Ukončení RP. Je lepší jít na ÚP, či se lze nahlásit jako pečující osoba, pokud mám DPP?

carmenz
16. zář 2021

Ahoj holky, budu ráda za radu, případně nasměrovat, kde to nejlépe probrat. Mám DPP na 9.000 a zároveň mám malé s.r.o., kde ale reálně mám obrat okolo 3000 Kč a více to v dohledné době nebude. Nejsem si jistá, zda mám v tomto případě nárok na registraci na ÚP po ukončení rodičáku, či se nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let. Pokud lze, co je v tomto případě výhodnější? Děkuji! Snažíme se o druhé a do školky chodí dcera jen cca na 3 dopoledne v týdnu, nemám nyní moc možností ani motivace hledat si regulérní zaměstnání.

j.a.n.i
16. zář 2021

@carmenz Ne, nemuzes se registrovat na UP, když mas dpp.

mimi1004
16. zář 2021

Máš dpp, podnikáš a chceš na pracák? Tam chodí nezaměstnaní a ty máš přece hned 2 práce.

kosi_cek
17. zář 2021

Pokud to necháš takto, tak Ti nezbyde, než platit si zdravotní sama nebo si na DPP vydělat o krapet více, aby se to strhávalo z toho. Nejlépe si zjistit přímo na zdravotní pojišťovně, ale mívají to dobře popsané i na stránkách. Na ÚP se můžeš registrovat max s DPČ.

andelka
17. zář 2021

Zajdi si na zdravotní pojišťovnu. Já jsem volila péči o dítě,když jsem měla brigádu a dítě nechodilo do MŠ ( nebo nad rámec možného).

j.a.n.i
17. zář 2021

@andelka Když to si nejsem jistá, zda půjde, když má ro s.r.o., tam se úplně neorientuju, plus tedy ani nepíše v jakém smyslu ho má, zda je tam společníkem, zaměstnancem, jednatelem...

andelka
17. zář 2021

@j.a.n.i no, právě.. nejlepší když si tam zajde.

j.a.n.i
17. zář 2021

@andelka No, to je otazkou, zda to bude dotycna pani na zp vedet.

carmenz
autor
17. zář 2021

@mimi1004 Hele já nevím, jelikož jsem na pracáku fakt nikdy nebyla, ale měla jsem kdysi v týmu holky, co na pracáku byly a měly normálně ofiko brigádu. Je to už pár let. Sorry, tahle legislativa a její změny šly dosud vcelku mimo mě. Měla jsem navázat novou mateřskou, ale o miminko jsme přišli a teď přemýšlím, jak dál, protože je dítě pořád v plánu. Jde mi pochopitelně o platbu soc a zdrav, ve smyslu, jestli není nějaká možnost zůstat ještě nějakou dobu státním pojištěncem, pokud nejsem na HPP. Kdybych to věděla, zřejmě se neptám. Nevím, jestli víš, kolik se platí zálohy, úplně drobeček to není. Dle situace se pak můžu taky rozmyslet, jestli mi ten přivýdělek za to stojí. Díky za radu.

mimi1004
17. zář 2021

@carmenz Legislativa se měnila, nejsem si úplně jistá ale mám dojem, že ten přivýdělek už možný není. A není přece nic snazšího, než se poptat přímo na ÚP.

mimi1004
17. zář 2021

@carmenz A co kdyby ses nechala zaměstnat na hpp? To, že se snažíte nebo budete znovu snažit nemusíš hlásit. Abys pak měla třeba nárok na ppm. Nevím, jaký je tvůj obor, ale i toto by mohla být cesta...

j.a.n.i
17. zář 2021

@mimi1004 Privydelek na dpc mozny je, ale max do poloviny minimalni mzdy, takze tech 9000,- je moc.

mimi1004
18. zář 2021

@j.a.n.i Ale ona má dpp. Tam to jde taky?

j.a.n.i
18. zář 2021

@mimi1004 ne, to nejde a to uz jsem ji psala v prvnim prispevku.

carmenz
autor
18. zář 2021

@mimi1004 Já dělám úklidové práce a správu budovy pro jedno SVJ a samozřejmě to SVJ potřebuje mít taky co nejnižší náklady, takže to mám rozdělené takto "chytře" na DPP a zbytek fakturuju na to s.r.o. No mám smůlu prostě evidentně, i co jsem se dočetla. Ta práce mi vyhovuje z hlediska toho, že si můžu organizovat čas. Malé jsou 3 a teď začala chodit do školky, z toho polovinu je doma, protože do školky děti s rýmou nesmí. Neumím si představit, že za těchto podmínek někam nastupuju. Hledám ještě další dům, kde bych mohla vzít správu a údržbu taky, tudíž by se příjem zvýšil a tolik by to nebolelo. Něco se rýsuje, ale spíš až na zimu, takže budeme muset těch pár měsíců od listopadu zatnout zuby a prostě si ta pojištění budu platit z toho prozatímního příjmu, no.

sabatko
18. zář 2021

Můžete se přihlásit na ZP jako osoba pečující o dítě do 7. let, a tím odpadne nutnost platit minimální zálohy. Budete na základě přehledu pak platit pouze ze skutečně dosaženého příjmu.

j.a.n.i
19. zář 2021

@sabatko To není pravda, péče o dítě do 7 let řeší pouze zdravotní, z pohledu sociálního bude normálně "hlavní" takže s povinností platit minimální zálohy.

sabatko
20. zář 2021

@j.a.n.i psala jsem na ZP..... na OSSZ souhlasím, tak je nutné platit minimální zálohy, pokud plánuje paní i další dítě, tak bych naopak možná doporučila platit i dobrovolné nemocenské.

j.a.n.i
20. zář 2021

@sabatko No, pokud si vydela cca 3000,- tak ti nevim, zda se to s plnou platbou socialniho vyplatí, to bych se na to vybodla.

sabatko
21. zář 2021

@j.a.n.i já nějak přehlédla ty 3 tis. Pak je to nemocenské zbytečné.

j.a.n.i
21. zář 2021

@sabatko já bych možná i řekla, že je zbytečné vydělávat na to sociální, klidně může tu druhou část mít na DPČ a má klídek a nemusí řešit sociální a pro zdravotní ji postačí to vedení na pojišťovně.