Období vzdoru - jak řešíte?

urtica
1. zář 2016

Ahoj holky, vím, že je to takové staronové téma, přesto si jdu pro inspiraci a Vaše zkušenosti.
Jak řešíte záchvaty vzteku a vzdoru u svých dětí (cca kolem 1,5 - 2 roky)? Osvědčila se vám nějaká metoda?? Podotýkám, že dcerka je zatím ve stadiu, kdy ještě příliš nerozumí (maximálně tak "ukaž", "kde je" apod.)- nelze to tudíž řešit vysvětlováním.
Díky za případné tipy 🙂!

oplatecka
1. zář 2016

@urtica Syn má 17 měsíců a vzteká se teda ukázkově 😀 Když je moc rozčilený, tak na něj nemluvím, nechám ho a odejdu stranou. Většinou se do pěti minut uklidní a je v pohodě 🙂

urtica
autor
1. zář 2016

@oplatecka Tak to závidím, naše vydrží běsnit i půl hodiny... 😀 - když odejdu stranou, běží za mnou a začne se na mě s řevem věšet, případně mlátit hlavou o zem (minulý týden si udělala takovou bouli, že jsem manželovi říkala, že teď nemůžem jít k dr, aby na nás neposlala sociálku....🙂 ).

panickatlamicka
1. zář 2016

Uznam jeji pocity a pockam, az se srovna. A nezakazuju ji se vztekat. Ale uz je starsi, ma trochu pres dva roky.

panickatlamicka
1. zář 2016

Jo a kdyz chce, tak ji pochovam.

barboramastalirova
1. zář 2016

Ahoj, nas syn má skoro 19 měsíců. Dva měsíce zpátky mu taky začalo pěkné vztekani. On už teda rozumí a někdy mám pocit, že čím víc po něm chci, aby něco nedělal, tak tím tuplem to ještě víc rozjede. Prostě mu dokola opakuje "nejakej hrackama, bolí je to, udělej jim milá". Taky ho k sobě pritahnu, pohladim. Nevím, jestli to má nějaký účinek, ale křičet se mi na něj nechce, protože je to ještě horší.

oplatecka
1. zář 2016

@urtica Někdy se taky čertí déle. Zrovna včera měl snad dvacetiminutový amok 😀 Ale pokud nějakým způsobem reaguju, třeba ho jenom pohladím nebo obejmu, bývá to rozčilení ještě horší. Myslím, že to vztekání je normální a nemá smysl to potlačovat. Však je to jednou přejde 🙂

urtica
autor
1. zář 2016

@barboramastalirova Taky nekřičím. Vztek nechci zakazovat, v tom souhlasím s @panickatlamicka. Přitáhnout a pohladit u nás bohužel nefunguje - ona prostě v tu chvíli chce tu jednu určitou věc (třeba kroutit té druhé holčičce s nožičkou) a cokoliv jiného ji ještě víc rozčílí....když ji vezmu do náruče v momentě, kdy se na mě začne věšet, začne se zas vztekle odstrkovat nohama 🙂. Každopádně díky moc za reakce!

andryyysssek
1. zář 2016

Ahoj,u nás právě nejvíc pomůže,když zařvu.Když nepomůže napomenutí,zvýším hlas,když nepomůže ani to,zařvu.Jindy zas pomůže plácnutí místo zařvání.Malý je takový naschválník 🙂

andryyysssek
1. zář 2016

Ale co se týče vztekání,nezakazuju,pokud je to vztek při hraní nebo tak.To ho akorát napomenu,spíš reflexně,ale jinak nechávám být.

barboramastalirova
1. zář 2016

U nás se ten vztek naštěstí zatím zaměřuje jen na věci. Nas ani jiné lidi netluce, někdy jen z "legrace" velmi jemně bouchne.

urtica
autor
1. zář 2016

@barboramastalirova No, to kroucení nožičkou nedělá v rámci vztekání,ale v rámci průzkumu... 🙂 ,vztekat se začne až když jí to zakážu 🙂.

japona
1. zář 2016

@urtica Mne se osvědčilo na záchvaty nereagovat, max. přenést o pár metrů dál do bezpeci, pokud je to chytlo např. na přechodu pro chodce. Po čase dítě zjistí, že mlácení hlavou o zem boli a přesune záchvaty na trávu či koberec..

frantiska85
1. zář 2016

Řeším magnézkem a meduňkou u sebe, aby mě neklepla pepka.

panickatlamicka
1. zář 2016

Ja si proste nedovedu predstavit, ze bych byla ve stresu ( coz pro dite v tu chvili stres je) a clovek, kteremu nejvic verim, by na me jecel, nebo me mlatil. 😢

urtica
autor
1. zář 2016

@frantiska85 😀...no, já jdu zítra ke cvokařce, ale to už by bylo na jinou diskuzi.

urtica
autor
1. zář 2016

@panickatlamicka Tak, to byl způsob výchovy, který na nás aplikovali naši rodiče - já si dodnes pamatuju, jak mi bylo nadáváno za to, že se vztekám, občas přilítl pohlavek...a vím, k čemu to vedlo později (k ničemu pěknému)....takže se toho chci taky vyvarovat.
Nicméně, učit dítě usměrňovat své emoce k výchově taky patří, otázka je, zda to lze učit rok a půl staré škvrně..maximálně asi v rámci toho, co tu bylo naznačeno - "můžeš mlátit do svých věcí, ale ne do lidí...."

panickatlamicka
1. zář 2016

@urtica v roce a pul bych jen predchazela nehodam a zkousela ukazovat zpravny zpusob, jak hnev ventilovat. Nekde jsem cetla, ze vztekani a prosazovani si sveho patri k dulezitemu mezniku ve vyvoji ditete. Dochazi k utvareni vlastni identity, ditko si uvedomuje, ze ma „moc" zkusit prosadit svuj nazor. Jen nevi, jak na to. Umi se jen vztekat.

urtica
autor
1. zář 2016

@panickatlamicka Nojono...kéž bych já sama znala a hlavně - uměla praktikovat - správný způsob, jak hněv ventilovat 😀

urtica
autor
1. zář 2016

Všem moc díky za příspěvky 🙂!

emysicka
2. zář 2016

@urtica Taks tím mlácením hlavou o zeď jsem měla taky problé, tak jsem mu jedmu flákla a přestal, ale u kamarádky platila rada doktorky - chytnout, obejmou a klidně i držet násilím, přitom mluvit klidným hlasem na dítě dokud se neuklidní ... to jí fakt pomohla, malá se jí fakt hodně mlátila o zeď, o zem nebo kamkoli to šlo 🙂

samaber
2. zář 2016

Na prvního syna platilo poslat za dveře a on byl za minutu usměvavý zpátky. Na druhého syna to neplatí. S tím nic nehne... Zkoušela jsem kde co...

katerka
19. zář 2016

Teď dodatečně koukám na diskuzi. Mám stejný problém. Syn 19 měsíců, když se vzteká, tak se mlátí do hlavy, pak zmlátí i mě, případně kouše, štípe, škrábe a tahá nás za vlasy. Už s ním nemůžu ani mezi děti, protože je na ně zlý. Vysvětlování nemá význam, protože si myslím, že to ještě nechápe... 😖

urtica
autor
19. zář 2016

@katerka Tak, já řeším tak, že pokud je vztek směřován jen na její věci, nechám ji, případně když chce, obejmout, obejmu a držím ji...nicméně útok na nás (nejčastěji kousnutí) řeším důrazným plácnutím...

andryyysssek
19. zář 2016

@katerka řeším to stejně,jako
@urtica

urtica
autor
19. zář 2016

@katerka Teď koukám, že jsem tu diskuzi zakládala já😀. Dcerka se za ten měsíc trošku změnila, začla právě bohužel s tím kousáním, na druhou stranu jí teď často pomůže když ji obejmu a držím, což předtím nefungovalo.

katerka
20. zář 2016

Tak já jen doufám, že ho to brzy přejde. Někdy je mi před ostatníma až hanba 😕 , když začne vyvádět. Četla jsem teď na Koníkovi, že za to nemůžou a tak se to teď snažím řešit taky mírněji.