Zapomněla jsem dát do zahraničí dceři kartičku pojištěnce

mikjamo
12. srp 2016

Milé maminky, prosím o radu, dcerka odjela se svým otcem na týden do Bulharska a vzpomněla jsem si, že jsem ji nepřibalila kartu pojištěnce ☹ hlavně, že jsem vše stokrát kontrolovala. Jsem ted z toho na nervy, kdyby se něco nedejbože přihodilo, bude ošetřena? její tatínek mi píše, že ji připojistil, ale nemusí k tomu být ta kartička? Má jen cestovní pas. Děkuji za případné odpovědi

odula
12. srp 2016

@mikjamo jestli ji pripojistil at zkusí kontaktovat tu pojišťovnu. Nam naše poslala mejlem papir k vyplnění pri nějaké pojistne události plus formulář pro doktora. Nevim jestli to půjde v tomhle případě ale nic jiného me nenapadá. PS určitě to bude ok 😉

mikjamo
autor
12. srp 2016

@odula aha, děkuji, napíšu mu, kdyby náhodou musel něco řešit, at zavolá na pojišťovnu. Doufám, že to nebude zapotřebí..

renap
13. srp 2016

Jako myslíš českou kartičku pojištěnce? Ta by jí tam byla asi k ničemu,ne? Do ciziny se uzavírá cestovní pojištění,kdyby se něco stalo a ta pojišťovna,u které se pojišťujete pošle takové kartičky,kde je datum od kdy do kdy platí.

odula
13. srp 2016

@renap český pojišťovny nevydavaj takový ty modrý evropský?

denisa_k
13. srp 2016

Staci mit s sebou cislo pojistne smlouvy cestovniho pojisteni a pokud tatinek rika, ze nejake sjednal, tak verim, ze ho urcite mit bude. Ceskou karticku nepotrebuje ;)

renap
13. srp 2016

@odula No to asi v cizině je prd platný,ne? Když si kupuješ zájezd od ck ,tak je k tomu cestovní pojištění,my se pojišťujem i když jedem na jeden den lyžovat,nebo do aquaparku třeba. Jako ošetří tě všude,ale když nemáš to cestovní pojištění,tak to všechno zaplatíš,a to můžou být statisíce ,i za nějakou blbost.Podle mě je to samozřejmost,jakmile vyjedu za hranice,tak se pojistit.

odula
13. srp 2016

@renap ani ne. My máme evropskou, ktera dokládá ze jsme pojištění v zemi EU (ne komerčně) a zaručuje nam ošetření akutních případů.

sunny8
13. srp 2016

@odula souhlasím ☺️modrá evropská kartička dokládá, že je člověk pojištěný v zemi EU a zaručuje akutní ošetření. Komerční si prikupujeme na "rizikové" aktivity/sporty jako treba lyze

sunny8
13. srp 2016

@odula český pojišťovny ty modrý evropský kartičky taky vydávají

dokument
13. srp 2016

@mikjamo je to presne jako pise @denisa_k Nedavno jsem sjednavala manzelovi turisticke zdravotni pojisteni (pripojisteni) do zahranici ve chvili, kdy uz byl na ceste. Takze jsem mu mela jen zavolat cislo te smlouvy, aby pak v pripade nouze mohl pouzit. Zadnou kartu ani tu smlouvu fyzicky u sebe nemel. Tak mi to rekla pani v pojistovne.

odula
13. srp 2016

@dokument ale jo, vsak nepopírám ze to tak funguje u komerčního pojištění. Jen říkám ze modra eu kartička neni uplne k ničemu.

pampeklec
13. srp 2016

@mikjamo Na tábory obvykle stačí kopie, tak třeba bys mu jí mohla poslat oskenovanou mailem/mmskou. Pro všechny případy a hlavně pro klid 😉

pkolin
14. srp 2016

Na každou dovolenou si sjednáváme cestovní pojištění a kartičku české pojišťovny vždy necháváme doma, takže pokud má dcera pojištění uzavřené, vůbec bych se nebála...

betelgeuzz
14. srp 2016

@odula ta česká kartička, respektive české zdravotní pojištění ti nezajišťuje v zahraničí akutní péči, ale zajišťuje stejnou péči, jaká je poskytována jejich obyvatelům. Takže pokud si například oni musí platit zubaře, musíš si ho tam zaplatit taky.

sunny8
14. srp 2016

@betelgeuzz ...pokud je daný úkon hrazen z veřejného pojištění, tak "ceska" pojišťovna to proplati do stejné výše, jako by byl pacient ošetřen v Česku... Viz tady http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni... anebo tady http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unp...

betelgeuzz
14. srp 2016

@sunny8 však to přesně píšu, máš nárok na stejné úkony, které hradí země svým občanům. Takže je dobré vědět, co se v dané zemi ze zdravotního platí a na co bychom museli doplácet. Třeba na běžný pobyt do SR se nepřipojišťuji, ale pokud jdeme do Tater, tak ano, protože ani Slovákům se zásah horské služby z pojištění neproplácí.

betelgeuzz
14. srp 2016

@sunny8 tada nemáš to přesně, píšeš, že se proplácí stejně, jako bys byla ošetřena v ČR. Ale je to tak, že ti to proplatí stejně, jako bys byla občas té druhé země, viz. tvůj druhý článek: "Náklady budou proplaceny na základě pravidel a sazeb platných v zemi, v níž byla péče poskytnuta. Budou tedy buď proplaceny v plné výši, nebo se na nich budete muset jako pacient spolupodílet podle předpisů země, v níž byla péče poskytnuta. Vaše pojišťovna se však může rozhodnout proplatit vám náklady v plné výši podle svých vlastních pravidel."

sunny8
14. srp 2016

Akutní lékařské ošetření ošetření, které je neodkladné a nemůže počkat do návratu domů. Tady jsou informace o pojištění během krátkodobého pobytu v zahraničí hezky napsany http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unp...

gilotek
14. srp 2016

připíšu jen osobní zkušenost - v Chorvatsku jsme v červenci museli s dcerou na akutní ošetření nohy - chtěli naši modrou kartu pojištěnce i když jsme s sebou měli i kartičku cestovního pojištění a vše ostatní.

sunny8
14. srp 2016

@betelgeuzz Nebudu se s tebou hadat, o tom, co jsi napsala, to nema to smysl. Kazdemu, kdo si cte tuto diskusi doporucuji odkazy, ktere jsem uvedla vyse, tam je to srozumitelne.

dokument
14. srp 2016

nevim jak je to s ceskou kartou presne, ale treba kdyz se podivate do te smlouvy o pripojisteni, tak je tam konkretne uvedeno, ktere ukony ani to pripojisteni nepokryva. Jsou to ukony a osetreni, ktere se bezne u nas hradi pojistovnou. Treba predcasny porod. Ultrazvuk v tehotenstvi a dalsi (si nepamatuju 😅 , mne zajimalo vse ve spojitosti s porodem, jezdila jsem pracovne jako tehotna uz jsem prave radeji nejezdila...)

jjaanca
14. srp 2016

Prosím vás co je to ta modrá karta?

sunny8
14. srp 2016

@jjaanca - standardni karta pojistence, co pravdepodobne mas 😉 - vzor je v odkazu https://www.zpmvcr.cz/lekari/prukazy-zdravotnih...

jjaanca
14. srp 2016

@sunny8 Śmarjá nojo, ono je to z jedný strany modrý. Díky.

marton
14. srp 2016

@mikjamo kartičku od naší pojišťovny nepotřebuje.Pokud není připojištěná a stane se něco, co vyžaduje lékařské ošetření, tak si vše zaplatíte. Pokud je, tak máte doklad o připojištění a na něm je kontakt na asist. službu, která vám poradí dle vašeho pobytu kam zajít atd. Z naší zkušenosti vím to, že jsme ošetření vždy paltili na místě a pak nám vše v Čechách proplatili 🙂 .

gilotek
14. srp 2016

ještě doplním, my jsme nic nehradili. Před lety jsme byli v Maďarsku, kde jsem lékaře musela vyhledat já, a tam jsem musela zaplatit a pak to v Čr na pojišťovně zaplatili.

Každopádně přeju, ať žádná pohotovost a lékař nejsou potřeba a vše bude bez problémů 😉

mikjamo
autor
15. srp 2016

Děkuji Vám moc, mne zmátlo, když jsem byla na Slovensku akutně ošetřit zub na pohotovosti, sestra po me automaticky chtěla onu klasickou modrou průkazku právě. Dcera to připojištění má, tak jsem v klidu, děkuji

viridie
15. srp 2016

@mikjamo Ahoj 🙂 Pár let jsem pracovala v asistenční službě a je to tak,že jako občan EU máš v jiných zemích nárok na akutní ošetření zdarma-ve státních zařízeních a některé soukromé kliniky také akceptují. Doporučuju si kartičku dcery nafotit,pošli email manželovi a ať si to na recepci hotelu vytiskne a kdyžtak ukazují...🙂 I kdyby to nešlo a bylo třeba, uplatněte cestovní připojištění a modrá kartička se v některých nemocnicích dá dodat ex post. To píšu proto, že některé pojištovny pak EHIC /modrou/ kartičku chtějí po pojistníkovi uplatnit, protože proč by platili, když to může zacálovat česká pojišťovna /ta, u které je dcera pojištěna doma/ ,Kdyžtak mi napiš zprávu a držím palce,ať tohle není potřeba řešit. 🙂

mikjamo
autor
16. srp 2016

@viridie děkuji moc, zítra už se vrací, aleluja 🙂