Týdenní dvojčátka. Rady a tipy, jak to zvládat?

yenneferwitcher
1. srp 2019

Dobrý deň. Prišla som si tu po rady alebo povzbudenie od mamičiek dvojčiat. Necelý týždeň sme doma s malými dievčatkom a chlapcekom. Doteraz sme ich celkom dobre zvládali ale dnes chlapček už plače skoro 6 hodín. Je prebalený, napapáný a stále plače. Ukludnim ho na rukách a dám do postieľky a znovu začne. Kúpili sme aj zavinovacky aby mali rúčky skryté ale ani to nepomohlo. Viem že to nebude ľahke aspoň prvé mesiace nie. Chcem len nejaké rady a triky ako to zvládať. Ďakujem za každý komentár.

zizibou
1. srp 2019

@yenneferwitcher nemám zkušenost s dvojčátky, mám jen jednu malou slečnu..
Ale tak napadá mě třeba, jestli nemá nějaké trápení? Takto malá miminka by měla především spinkat a pláč využívají kvůli potřebám (eventuelně nepohodlí/bolesti).

loylii
1. srp 2019

@yenneferwitcher mám dvojcata a měla jsem to u jedné z nich.. nakonec jsem zjistila, ze se ji vrací mliko do jícnu a páli ji to. Vleze.. tak jsem změnila mléko. Byly ji 2 mesice a kojila jsem jen částečně, dokrmovany byly Bebou. Tak jsem to změnila na Sunar protiblinkaci a protikolikovy.

herkules6969
1. srp 2019

Některé miminka už v tomto věku začínají trápit prdíky (koliky) , jsou kojené nebo na UM? Hodně pomáhá dávat spinkat na bříško, ale chce to hlídat a dávat jen přes den, jinak by měli ležet na zádech 🙂

yenneferwitcher
autor
1. srp 2019

Áno prdiky máme ale dávame im espunizam. Ale snažím sa co najmenej. Kojím ich spolu ale problém je s odřihnutim. Niekedy si od řihnou niekedy nie. Snažíme sa im spraviť režim že keď jeden vstane skôr na kojenie tak zobudíme aj toho druhého. Ako ste to mali vy?

olga_
1. srp 2019

Posílátm ti pozvánku do naší dvojčecí skupiny. Já mám roční dvojčata a k nim staršího...

loylii
1. srp 2019

@yenneferwitcher taky stejný režim.. mě se ulevilo tím Sunarem speciálním.. dostávali ho od 4.tydne života.. je totiž hustý a nevrací se jim, víc než mléko mateřské a ostatní UM výživy.. jinak kojeny byly plne první 3 tydny a pak už půl na půl s UM. Od 14.tydne života už jen UM a mě se ulevilo. Takhle malým miminkum se první 3 mesice vytváří trávicí bakterie a holt je to někdy boj... pokud espumisam nezabírá, tak leda probiotika 1x denne.

kittyy17
1. srp 2019

@yenneferwitcher dej mu víc toho Espumisanu, plnou dávku. Moji kluci byli první tři měsíce na Infacolu, ten se dává při velkých potížích dočasně dvojnásobně. Byli na dvojnásobku dost často ;)

holka_zelenooka
1. srp 2019

@yenneferwitcher Byla zvykla byt v bříšku spolu, myslím, ze potřebuje víc dotyku, byt u vás na těle, Doporučovala bych šátek, dají se nosit obě, nebo víc chovat- u týdenního děťátka je brzy počítat s tím, že bude samo spokojené ležet v postýlce...i bříško může bolet z toho, že je pro něj moc šokový přechod z prostředí uvnitř do vnějšího světa, může se mimo náruče bát. Mrkněte na termín “čtvrtý trimestr”

teckadvojtecka
1. srp 2019

Já mám pětiměsíční kluky. První 3 měsíce, když nespali nebo nejedli, tak jenom plakali. A nebylo jednoduché je uspat. Oba plně kojím. Nic na prdíky jsem jim nedávala. Řešila jsem to tak, že jsem je dávala ven na zahrádku, tam vydrželi spát 2-3 hodiny. Pak domů přebalit, nakojit a pak zas ven. Když bylo dobré počasí, byli venku skoro celý den. Teď už tolik nespí, ale když není moc horko, tak je dávám na spaní ven.

puhelin
1. srp 2019

Zkuste oba uvazat satky na sebe. Chteji kontakt. Zaroven se v tom satku v klubicku snadneji vyprdi. Pokud to bude malo, dejte je pri prebaleni vyprdet pod tekouci vodou (podrzite v klubicku a vodu nechate stekat na podbrisek) - takto pri kazdem prebaleni.

teckadvojtecka
1. srp 2019

Jen bych chtěla dodat, že na delší dobu jsem je dávala ven cca od měsíce věku.

merope
1. srp 2019

Pokud je v náručí spokojený a v postýlce nikoli, tak to bude hodně o tom kontaktu a jeho potřebě. Můj drobek byl dlouho v inkubátoru, tak si stačí sám, ale stejně když jsem ho měla čerstvě doma, tak chtěl hodně chovat, hodně byl na ruce, takže jsem si pořizovala nejdřív šátek, ale s tím jsem se nezžila, tak pak nosítko. Nevím tedy jak s dvojčaty, ale třeba poloha na tygříka se mu líbila a tak by se daly nést dvojčata obě. A ještě jedno se mu líbilo - ležet co nejblíž ke mě, takže třeba já seděla u počítače a on hned vedle mě v košíku nebo později i na gauči. Držím pěsti.

jednaholkaa
1. srp 2019

@yenneferwitcher Nevim jak dvojcata, ale pokud je prebaleny a napapany a stale breci, tak muze byt unaveny a pretazeny. Miminka je treba uspavat nekolikrat denne..minimalne kazde dve hodiny..aby nebylo vecer pretazene, to pak neusne vubec nekolik hodin a bude vam akorat rvat. Od rana kazde dve hodiny uspat..satkem, houpanim, zavinovacka apod..hlavne nenechat bdit..

ijana
1. srp 2019

Nemame dvojcatka, ale syn mne 2. den po navratu z porodnice takto probrecel cely den a celkove byl dost nespokojeny. Trapilo ho brisko, mel prdiky ale nic nepomahalo. Doporucuji vysadit Vigantol, pokud davate, a misto nej koupit Baby D. V 5. tydnu jsem mu zacala davat mleko umele, a to byla nase záchrana. Myslela jsem, ze mam mleka dost, ale kdyz po 1. lahvi usnul jak špalek, byla jsem happy.

drakenn
2. srp 2019

Nechce být sám v postýlce..

puhelin
2. srp 2019

@drakenn A kdyz je v postylce se sestrickou, spi klidneji?

hafika
2. srp 2019

Tak jestli je u vás klidný, asi chce být s vámi. Není nutné hned nosit. Mě třeba že začátku kvůli císařskému řezu vadilo mít cokoli staženého kolem břicha. Když nebyla síla chovat, tak jsem jen pokládala děti na břicho v polosedu, hladila je a čekala až usnou. I jsem tak uspávala po kojení. Protože nošení obou dětí bylo pro mě náročné, tak jsem nosila hlavně to, které to zrovna potřebovalo. Obě jen výjimečně, naštěstí to nebylo moc potřeba.

Taky ho může bolet bříško, nebo trápit reflux. U mých dětí na to pomáhalo spaní na bříšku. Speciálně holky vydržely spát na zádech tak 20 min, na bříšku klidně 2-3 h.

michaela19911991
3. srp 2019

Ahoj, mám 7m dvojčata a k tomu ještě staršího. Ta bezmoc když brečí obě je hrozná protože jsme ,,jen,, mámy a ne chobotnice. Mně hodně pomohlo děti zavinout do velké plenky (klasická zavinovačka je podle mně dobrá tak akorát na to aby dětem nebyla v noci zima namísto peřiny) a opravdu natěsno a dát do lehátka. Pokud jedno z dětí spalo a druhé plakalo dala jsem si ho do šálku abych mohla alespoň uvařit/uklidit.

andreacantu
25. čer 2022

@yenneferwitcher jestli uz trapi brisko tak co nejvice nosit v klibicku pekne se mimcu promasiruji streva a uvolni se. pomohla take probiotika BioGaia davali jsme tak od dvou tydnu, zeptej se pediatra, jestli uz muzes protoze je to od narozeni, nam dost hodne pomohlo….

yenneferwitcher
autor
25. čer 2022

@andreacantu už mají 3 roky. Teď máme jiné problémy 😁😁

andreacantu
25. čer 2022

@yenneferwitcher no vidis datumu jsem si nevsimla a vyskocilo to tady na me ted 😀 evidentne jste obdobi prezili a ted se resi jine veci taky veselo vzdycky veselo 😀

yenneferwitcher
autor
26. čer 2022

@andreacantu ano přesně přežili sme to a prežívame do teď 😁😁😁