Španělsko s 14měsíčním, jak pořešit jídlo?

kacenka_p
6. kvě 2015

V červnu letíme do Španělska, malému bude 14měsíců, máme polopenzi - švédské stoly
Otázky 🙂
JÍDLO - Malej má ještě mléko odemě (po obědě, po večeři a v noci), jinak má příkrmy, svačinky - jak pořešit jídlo tam? Vézt nějaké skleničky (kde ohřívat), nebo uvidím co tam bude na výběr a aby jedl s námi? Co tam ale pořešit k obědu (myslíte že by stačilo přes den ovoce a teplé jídlo místo k obědu k večeri)? Na noc mu dělám kaši, tu mu tam asi neudělám, že?
PŘEBALOVÁNÍ - Malej je na látkovkách, od narození. Předpokládám tedy, že bude přes den převážně nahatej, ALE stejně musím nějaké plenky (jednoráz)koupit, mám koupit tady v Čechách? Nebo až na místě (bude to o hodně dražší)? Jakou velikost mu mám koupit? (pro někoho možná úplně pitomej dotaz, ale fakt nevím, u látkovek přepnu patentky a velikosti neřeším... Má cca 10,5kg a 78cm.

Pas se dělá 🙂

kuratkol
6. kvě 2015

Brali jsme si s sebou skleničky/mističky s jídlem (kupované) - malá měla 11 měsíců. A taky jsme jí dávali zeleninu a ovoce, co tam měli. Na výběr toho bylo dost. Pro nás největší problém byla kojenecká voda, nikde ji tam neměli. Nekojila jsem, dávala jsem UM. Na ohřev vody jsem používala rychlovarnou konvici (i na kaše).
Plenky jsme měli svoje z ČR, aby se po těch jejich nějak neoprudila (sůl by ho štípala). Koupila bych Pampers - vel. 4. Náš mladší syn má aktuálně váhu i výšku přibližně jako váš. Byli jsme ale v Řecku (neudělala bych nic jinak u Španělska).

barborka09
7. kvě 2015

@kacenka_p Ve čtrnácti měsících už bych jídlo ve skleničkách neřešila. Španělsko je civilizovaná země a vybrat něco ze švédských stolů by neměl být problém. Obědy bych řešila ovocem, případně si z domu vzala nějaké sušenky co má rád pro zpestření. A myslím že teplé jídlo večer bude stačit. Na kaši si kup cestovní rychlovarnou konvici a máš vystaráno. Večer převaříš vodu, nasypeš kaši a máš hotovo.
Co se plínek týče, tak už si přesně nepamatuji jak velké jsme kupovali, ale určitě bych už koupila ty co jsou od 12 nebo 14 kg. Kup si je tady a vyzkoušej. zbytek si vem sebou. taky si kup pár plínek do vody - do moře by mohl chodit nahatej, to není problém, ale kdyby jste byli u bazénu, tak je plína do vody určitě důležitá ať nedojde k nějaké nehodě. Přeji krásnou dovolenou!

kacenka_p
autor
7. kvě 2015

@kuratkol děkuji moc🙂

@barborka09 Právě s tím jídlem jsem si to takhle taky říkala 🙂 Sušenky vzít můžu to je pravda🙂 Na konvici mrknu - děkuji za tip 🙂 Plenku do vody mám imse vimse🙂, na pláži předpokládám že bude bez 🙂
Děkuji moc🙂

barborka09
7. kvě 2015

@kacenka_p Taky jsem předpokládala že na pláži bude bez plíny, ovšem písek v zadečku malé celkem vadil. takže v plínce byla i na pláži. Měla jsem jednorázovky z DM a když se hezky sundaly, tak jsem je i usušila a dávala i víckrát. Ale je pravda že u toho moře jsme na naší první dovolené moc nebyli. Malá jak viděla to množství vody tak řvala jak indián a první dovolená proběhla skoro celá u hotelového bazénu. A to jsem si říkala, chodíme plavat, nebude mít problém s mořem a můžu říct že takový hysterický záchat jsem u ní nikdy předtím nezažila.

kacenka_p
autor
7. kvě 2015

@barborka09 Uvidíme, jsem nato zvědavá, každopádně děkuji za radu🙂

lucieandrlova
7. kvě 2015

My jsme sice nebyli s dcerou ve Španělsku, ale byli jsme s 14-ti měsíční dcerou na Krétě. Dostávala normálně mateřské jídlo. Vezli jsme skleničky Hami - zeleninu s masem (také preventivně kdyby měla střevní potíže).
Jako kaše jsme vezli hotové kaše Hipp ve skleničkách - mají 4 příchutě. Taky jsme s sebou měli pudinky od Nestlé a jogurty pro miminka (nemusí být v lednici).
Jinak tam jedla hodně pečiva - různé druhy, ovoce, kornout od zmrzliny, když my jsme měli normální zmrzlinu.
Do letadla jsme jí vzali skleničku zeleniny a miminkovské sušenky a dětské kukuřičné křupky.
Jak někdo psal, vezli jsme kojeneckou vodu (do 2 let jsem nevěřila ani té jejich balené.
Ohřívání jídla nám nabídli v kuchyni, ale dcera to jedla i při pokojové teplotě, tak jsme to týden neřešili...
Plenky - měli jsme Bella happy, velikost už si nepamatuji, ale buď 4 nebo 5. S Pampers jsem nebyla spokojená. Jsou moc měkké, krčí se a dceři se to pak různě sunulo... Je to neposeda. Ale výběr plenek je individuální.
Potreba jsou také plenky do vody - pokud plánujete i bazén.
Z dalších věcí jsme měli jednorázové bryndáky, plenky na přebalování, plavky a kloboucek s UV filtrem...
U moře jsme moc nebyli. Bála se. U bazénu byla nadšená. Taky jsme jí vzali malý nafukovací bazének a ten vždycky naplnili teplou vodou z umývárny a malá byla nadšená. Celý den chodila od jejího bazénku k velkému a zpět...
Jinak my jsme asi "blázni", takźe jsme vezli i sterilizátor (kvůli flaškám a dudlíkům).
Ale píšu na rovinu, že si to vyžádalo zaplatit kufr navíc a skromnost rodičů při balení svých věcí... 🙂
Vhodné je též vzít dítěti jeho oblíbenou hračku na spaní, povlečení, na které je zvyklé apod. Vždycky jsem dceři tak udělala "její" postýlku a nebyl problém...
Jak se dítě bude chovat na první dovolené záleží na povaze... My máme dceru s dobrodružnou povahou. Ráda poznává nové věci, je zvídavá. Cizí prostředí ji nevadí, když tam je máma a táta.
Tak přeji krásnou dovolenou! (sice si to nebude pamatovat, ale ten pocit, jaké to bylo ano a příště se už bude i těšit...)

lucieandrlova
7. kvě 2015

Pardón mateřské mléko ne jídlo...🙂

pajamo
8. kvě 2015

Ahoj, podle toho co tu ctu se divim, ze tu me dite prezilo spanelske zivotni podminky a nikdy nemelo vodu z lahve nybrz z kohoutku 😀 zdravim z Costa del Sol.

lucieandrlova
8. kvě 2015

@pajamo No já myslím, že je rozdíl pít ve svém bytě z kohoutku a v nějakém hotelu... Stejně tak koupit balenou vodu v supermarketu, který dobře znám a koupit ji u hotelu v shopu, kde nevím, jak ji skladovali...
Každopádně my máme zŕejmě zhýčkané pražské dítě, kterému jsme sice vozili na dovolené naši stravu a ve 14-ti měsících i vodu, zato jsme měli vždy úžasné dovolené v klidu, bez zdravotních komplikací jako jsou průjem a bolesti břicha...

pajamo
8. kvě 2015

@lucieandrlova myslis jako ze so hotelu tece neco jineho nez k nam domu? 😀 a ze si ja vozim svou vodu za babickou do Prahy?

zo_ja
8. kvě 2015

POkud kojíš, tak si to hlavní může vzít od Tebe, doplníš ovocem, zeleninou i něco tužšího tam koupíš, nebo vy si dáte, malej ochutná. V tom nebude problém 😉 Španělsko je ok.

Na snídani může být k dispozici teplé mléko, nebo studené mléko a horká voda - dá se to smíchat - a zamíchat s nějakou instant kaší - stačí rýžová, bez ničeho, běžně k mání ve zdravé výživě ap. Doma vyzkoušet, jestli si dá, stačí toho trochu, doplnila bych ovocem ze stolu. Já bych teda snad radši dítě krmila čerstvým ovocem/zeleninou v hotelu než tou kaší, ale záleží kolik čeho jí.
Než sušenky, radši piškoty - bezlepkové - jsou míň sladké.
Myslím, že ve většině hotelů, zvláště takhle pro dovolenkáře, bude něco k ohřevu, zeptala bych se předem cestovky nebo hotelu. A než se táhnout s objemnou rychlovarnou konvicí, doporučuju starou dobrou spirálu, zabere mnohem míň místa, nemůže se rozbít, efekt stejný. 😉 V každém případě ověřit, jestli mají stejné zásuvky, jinak je potřeba korektor či jak se tomu přesně nadává.

Já jsem nikdy nikam nebrala jeho vlastní peřiny, prostě spí se mnou, to kojenci ke štěstí vždy plně stačilo.

Než plínu do vody, koupila bych plenkové plavečky, jsou to normál plavky jen mají takovou síťku, která bobky spolehlivě zachytí - Imse Vimse, Popolini - třeba. Nemusíš pak řešit, jestli jich máš s sebou dost, vyjde rozhodně o dost levněji.

Krom kloboučku - nám se nejvíc osvědčil jednoduchý s hodně širokou krempou, kryje nejlíp obličej, uši, krk ze všech stran, ať si slunce svítí odkud svítí, a určitě starý 2-3 starý trička, jedno z toho i s dl. rukávem, který bych dítěti nechala, aby se nespálilo, u vody ať si v tom je, mokrý hned uschne, ale určitě lepší ochrana než pořád mazat plus ta chemie. Ne že nemůžeš dítě vyslíct, záleží na jeho pigmentu a tak, ale odsud teď určitě nebude ještě opálený a přijde mi to lepší a jednodušší než pořád řešit krém, který ani nemusí být tak účinný. Myslím tím prostě kombinovat, podobně nějaký starší úpletový kraťasy nebo tříčtvrťáky. Nebo si to vzít jen jako zálohu.

Plínky bych si nějaký vzala odsud, abych tam nemusela shánět, není to tak objemný, tam nevíš, kam honem jít, stejně potřebuješ na cestu. Za nás doporučuju DM - buď tu eko řadu, která je neparfemovaná, nebo normál. Rozhodně ne Pampers, z těch se osypávají všichni. Kupují se dle váhy. Pokud dítě už chodí i samo, si říká, tak mají i plenkovou verzi jako kalhotky - nezalapuješ, stahuješ, takže dáváš čůrat, sundáš jako kalhotky. Když je počůrá nebo pokadí, sundáš, vyhodíš. Pokud si dítě říká nebo poznáš, že chce, snažila bych se i s jednorázovkou udržovat, ne ho zvykat, že je ok dělat si do gatí.
Jinak klidně látkovky, nevidím v tom problém, přemáchneš mýdlem v umyvadle, hned uschnou na sluníčku. Na spaní a celou noc, odpolední siesta, vycházka, prostě jak jste zvyklí, jen tam kde to není úplně nejjednodušší si vzít tu jednorázovku. Látkovky jsou dneska in 😉
Jen prostě když se pokadí na letišti, abys nemusela voňavý polkádek vést s sebou, ale vyhodila. 😉

Bryndáky bych si obndobně klidně vzala ty, co používám doma, na které jsme zvyklý, ale nic proti jednorázovým, je fajn vědět o této možnosti a rozhodnout se dle sebe. Mně ty jednroázový, aspoň ty, co jsme potkali, přišly značně nefunkční 😉 A možná je taky dobrý vzít nějaký starší čtvercovky s sebou jako hadr ke stolu, na utírání, při nehodě rozlití atp. zase se to snadno přemáchne a netřbea toho mraky jako papírových kapesníčků.

gepe
8. kvě 2015

@barborka09 kojeneckou vodu bych resila v lokacich ala egypt apod., avsak i tam jde koupit balena. Ve spanelsku bych vazne zadne obavy nemela, prip. vzala s sebou malou varnou konvici na prevareni z kohoutku, pokud mas strach ze spanelske pitne vody 😅 Misku apod si muzes klidne pujcit z jidelny a pak vratit 🙂 Sklenicek par pro strycka prihodu, jinak stravu bych davala hotelovou. Ostatne deti u more spis do sebe rady tlaci melouny apod.Mj. v hotelech se da domluvit, ze diteti pripravi i jidlo, napr rozmixuji, co jim doneses. Spanelsko neni tatarstan ci afrika, aby clovek byl tak opatrny ohl jidla kor u 14ti mesicniho ditete 😉
Letadlo: susenky, par kousku ovoce a zeleniny, odstrikane mleko pokud poletite v case kojeni, neco na zabaveni dite ci spani (polstarek a decka). U vody pozor na objem, 100ml lahvicka a to vcetne odstrikaneho mleka.
Plinky, tipuju vel 4, a jak nekdo psal, chce to vyzkouset doma. Asi bych nekupovala velke baleni pampers, ale z lidlu toujours ultra thin 4, jsou to mala baleni a k mori budou bohate stacit i na spani. 🙂
Hlavne porid dobry opalovaci krem a po opalovani, napr vyborna je Bioderma Photoderm Kid SPF 50+ na op a po op Bioderma Photoderm After Sun, brylicky slunecni a pokryvku hlavy taky.
@zo_ja nemuzes globalizovat a rict, ze se vsechny deti osypaji a oprudi po pampers, neni to pravda 😉 kazdemu diteti holt proste sedne neco jineho. Osypavaji se po dm plinkach taky i jinych znackach.

barborka09
8. kvě 2015

@gepe asi jsi chtěla odpovědět někomu jinému. Já už ve španělsku s malou byla a vodu jsem brala normálně z kohoutku. Dokonce jsem vodu neřešila ani v tunisu.

gepe
8. kvě 2015

@barborka09 jeee promin, jsem se evidentne utukla u odpovedet, ma to byt tazatelce 😅 @kacenka_p diky za upozorneni.