Úřad práce. Vyřazení z evidence ?

18. dub 2022

Zdravím, jsem momentálně vedená na ÚP jelikož mi v lednu skončil rodičovský příspěvek a druhé dítě čekáme a jsem na rizikovém, takže jsem bohužel nemohla ani na brigádu. Ale k dotazu ... Měla sem přijít 07.04. jako vždy na posezení abych odchodila co musím a domluvit další ,,schůzku,, ale jelikož sem byla nachlazená a nebylo mi dobře, nechtěla sem nikam chodit a po telefonu se omluvila, jenže madam z úřadu chtěla papír od doktora, jejich pravidla samozřejmě znám ale jasně sem paní říkala, že sem jen nachlazená a že k doktorovi nepůjdu s rýmou a slabým kašlem a navíc když sem se tedy k doktorovi snažila aspoň dovolat aby mi napsal alespoň ten papír, tak mi celou pracovní dobu nikdo nezvedal telefon, tudíž tedy papír od doktora nemám. Mohou mě tedy kvůli tomu vyřadit z evidence ? .. Termín porodu mám tedy v květnu ale i tak bych nerada přišla o peníze za poslední měsíc.
Děkuji za odpověď.

moudivlacek
18. dub 2022

nechapu, proc bys mela neco dokladat, omluvila ses, nevim, nikdy jsem o tom neslysela, kdybys tam prisla nachlazena, dostanes cocku, co tam delas, nereknu, pokud by to takto bylo kazdou navstevu, ze se tomu vyhybas atd. asi bych ji znovu rekla, ze jsem byla nachlazena, tudiz zadny duvod jit k lekari, ale zaroven ohleduplna, zes ji nechtela nakazit.

nat
18. dub 2022

Můžou Vás vyřadit... Záleží prostě jak se k tomu postavy UP a na jakou úředníci narazíte....

daisymaminka
18. dub 2022

Ano, můžou vás vyřadit.
Jinak jak by řekla moje kolegyně - evidence na UP není povinná a UP je tu především pro ty, kteří zaměstnání hledají.
🤷‍♀️
Bohužel záleží, na koho narazíte.
Můj manžel skončil v jednom zaměstnání k 31.7. a druhé měl domluvené asi od 20.8. Na necelý měsíc srpen ho na UP odmítli zaevidovat. Hrozný problém a přednáška. Na jiném UP s tím už problém neměli.

autor
18. dub 2022

@moudivlacek No to sem si taky tak říkala, že jsem se slušně omluvila, pokaždé sem přišla a pouze jednou sem se omluvila ale to jsem doložila zprávu od mé gynekoložky, že jsem měla zdravotní problém a byla jsem v ten den u ní akutně na prohlídce, jinak sem chodila vždy poctivě na čas a den kdy jsem měla....a nakazit sem někoho neměla v plánu, proto jsem se slušně omluvila. A především sem se snažila k lékaři dovolat alespoň kvůli tomu papíru a nikdo za celou pracovní dobu to nezvedal a údajně tam byli, takže snad bude rozumná... 😒

dasipe
18. dub 2022

Mě tenkrát vyhodili z evidence i přes to, že jsem papír od lékaře měla. Záleží holt podle xichtu... Bohužel, pokud nejsi nějak výrazně "barevná" tak máš smůlu...takhle ten náš ubohý systém funguje... 🤦

autor
18. dub 2022

@daisymaminka To je mi jasný ale oni od začátku vědí, že pracovat nemohu a i přesto mě přijali abych měla alespoň nějakou finanční podporu na těch zbylých pár měsíců do porodu... Jako ta vedoucí, která vyřizuje zařazení do evidence je docela nepříjemná nádhera ale paní, kterou mi přiřadili není zas tak špatná ale neznám ji tak dlouho, takže nevím co čekat...😒 Ale snad by mohli pochopit, že jsem s rýmou nechtěla letět k doktorovi ale zas na druhou stranu tady měsíc před porodem mě zmohla i ta rýma a slabej kašel 😒🤷🏻‍♀️ ale myslím si, že ode mě snaha byla... Slušně jsem se omluvila předem, snažila jsem se dovolat k doktorovi a ani jednou mi to nikdo nezvedal a ještě mě vytipali (což jim mohu doložit...)

autor
18. dub 2022

@dasipe To vážně ? Tak to už je přehnaný ...
Bohužel ,, barevná ,, nejsem, takže asi budu mít smůlu..

hanicka_k
18. dub 2022

Tady asi opravdu záleží, na jakou úřednici člověk narazí bohužel 🤔 Já teda měla štěstí na tu svou... volala jsem své zprostředkovatelce, že další den na smluvenou schůzku nedorazím, protože jsem nemocná a ona bez problémů dala náhradní termín za cca týden nebo 10 dní.

dasipe
18. dub 2022

Jojo, tam to byl osobní problém úřednice na moji osobu, já si z toho ale nic nedělala, protože jsem shodou okolností našla zrovna práci, tak jsem se jen pousmála a neřešila jsem její mindraky z dřívějška 🙂

autor
18. dub 2022

@hanicka_k Tak to jste měla opravdu štěstí...Ta moje mi řekla, že do 8 dní mám buď já nebo někdo za mě doložit na úřadě papír od doktora a nic jiného...😒

jolysek
19. dub 2022

Pokud už je ti teď lépe, tak tam jdi osobně a vysvětli situaci. Pokud už by přeci jen zahájili správní řízení, tak máš možnost se k tomu do 5 dnů vyjádřit, tak to tam vše napíšeš proč jsi nepřišla, prostě omluva a pak to jde ke komisi. Nevěřím, že někdo sankčně vyřadí těhotnou bez vážného důvodu

autor
19. dub 2022

@jolysek No právě je to teď ještě horší, sotva mluvím 😒 Ale zkusím jim tam aspoň zavolat, zeptat se a promluvit si, když to půjde. Snad budou rozumní, mohli by pochopit, že sem s rýmou a kašílkem nechtěla jít k doktorovi hned prvních pár dní 🤦🏻‍♀️ Teď už k doktorovi musím jelikož to je horší, tak třeba budou mít slitování a krapet rozumu. Děkuji moc

j.a.n.i
19. dub 2022

@jolysek A to že bezdůvodně nedorazí, není vážný důvod? Prostě buď má dorazit nebo jít k doktorovi a ne se vymlouvat jak má rýmičku a doktorovi se nedalo zavolat, zas těch povinností tolik nemá a práci evidentně nehledá, tak není důvod, proč by měla na UP být. A pokud už tam je, tak má plnit alespoň to minimum.
Taky by ti přišlo normální volat do práce, že nedorazíš, protože máš rýmu, ale přece nepůjdeš jen s rýmou k doktorovi, tak co ten hnusný zaměstnavatel otravuje s tím, že po tobě chce neschopenku? Taková drzost...

bublina03
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
19. dub 2022

@j.a.n.i Ty si chytrá, byla jsi někdy nachlazená před porodem ? Tak to se omlouvám, že mě to celkem sundalo a nebyla sem schopná něco dělat natož někam chodit a ano k doktorovi sem se nedovolala a bez toho tam nemocní nemůžou kotě, mám ti sem doložit výpis hovorů kolikrát sem tam za celých 6 hodin jejich pracovní doby volala ?! Můžu ale to bude potom tvůj trapas. Pokud vím, tak sem se slušně omluvila předem, takže co sem jako měla víc ?! Jsi velice chytrá, vážně.

sebestka
19. dub 2022

Bohužel můžou. Moje příbuzná ležela zaintubovaná na ARU a také jsem musela otravovat lékaře, aby mně dali pro ně papír. Jinak se spíš divím, proč ti lékaři na těch pár měsíců nenapsal neschopenku a jsou na to. Pracáku normální? Chtít po těhotné, aby se někam chodila ptát?

j.a.n.i
19. dub 2022

@sebestka Nejspíš protože je nezaměstnaná, tak na neschopenku nemá nárok, ale musí se nutně cpát na UP, přestože tam nemá co dělat. A ještě prská, jak jsou na ni hnusní, že chtějí papír od doktora, když nedorazí ani na tu jednu blbou schůzku.

jolysek
19. dub 2022

@sebestka ano, je to normální, těhotenství není nemoc, představ si, že i těhotné ženy pracují a dokonce pracovat chtějí

j.a.n.i
19. dub 2022

Hele milý anonyme, mě je to úplně fuk, pochybuju, že jsi záhadně onemocněla přesně v den, kdy si na tom UP měla být, takže si k doktorovi klidně mohla volat hned a ne až ten daný den a stejně tak si mu mohla volat i další dny. Takže jo, na 99% tě vyřadí a je to jedině dobře. A jediný koho trapas to je, tak tvůj, když nejsi schopna plnit ani základní povinnosti, které s sebou registrace na UP přináší.

jolysek
19. dub 2022

Telefonát už teď nic nespraví. Pokud nedorazíš a do 8 dnů nedoložíš DN od lékaře, tak to tě asi opravu vyřadí

j.a.n.i
19. dub 2022

@sebestka A jinak ano, na pracáku jsou normální a od těch, co se tam DOBROVOLNĚ registrují očekávají, že chtějí hledat práci a ne že se chtějí flákat doma a nic nedělat. Pokud chtějí být doma, není problém, stačí se nahlásit na ZP pokud mají již nějaké dítko, o které pečují nebo si sami platit zdravotní a nikdo je obtěžovat nebude.

te_reza
19. dub 2022

Já teda nvm, ale mě na pracáku řekli, že pokud nebudu moct v daný termín, stačí zavolat a omluvit se. A dát si jiný termín. Něco jiného je, kdybys ani nezavolala a nepřišla. Jinak mě vyrazili, regulérně sem na to zapoměla jak na smrt a s křížkem po funuse bylo pozdě.

daisymaminka
19. dub 2022

@sebestka No, pokud je paní vedena na UP jako uchazečka o zaměstnání, pak opravdu na UP normální jsou. Jsou jisté povinnosti a ty prostě musi uchazeč plnit. A co se týče zaměstnanců na UP, tak to je jako všude jinde, někde benevolentni jsou a někde vůbec. Bohužel. Pokud je paní práce neschopná, její evidence na UP je k ničemu. A být v evidenci jen kvůli podpoře... 🤷‍♀️ Začarovaný kruh.

A pro autorku - výpis hovorů nikoho nezajímá. Měla jste si to nějak zařídit. Tečka. To píšu jako úředník. Takhle to my prostě chceme. Já jsem ochotna dát čas, dát náhradní termín, ale to, že narazíte na někoho, kdo ochoten domluvit se není, NENÍ ŠPATNĚ. Bohužel.

sebestka
19. dub 2022

@j.a.n.i 🤦 Hele, já taky nejsem z těch, kteří by někomu schvalovali dávky jen proto, že by byl bez peněz. Ale tady v tomto případě mně ty úřednice přijdou dost nelidské.
Nicméně, když teď tak o tom přemýšlím, zakladatelka má měsíc do porodu a je na rizikovém ..., to tady nějak nehraje. Buď nám kecá nebo má lékaře totálního kreténa, který nenapíše ženské na rizikovém neschopenku?

sebestka
19. dub 2022

@jolysek tady něco nehraje...

bublina03
19. dub 2022

@sebestka i na UP existuje dočasná pracovní neschopnost, kterou uchazeč dokládá pakliže není momentálně schopen nastoupit do zaměstnání. Tak nevím, proč ji paní nemá 😏

journals
19. dub 2022

Trošku moc smůly najednou, ne?
Jsi na rizikovem, tak bohuzel nemuzes ani na brigadu, naroz mit praci a kvuli ryme nemuzes ani dorazit na sjednanou schuzku. A jako na potvoru jsi se ani jednomu z doktoru nedovolala.
Trosku zvlastni… i ta registrace na pracaku s rizikovym tehotenstvim 🤦🏻‍♀️.

sebestka
19. dub 2022

@bublina03 Jestli má rizikový těhotenství, každý gyndař by ji dal neschopenku a na UP by ani nemusela, ne?

mimi1004
19. dub 2022

@sebestka Taky si myslím. Riziková přece nemůže do práce, ne? Tak co a dělá na úp? 🤔