Výstup na Sněžku s dětmi - rady a zkušenosti prosím?

pessi
9. bře 2017

Dobrý den maminky, uvítám všechny rady i zkušenosti těch, kteří absolvovali s dětmi výstup na Sněžku. Plánuji dlouho a stále si říkám, zda syn 7let a dcera 10let tento výstup zvládnou? Do Krkonoš jezdíme na dovolenou v létě 4tým rokem. Máme prochozeno hodně, ale Sněžku bychom chtěli dát s dětmi letos. Cestu dolů asi lanovkou, ale nahoru bych chtěla šlapat aby jsme také něco viděli...🙂 Děkuji všem za reakce.

somalicats
9. bře 2017

@pessi Chodila jsem pravidelně, dokud jsem bydlela poblíž (což bylo víc jak 30 let 😀 ). První výstup s nejstarší dcerou jsme daly v jejích 5 letech. Osobně mám nejradši trasu z Pomezních bud - je sice delší, ale není tak příkrá jako trasy z Pece. Dcera to ušla v pohodě, bavila se tím, že hledala po cestě hraniční kameny. Dolů jsme šly pěšky na Růžohorky, pak lanovkou, protože už byla uchozená.

somalicats
9. bře 2017

@pessi P.S. Myslím první výstup, kdy šla samostatně celou cestu.

pessi
autor
9. bře 2017

@somalicats Děkuji, na Pomezních boudách se dá zaparkovat? Budeme se přesouvat z Benecka. Kolik je to odhadem km na vrchod z Pomezek? Tak to je Vaše dcerka moc šikovná.

gumidek
9. bře 2017

Dali jsme to loni - dcera 4 roky, syn 7 let. Šli jsme z Horní Malé Úpy nahoru na Sněžku, dolů pak lanovkou na Růžovou horu a odtamtud pěšky do Dolní Malé Úpy. Ušli to úplně v pohodě. Došli jsme k penzionu a jejich první cesta vedla na trampolínu 😉

luj89
9. bře 2017

Ahoj, zalezi i na pocasi. My tam byli s manzelem v tech tropickych ctyricitkach a bylo to dost narocny 😀. Ale za normalnich podminek to deti jiste zvladnou. A kdyz ne, tak pulku cesty muzete jet lanovkou 🙂

somalicats
9. bře 2017

@pessi Je to necelých 7 km. Jak s parkováním, to moc netuším, já bydlela kousek od Pece a po Krkonoších jsem se pohybovala vždycky pěšky nebo autobusem. Jinak jak už tu padlo, hodně taky záleží na počasí. My jsme zvyklí být venku za každého počasí, tenkrát byla v tom červenci celkem zima (na Pomezkách 2,5°C, pamatuju si to, protože s námi šel kamarád - bývalý spolubydlící mého tehdejšího muže z kolejí, který je Moravák, kousek od Brna, a ten tenkrát nechápal, proč nám balím do batohu zimní bundy 😀 )

verena
9. bře 2017

Ahojky, my jsme to vyšli s tenkrát myslím šestiletým synem trochu nedobrovolně. Měli jsme ještě mimino v kočáru a chtěli jsme tudíž na Sněžku lanovkou. Bylo to tedy koncem srpna. Foukal silný vítr a tak lanovka jela jen na Růžovou horu (doufám, že reálie píšu správně). Nakonec tedy manžel hlídal kočár a my se synem šlapali pěšky. Vítr foukal opravdu hodně a nahoře už sněžilo. Teplota byla nahoře okolo nuly. Syn byl dobře oblečený - softshellky, zateplená nepromokavá bunda, dobré boty, takže byl po celou dobu v pohodě. Já bohužel měla jen softshellovou bundu, cestou nahoru jsem promokla na kůži. Pak jsme se nějak zahřáli v restauraci a jedna paní mě podarovala roztrženou dětskou pláštěnkou, kterou našla po cestě. Tak jsem si ji dala jako izolaci mezi mikinu a bundu a nějak jsme zase sešli dolů. Byla jsem přesvědčená, že to odstonám. Ale zkuste hádat, kdo nakonec chytil angínu? - manžel, a celý zbytek pobytu ležel na pokoji. Nakonec na ten výstup oba se synem rádi vzpomínáme. Každopádně to píšu proto, že je opravdu třeba se připravit s vybavením na rychlou změnu počasí a počítat třeba i s tím, že nahoru lanovka pojede a dolů už ne. Jinak je výstup prima, doufám, že si to užijete 🙂.

hanih
9. bře 2017

V tomhle věku by to děti zvládnout měli, záleží taky, jak jsou zvyklí, ale to odhadnete, jestli s nimi chodíte. My to s bráchou v podobném věku šlapali taky, nahoru i dolu. Jak tu píšou ostatní, určitě s sebou mikinu a nepromokavou bundu, i když bude dole teplo. Neříkám, že to určitě využijete, ale na horách nejsou změny počasí nic výjimečného, navíc na Sněžce to fouká. Jinak tras je na výběr docela dost - z Pomezních bud (to už tu někdo taky psal, není to tak příkré), z Pece se dá jít buď pod lanovkou přes Růžovou horu nebo Obřím dolem (to mi přijde příjemnější), nebo ze Špindlerova mlýna přes Luční boudu (tu já mám nejradši, ale je taky nejdelší). Držím palce, ať vám vyjde počasí a ať si to užijete. My se tam letos v létě chystáme s dvacetiměsíční dcerou, ale ta se ponese v krosničce 🙂

urtica
10. bře 2017

Ahoj, dali jsme to jako děti (6 let) ze Špindlu a zpět, bylo to kolem 25 km...ale jak píší ostatní, záleží, jak jste zvyklí. Nejkrásnější je asi cesta Obřím dolem - ale přijde mi taky nejnáročnější. Pěkná alternativa je i cesta přes Výrovku.

konidana
10. bře 2017

Jestli jsou děti zvyklé chodit, tak v pohodě. My šli z Pomezek a pak zase zpátky, když synovi bylo necelých šest a dceři necelých 8 let. Je to asi 7km a píšou 3a1/4h. My to měli zhruba za 4h nahoru, dolů asi o něco rychleji. Na Pomezkách je velké parkoviště na parkovací hodiny. Už nevím kolik se platí. Nebo by se dalo zaparkovat o pár km dál v Polsku - klasický polský Parking lesny - zadarmo. Druhý den jsme šli ze Špindlu podél Labe až k prameni. Na zpáteční cestě s obědem na Labské. Zhnusilo se nám počasí, tak jsme se krom občerstvení potřebovali i zahřát a usušit.

kostrbka
10. bře 2017

@pessi Na Pomezkách se parkovat dá a za mě je cesta z Pomezek opravdu nejlepší 🙂
@somalicats Závidím, že jsi mohla v Krkonoších žít 🙂 Já bych se tam z gruntu přestěhovala 🙂

pessi
autor
10. bře 2017

Holky, děkuji všem za super rady, krásné komentáře k tématu a i za fotky, které mám od Vás ve zprávách. Popravdě mne hodně potěšilo, kolik je zde ,,horalů", kteří brázdí Krkonoše i s dětmi. Naše rodina Krkonoše miluje a je to pro nás srdcovka a jak už zde píše @kostrbka, také by mi nevadilo tam žít, nevím čím to je, ale Krkonoše mne vždy dokáží neskutečně dobít baterky a energii, je to tam nádhera.

kostrbka
10. bře 2017

@pessi Já jezdím do Krkonoš od tří let, naučila jsem na ně manžela a syn je tam taky jako doma 😉 Můj sen je mít tam chalupu, třeba se mi jednou vyplní 😊