

já bych se teda spíš bála nedostupnosti lékarské péče,bydlíme v podhuří a vím,jak může být někdy hodně hodně náročné dostat v noci při sněh.kalamitě,vánici apod. např.dítě s teplotou dolů na dět.pohotovost. Navic mam dost castou zkusenost (neber to osobne),ze cadto prazske deti na horach onemocni,kojence nevyjimaje. S kolegynemi jsme si vzdycky delaly legraci,ze se priotravi kyslikem. Je to zvlastni,ale opravdu caste. Jinak ja bych asi nejela v sestinedeli.myslim,ze nase baby urcite vedely,oroc ho dodrzuji.je tam podle mne riziko i pro mamku,navic na hirych vitr,ocistky atd. Jeste to zvaž.

jitavrtule
14. říj 2015

To jak se budeš cítit je naprosto individuální a nikdo ti to dopředu neřekne, ani jak si sednete s mimčem, jak s kojením,spaním apod. Já se měsíc po porodu cítila výborně, malá byla pohodářka, nijak zásadně neplakala a slušně spala (i v noci). Je fakt, že v zimě prťata krásně venku spí.
ALE - kojila jsem na požádání, což bylo až donedávna maximálně každé dvě hodiny, spíš častěji, tedy á hodinu, hodinu a půl. Ve čtyřech týdnech jí to navíc dost dlouho trvalo, než si vysosla, co potřebovala, takže u prsa strávila klidně půl hodiny, 40 minut. V tom bych spíš viděla potenciální problém - že si možná sjedeš tak kopec u domu a to ještě tak tak budeš stíhat se vrátit dom, pokud bude fronta na vlek.
Ve čtyřech týdnech bych si já osobně netroufla řešit kvůli lyžím krmení z lahvičky, pokud by to fakt nebylo nutný. A druhá věc pak je, že člověk míní a mimino mění - my zkusili láhev poprvé asi ve 3 měsících (Medelu, pak Aventku) a ani prd, malá se z ní prostě nenapije.
K tomu zbytku:
napr. cesta 5h autem v prosincovem pocasi - nevidím problém, čím menší dítko, tím klidnější cesta, oni většinu prospí, auto budete mít vyhřáté, kojit a přebalovat budeš uvnitř nebo na pumpě uvnitř.
- mini prochazky? Pokud nebude hodně pod nulou, tak klidně normální procházky, s dobrým fusakem a kombinézou, do cca minus 5 bych klidně chodila.
- mimi do bazenu? 100% NE. Rozhodně ne do hotelového bazénu či tak něčeho, to bych se fakt bála. I většina mimi kurzů v bazénu je od půl roka věku, ty předtím max vaničky (kde je hodně hlídaná kvalita vody). Nachlorovaný hotelový bazén, kde se vystřídá X hostů za hodinu podle mě pro mimčo fakt není.
- neco special? pořídit terénní kočár, pokud chcete jezdit na hory 🙂 abyste projeli bez problémů i sněhem.

eficenka
14. říj 2015

@donaldina
tak my na horách bydlíme a s miminkem jsme normálně chodili i v - 15 ven atd....
normální rodinný chod.
v hotelu bych jen s miminkem vynechala bazen

lamia
14. říj 2015

Ad kocary na hory- daji se i na pobyt na horach pujcit,pokud nebudete treba casteji tak se to spis vyplati.

maroussia
14. říj 2015

Jeli jsme se čtyřtýdenním mimčem do penzionu 🙂 Dneska bych už v šestinedělí nikam nejela, ačkoliv jsem se cítila relativně dobře a pobyt proběhl bez problémů, tak jsem byla ráda, když jsme se vrátili domů 🙂 Cesta trvala cca tři hodiny, malá ji prospala. Byly jsem v penzionu u kamarádů, takže nebyl problém kamkoliv dát kočárek nebo postýlku, je pravda, že malá byla na Sunaru, chodili jsme na procházky po okolí a nebyl problém. Ovšem po zkušenostech s druhým dítkem, které muselo být neustále na ruce nebo v kočárku, jinak probrečelo dopoledne bych to asi "neriskovala". Takže tohle řešit operativně - uvidíš, jak se budeš cítit ty, jaké bude mimčo, jestli budeš kojit - plně kojeného syna jsem krmila třeba po půl hodině, takže by lyžování opravdu nehrozilo 🙂

karlajasmine
14. říj 2015

Já bych nejela.. Prijde mi to brzo. A to nepatřím k přehnaně starostlivym lidem,ale ve 4 týdnech bude miminko fakt malinky a nevím jestli budeš mít myšlenky zrovna na lyžování.. Budeš co dvě, tři hodinky kojit a když ti tam miminko onemocní tak akorát pojedeš rychle domu a budou to vyhozeny peníze za to cestu.. Jed za rok a uzijes si to 100x vic. Navíc se ti může zkomplikovat porod a můžeš být všude šitá atd..to šestinedělí je fakt nepredvidatelny..

karlajasmine
14. říj 2015

Nehledě na to jak psaly holky,s tím očkováním.. Můj brácha v cizím prostředí v měsíci onemocnel a má z toho problémy dodnes.. Když už chcete jet letos tak bych jela aspoň třeba až v únoru..to bude taky sníh.. A bazén teda ani za nic..a to jsem vášnivá plavkyne která chodí plavat i teď před porodem..ale do bazenu s miminkem půjdu až tak v pul roce.

maky4
14. říj 2015

Přiznám se, že s takhle malým dítětem na horách jsem nebyla. takže jen pár poznámek obecně.
- cesta autem - toho bych se nebála. Dítě se dá nabalit, přebalit. Při kojení na cestách pozor na nastydnutí prsou. přivodit si po cestě zánět prsu, tak je celý pobyt zkažený... S přípravou UM na cestách nemám zkušenost, ale s převařenou vodou v termosce nebo někde v restauraci bych si to uměla představit. Pro tebe jako maminku - záleží, v jaké budeš po porodu kondici.
- procházky - už někdo psal, že se doporučují do -5 st. u takhle malých dětí a bez větru.
- lyžování - záleží na kondici a poporodních stavech...
- bazén - do většiny normálních veřejných bazénů děti do vody do 1 roku nesmí. V šestinedělí bych osobně nešla do vody ani já... Jinak může být v autosedačce "na břehu".
- záleží, jak moc se bojíš nemocí. znám lidi, kteří do očkování 2 dávek proti černému kašli nechodili mezi větší skupinu kidí. (U nás byly v tu dobu prokázané případy černého kašle.) Záleží, kde se budete pohybovat.
- závěr - osobně bych se raději rozhodovala až na poslední chvíli podle situace - jak na tom budu já a dítě.

japona
14. říj 2015

@donaldina Já bych nejela, protože z toho nikdo nic mit nebudete. Sice to vypadá krasne, vy na sjezdovce, tatínek krouží kolem s kočárkem a občas si za nimi odskocite. Ale spíše to dopadne tak, že budete oba na pokoji šaškovat s dítětem, které nechce spát, nechce jist a chce se nosit, jinak řve. A to ve dne v noci🙂 O tom, že byste byla schopna měsíc po porodu lyžovat, nevím nevím..🙂 Další úskalí vidim v cestě a pobytu v jinem prostředí. Některé děti z toho onemocní (změna teplot, vlhkosti). Jak je dostupna zdravotní pece v miste, kam plánujete jet? Něco jiného je jet třeba s xtym dítětem, kdy už trochu víte, co čekat, příp. mate obvyklé léky s sebou a víte, jak je použít.

donaldina
autor
14. říj 2015

Jen bych doplnila - kojeni nebude, siti nebude, vhodny kocar bude :D

Bazen je teda jasny tabu, me to opravdu nenapadlo, asi vypadam jako magor :D
Samozrejme, ze pojedeme pouze pokud se nam bude chtit a "pujde to".
Vyhledani nejblizsich doktoru a podobne konkretnich veci jako priprava pred cestou.

Slo mi spis o to, jake ma kdo realne zkusenosti- s temi fusaky, -5stupnu jako miminalni a tak.

@slunicko76 - Teorie "ditete otraveneho kyslikem" - to je dane tim, ze se narodi ve meste?
Prave temito vylety a tuzenim bych chtela dosahnout presneho opaku zdraveho, nemestskeho ditka. Neni hloupost toto predikovat mesicnimu diteti, ktere je jako nepopsany papir? Nebo je to dane tim, ze se narodi v Praze s nasimi geny?

ffiinnkkaa
14. říj 2015

asi tak s prvním jsem byla vyřízena tak že by mě to ani nenapadlo, za když se pak narodila malá jeli jsme když měla ani né 6 týdnů a žádný problém nebyl....jen je více věcí no 🙂

sara84
14. říj 2015

Nejela bych s tak malym ditetem nikam,, byli jsme s 4. Mes na tyden v lete a zahul jak blazen...U jenom to nocni vstavani, cca 4 x za noc, a pak fungovat, chodit po kopcich a nemoct si dachnout. Cizi lidi, kupa bacilu, uz ryma u novorozence je mazec...A v 6. Ned jsem byla i emocionalne rozhozena, jestd jsem i dost krvacela..No lyzovani si predstavit neumim...Mozna jsem malo odvazna 🙂

japona
14. říj 2015

@donaldina Nemyslím, že by to bylo pražskými geny🙂 Jen ta mrnata jsou citlivější. Kamarádcino ditko (asi rok a kousek) takhle skončilo v zahraničí na den a noc v nemocnici - akutní bronchitida. A to by člověk řekl, že zdravý mořský vzduch.. houby🙂 Takže ja bych byla fakt opatrna. Pokud pojedete, nechte si doporučit od pediatra léky, které si vzít s sebou. S měsíčním miminem fakt není sranda. A to nejsem nějak uzkostliva, druhatko bylo na víkendu u známých asi ve dvou týdnech a na horách ve třech měsících🙂 U prvního dítěte jsem byla ráda, že jsem ráda, takže poprvé jsme byli někde az tak ve třech měsících.

slunicko76
14. říj 2015

@donaldina tak na geny bych teda nepomyslela! (teda pokud si myslela na averzi horalu k Prazakum)nevim cim to je.ale sazela bych na ovzdudi-to mimi uz do sebe splodiny dostava trochu i v deloze.ale netvrdim,ze musite na horach onemocnet. ja bych si tu dovcu rozhodne neuzila.

veveruse14
14. říj 2015

já tedy zkušenost nemám,ale po mých zkušenostech po prvním porodu bych nejela. Jednak nevíte jak se budete po porodu cítit,já měla porod super, bez šití, seděla jsem hned ale celé šestinedělí jsem byla opravdu hodně unavená, po každé procházce jsem doma musela odpočivat takže lyžování si fakt neumim představit. navic nevíte jak bude probíhat kojení, zpočátku to může být fakt boj - u nás to tak bylo. ani nevíte jak dlouho a jak silné budou očistky....nevim no, šestinedělí by mělo být období, kdy žena maximálně odpočivá, dává se do kupy a sžívá se s miminem.fakt to má smysl a mělo by se dodržovat. když už tak bych jela po něm.
a bazen s měsíčním ditětem určitě ne!vy byste ostatně v šestinedělí taky do bazénu jít neměla.

jitavrtule
14. říj 2015

@donaldina ty hele, hodláš to dítě porodit, že jo 😀 ? kojení je tvoje věc, ale jinak pokud budeš rodit přirozeně, tak i když to bude bez nástřihu, je dost dobře možný, že pár stehů potřeba bude, to zas nemá smysl si to moc malovat 🙂 Po císaři bys byla každopádně štupovaná jak fusekle.
Navíc je i po pohodovém porodu celá pánevní oblast rozvolněná, chce to nepřepálit start, co se sportování týče. Uvidíš sama. Já se cítila měsíc po porodu dobře, ale je fakt, že břicho a tam dole prostě bylo ještě pocitově takové...jiné. Jakoby nebylo moje 🙂 Rozhodně to nebylo na celodenní pobyt na svahu, to ani omylem, ale sjet si párkrát kopec, proč ne.

Pokud budeš krmit UM, tak počítej s sebou zásoby kojenecký vody nebo vymyslet z který místní připravovat, od věci není ani sterilizátor do mikrovlnky a spíš než hotelový pokoj bych tím pádem možná volila apartmán?

donaldina
autor
14. říj 2015

@jitavrtule 🙂 hodlam, myslela jsem tim siti dole. Bude sekce.

japona
14. říj 2015

@jitavrtule Sterilizátor není třeba. Já si koupila malou rychlovarnou konvici a tu vozila s sebou: do hrnku savičky a zalít vařící vodou + do lahvičky nalít vařící vodu a je vysterilizovano. Dale ohřát vodu, nalít do termosky a může se krmit i na procházce🙂

japona
14. říj 2015

@donaldina No nevím, ted mám kamarádku tři týdny po planovane sekci a opravdu nevypadá, že by za týden mohla lyžovat🙂)

donaldina
autor
14. říj 2015

@japona Jak rikam, uvidime, myslim, ze se mi bude lepe zotavovat, kdyz budu mit pred sebou nejakou challenge, vidinu neceho fajn, nez jen "prezit". Termin pobytu by byl presne mesic a pul po sekci.

jitavrtule
14. říj 2015

@donaldina no..... tak to good luck, nevím jestli nejsi trochu moc velká optimistka. Velká břišní operace a za měsíc na svah? Ale zkušenost nemám, já rodila oldschoolově 😀 nicméně kámoška rodila dva měsíce po mě sekcí a teda dohromady se dávala o dost dýl, ono se to nezdá, ale břichem zabíráš fakt úúúúúplně při každém pohybu, dlouho ji to bolelo.
Ale třeba se budeš cítit dobře, nechci tě strašit. Jen bych prostě po císaři byla na sebe s pohybem ještě o hodně opatrnější. Navíc s tím rozvolněným spodkem platí i u sekce, byť samozřejmě po spontánním porodu je to ještě o level jinde 🙂 je to hormonální, povolují vazy v pánevní oblasti a rozestupuje se stydká spona (několik týdnů před porodem) a fakt to chce nechat tomu trochu času, aby se vše zas stáhlo a ztuhlo zpátky (což trvá zhruba těch 6 neděl).

m_m_m
14. říj 2015

Čtyři týdny po velké břišní operaci lyžovat opravdu není moc dobrý nápad. Riskovat, že se otevře jizva na děloze kvůlí lyžování...to chce odvahu a trochu bláznovství dohromady.

donaldina
autor
14. říj 2015

@jitavrtule
@m_m_m
Ja se prave snazim dopatrat toho, jake to OPRAVDU po te sekci je.
Proto jsem se zde registrovala, zajimaji me zkusenosti matek a jejich nazor na vec 🙂

https://www.modrykonik.cz/forum/porod/po-planovanem-cisari-lze-se-pripravit-2/

berynka
14. říj 2015

Každého věc, ale nejela bych, období šestinedělí není vymezeno jen tak pro nic za nic 😉
S prvním dítětem jsem byla tak prdlá, že jsem ve 20tt lyžovala a po porodu hrotila zkouškové období, dneska už to vidím hodně jinak 🙂 .

m_m_m
14. říj 2015

To je samozřejmě invididuální, každý se hojí jinak rychle. Všeobecně se ale radí se sportem a posilováním po CS začít později než po klasickém porodu, protože jak jsem už zmínila, je to velká břišní operace, kde vám otevřou břišní dutinu a dělohu...Přeci jen je to velký zásah do těla a je nutná rekonvalescence jako po každé jiné operaci. Co se týče mě, tak jsem byla ráda, že jakžtakž obstarám mimčo a na nějakej sport jsem ani nepomyslela. Začala jsem posilovat asi až po 4 měsících, ale dost jsem cítila tu vnitřní jizvu, tak jsem to ještě odložila. Proto mluvím o té vnitřní...