Jak vysvětlit dítěti, že musí do školky, když jsem na MD?

crazim
13. říj 2016

Přemýšlím trochu dopředu.. plánujeme druhé miminko tak po 3 letech, jak se zadaří.. Jak mám vysvětit tomu staršímu, že ho dávám do školky a já jsem zatím doma s miminkem.. Myslím, jestli se nebude třeba cítit odstrčeně..
Kdybych chodila do práce, tak je to jiné, prostě musím vydělávat penízky a za ty kupujeme jídlo hračky a tak... ale takhle..

verdos
13. říj 2016

Asi blbý dotaz, ale proč musí do školky?

crazim
autor
13. říj 2016

Samosžejmě nemusí, ale jak už to bývá, děti by si měly zvykat na kolektiv stejně staých dětí apod.,chtěla jsem jen nějaký tip jak to dítku vysvetlit... Nechci tu rozebírat jestli má jít do školky nebo ne, od toho tu jsou jiné diskuze 🙂

ckei
13. říj 2016

Napriklad vysvětlit tak,ze si tam užije spoustu zabavy,muze být s kamarády a kdyby byl s vámi doma,prijde o mnoho zábavného a nebude mít takových kamarádů....

betelgeuzz
13. říj 2016

@crazim spíš bych na to šla pozitivně, ne, že ty se musíš starat o miminko, ale že tam bude mít nové kamarády, nové hračky apod. Uvidíš, jsou děti, které se do školky vyloženě těší, protože být doma s maminkou jim nestačí. Třeba budeš mít takové 🙂

myshoun
13. říj 2016

@crazim myslím, ze jste si celkem odpověděla sama, "budeš tam mít nové kamarády, budete zpívat, hrát si atd" aspoň takhle lákali rodiče mě.

hz
13. říj 2016

@crazim to nevysvetlis, respektive dite neni blbe, vi, ze jsi doma s mladsim ditkem a ono je "odstrcene" kdesi mezi cizimi, zvlaste, kdyz jde li o triletaka. Cekame druhe, a to prvni pujde az ve ctyrech letech a to si jeste rozmyslim..

crazim
autor
13. říj 2016

díky za odpovědi 🙂 spíš si říkám, jestli mu nebude líto že je ve školce když já sem doma... jako že jsem ho vyměnila za to miminko..., ale nevím jestli moc nefilozofuju.

olasek
13. říj 2016

Také jsem doma na mateřské s dvouletým dítkem a starší čtyřleťák chodí do školky. Vysvětluji mu to tak, že všichni máme nějaké povinnosti. Tatínek chodí do práce a vydělává korunky, abychom si koupili dobré jídlo a mohli jezdit na výlety a moje povinnost je zase starat se o malého brášku, protože ten ještě nemůže chodit do školky, protože je ještě maličký. A za rok až povyroste tak začne taky chodit do školky a já zase do práce, abychom se měli dobře. Musím říct, že to chápe a zeptal se párkrát, teď už to ví..... Je dobré zvykat si na povinnosti od malička, přijímat pomaličku zodpovědnost....apod.... Držím pěsti ať to zvládnete 😉

kajalka
13. říj 2016

Uvidíš, jak to bude zvládat. Rozhodně ho tam ale nedávej v návaznosti na příchod miminka, ale o nějaký měsíc dříve či později. Moje dítě bylo nejdřív ve školce nadšené, ani nechtělo domů a pak se to najednou zlomilo, tak je s námi doma. Nelámu ho, nechávám to na něm.

jusinka
13. říj 2016

"už jsi ve věku, kdy ti začínají určité "povinnosti" a mezi ně patří i chození do školky, kde si najdeš nové kamarády, budeš si hrát, učit se novým věcem. Já mám doma taky povinnosti. Musím uklízet, prát, vařit.. O Školce mluvím od samého začátku pozitivně, školka je za odměnu 🙂 a naše děti to tak berou 🙂.

drakenn
13. říj 2016

Nevysvětlíš. Buď to u vás půjde hladce a tvé dítko se bude do školky těšit a nemusíš vysvětlovat nic anebo přijde druhá varianta - typ "musí si zvykat " atd. a tam dítko přinutíš chodit tím, že ho do školky zavřeš a zdrhneš - dítě si zvykne na tohle a po čase přestane protestovat, rezignuje, jelikož pochopí, že je mu to k ničemu. Toto bývá doprovázeno hláškami - z počátku se mu tam nelíbilo, ale zvykl si a je moc spokojený..

Ale pokud ještě v této situaci nejsi, tak si s tím zatím nelam hlavu. Je to předčasné

evapater89
13. říj 2016

Dítě ai to může opravdu spojovat, prislo miminko a ja musím pryč. Mozna ho nechat doma ještě rok? A nebo nez se narodi miminko tak s nim chodit někam do jeslicek? Nebo krouzku s dětmi aby se jakoby připravil a nespojoval si to s příchodem miminka? Těžko radit. Syn chodí třetí rok do školky a stejne by byl nejradši doma... A to i pres to, ze tam ma velkou lásku a nejlepšího kamaráda.. Vždy je to a mami můžu po obědě, mami nemůžeme si udělat volno? Apd.. At se rozhodnete jakkoliv tak to bude spravne, nechci aby to vypadalo, ze říkal, ze je to takto špatně. Jen jsem říkala jak to možná může vnímat dítě. Ale každý je individal a může to snášet úplně bezvadně 😉

crazim
autor
13. říj 2016

Díky za rady všem 🙂 školka nás čeká až za rok, tak uvidíme 🙂

crazim
autor
13. říj 2016

@evapater89 Právě.. mám totiž kamarádku a staršího dává od září do škoky a on každé ráno hystericky řve.. i ve školce, s nikým si nehraje, přitom tam má kluky, které zná.. Ona je doma ma rodičovské dovolené s dalším synem 1,5 tak jsem o nich tak přemýšlela, právě že si stěžovala, že toho má celý den plnou hlavu...a neví co..jestli ho nemá nechat doma..

crazim
autor
13. říj 2016

Přes zimu mám v plánu navštěvovat se synem rodinné centrum, už jsme tam byli několikrát i před prázdninami a opravdu se mi zdá, když jsem chodili jeden čas pravidelně, třeba jednou za týden, tak už se mě přestal držet a šel si pro hračky do jiné místnosti sám.. schválně jsem sla pak trochu stranou a on si mě ani nevšiml, pak si vzpomněl a hledal mě očima a utíkal za mnou..

mysicka_lb
13. říj 2016

Ahojky, jestli jsem to správně pochopila, tak plánujete teďka počít druhé dítě, které by se tedy pravděpodobně narodilo někdy v létě. A v září (tedy bezprostředně po narození miminka) by šel starší syn poprvé do školky. Jestli můžu radit, takhle bych to určitě nedělala, to by se opravdu mohl cítit odstrčený a myslet si, že jsi ho vyměnila za miminko. Já bych ho už teďka, dokud ještě žádný sourozenec není, pomalinku zvykala na školku. U nás ve městě funguje mateřské centrum a soukromá školka v jednom. Tj. nejdřív tam chodí rodič spolu s dítětem a dítě poznává prostředí. Pak se tam dítě nechá samotné "na hlídání" třeba na dvě hodiny. Postupně jsou z toho třeba dvě dopoledne v týdnu. A postupně se docházka zvyšuje. Já to chci se synem takto dělat, i když žádné sourozence neplánuju. Myslím si, že je to pro dítě vždycky lepší, když se aklimatizuje postupně (samozřejmě pokud to jde a pokud to finance dovolí). Pak vůbec není potřeba vysvětlovat proč - prostě je běžné, že si tady do té školky nebo koutku chodí hrát s dětmi. V září pak může samozřejmě přejít do jiné (státní) školky, ale už bude mít v tu dobu zažité, že si chodí hrát mezi děti.

shine2015
13. říj 2016

@mysicka_lb souhlasim..po narozeni syna jsem nechala holky doma a do skolky sly az za rok kdy chtely...od zacatlu spokojene stastne.....jednak jsem se bala nestovic a jednak prave z toho duvodu aby neméy dojem ze jsou odlozeny....

lajla
13. říj 2016

@crazim nefilozofujete...máte spíš pravdu
Pokud dítě do školky dat chcete dejte, třeba to vezme ok, což si nemyslím,ale třeba překvapí...pokud bude plakat, buď to dáte a budete tvrdá nebo si ho necháte doma
Já měla děti do školky přihlášené, ale chodily vždy když chtěly, od 4 let, jednu jsem zkoušela od tří a podle mě dítě nebylo připraveno...zrovna se narodila druhá, a dávala mi to pěkně najevo, tak jsem ji měla doma a byl větší klid
Není větší luxus než když si dítě samo může říct a Vy mít tu možnost si vybrat zda školka ano či ne
Ve třech do školky vůbec nemusí, a myslím že proč musí... stejně nepochopi

lajla
13. říj 2016

Jinak stejně je to strašně dopředu ale už kvůli nemocnosti skolkových děti, rotaviru, vsi atd bych si dítě doma nechala...už jen kvůli miminku

verdos
13. říj 2016

@verdos No já se ptala kvůli tomu, že mu to chcete vysvětlit. Já razím to, být ke svému dítěti upřímná, takže odpověď na mou otázku je zároveň otázkou na Vaši otázku. Bez ohledu na to, co si o tom myslím. Když tam podle Vás musí, tak určitě máte nějaký důvod a ten bych dítěti sdělila. To je vše, nemyslím si, že to byl dotaz úplně mimo téma (ač samozřejmě si myslím, že tam nemusí, ale moje dítě to není... a čas od času se opravdu najdou i děti, kterým to ve školce prospěje ;)).

verdos
13. říj 2016

Pardon, reakce na autorku, tedy na @crazim .

caverina
13. říj 2016

@verdos ja si myslim ze to detem ve skolce naopak prospiva....vsem🙂

mrazulkav
13. říj 2016

Já bych vysvětlovala, že stejně jako si se doma starala o něj se teď musíš postarat o sourozence... ve školce bude spousta nového, vč. kamarádů, hraček, zážitků... není problém dávat ráno v 8 hodin a vyzvedávat po obědě, což je asi ve většině případů ve 12 hodin - to jsou 3 hodinky (akorát na běžný nákup, malé poklizení a uvaření oběda).
Já naší školkačku připravuju na příchod sourozence dopředu, uvidíme jaký to bude úspěch v reálu (miminko pláče, neumí o nic říct, nic neumí, potřebuje péči...)

lajla
13. říj 2016

@caverina tak to jste vedle jak ta jedle... určité ne od tří let😉

verdos
13. říj 2016

@caverina Ano, to je v pořádku, máme na to různé názory. Každopádně bych byla k dítěti upřímná - v tomto případě by tedy měla maminka říct něco jako "nemusíš tam, ale měla by sis zvykat na kolektiv." ;) (pokud mu nechce tvrdit něco "jen tak" nebo "protože to tak říkají ostatní"). I když i toto je jen můj názor a chápu, že zase jiní tady máte jiné názory, od toho jsou diskuze ;).

shine2015
13. říj 2016

@lajla presne. Nase ani jedna nebyla ve trech letech pripravena....tak jsme to ani nezkouseli. Sly az letos kdy jedna ma cerstve 5 a druha 4.....a zvladly to naprosto skvele...driv rikaly jak nechteji a nesly....i proto ze chtely byt doma s miminkem-braskou....a ted jsou od zari ve skolce a uz i vymysli krouzky kam chteji...a vyzvedavam je pul hidky pred koncem a jsou tam rady....dokonce rano kdyz se me nechce vstat rikam nechcete byt se mnou doma? Nebo kdyz ony nevstavaji....rikam klidne spinkejte to nevadi zavolam pani ucitelce a muzeme byt doma a to mate videt jak vstavaji 🙂)) a to doma maji program...hriste,v lete vylety,bazen atd...doma trampolina skluzavka....manzel i ja se jim venujeme...jsme se s ucitelkou smaly ze to vypada jakobychom jim doma neco delali ze s nami nechteji byt 🙂)) ale je fakt ze jsme skolku vybirali tak aby tam byli ucitelky v pohode hodne...aby holky byly spolu ve tride...ony jsou ale mladsi obcas prejde do skupiny mensich nebo jinak jsou rozdeleny....treba na odpolko...
Tak uvidime... Jak budeme pokracovat.

caverina
13. říj 2016

@lajla to si nemyslim.....ale spousta maminek stejne nema jinou moznost.....a jaste jsem neslysela o diteti,kteremu by skolka ublizila....

shine2015
13. říj 2016

@caverina to ze dite tam pretrpi neznamena ze je tam spokohene a stastne a ze kdyz je to na silu je to prospesne....

lajla
13. říj 2016

@shine2015 přesně jako u nás...a jsem moc ráda, že si to takto můžeme zařídit

@caverina já znám... školka některým dětem ubližuje psychicky...ty co pláčou a musí...není.to v pořádku, ale chápu maminky, které musí! Znovu opakují že jsem happy že nemusím, mojim.detem vy ve třech stopro ublížila

shine2015
13. říj 2016

@caverina jinym slovem zvykne si a pretrpi to tam....ponud na tom rodice trvaji....ale vztah k matce to jiste nezlepsi a v kolektivu na silu mu byt taky neprospeje - proste musis tak pujdes protoze jdou vsichni nebo vetsina.
Ja se snazim k detem chovat tak jak bych si prala aby se chovala mamka ke me...ze proste hranice v necem byt pevne musi ale v becem se da krasne domluvit a posunout atd atd.