Banka bude exekucí vymáhat celý úvěr či dlužnou částku?

prde_lina
26. čer 2010

Ahoj, mám problém a nevím, jak to řešit, ani co mohu nyní očekávat. Jsem na mateřské dovolené, původně jsme plánovali, jak budem vycházet s tím, že půjdu na tříletou rodičovskou, ovšem okolnosti se změnili a místo toho mám variantu dvouletou, k tomu menší přivýdělek a nevycházíme stejně. Nemá cenu rozepisovat to nějak do detailů, zkrátka díky krizi změna zaměstnání k horšímu (o několik tisíc), nárůst dluhů atd.

Máme úvěr u ČS, ne zrovna nejmenší, dříve jsme ho zvládali platit řádně, jenže právě díky těm "okolnostem" se dostávalo (a dostává stále) peněz málo... Snažila jsem se dojednat si snížení splátek, jenže banka nechce přistoupit na žádný kompromis, i když by na tom jistě vydělali na úrocích. Prý smůla, máme platit tolik, kolik bylo sjednáno. Dost jsme se uskrovnili, ale i tak měsíčně platím jen 1/2 splátky, více nemůžu. Zbydou mi 4 000 Kč a z toho musím koupit nejen jídlo a drogerii, ale také věci potřebné pro dítě (pleny, sunar, oblečení...). Dozvěděla jsem se, že mě banka chce dát k exekuci, žádné vstřícné gesto od nich asi ani přes snahu domluvit se čekat nemůžu. Jedině bych zaplatila to, co dlužím na splátkách a dál začala platit pravidelně splátky plné, jenže nevím, kde na to vzít. Jinak mi zruší úvěrový účet a předají to soudu.

Nechci zde rady, jak se tomuto vyhnout, to už asi bohužel nejde, hold co jsme si navařili, to máme... Spíš mě zajímá, co bude dál, co můžu čekat?

Banka mě dá k exekuci o vymáhání dlužné částky, nebo celého úvěru? Zřejmě celého, když ten účet zruší, že? Co udělá exekutor? Co se týče majetku, máme pronajatý byt, prakticky vlastníme jen vybavení domácnosti, které ani zdaleka nedosahuje výše dluhu, takže tím by si nepomohli. Partner je spoluvlastník domu, ale nejsme manželé, mohou ho zabavit? To by dluh už pokrylo. Nebo mi seberou celou rodičovskou a řeknou, ať vyžijeme z partnerovy mzdy? Vydělá minimum (bohužel, lepší než nic), zaplatí nájem a končí... Jaká je pravděpodobnost, že mi exekutor umožní splátky? Ale takové, abych byla schopna je platit?

Nevím, co dělat, jsem bezmocná, pokud se nestane zázrak, asi to špatně skončí... ☹

beruska2x
26. čer 2010

zalezi nakoho je pujcka napsana, pokud i na partnera tak mu zrejme daji exekuci na podil na nemovitosti, muzou mu dat i exekuci na plat, na bankovni ucet ale musi vam zbyt tzv. existencni minimum na vas a dite...
Kolik to presne je ted nevim ale myslim ze na MD ti sahnout nemuze, ale zabavit hmotne veci ano, ale to je posledni moznost vetsinou, stejne z toho dostanou prd...

bylo by dobre zjistit na prislusnem soude kdo exekuci vyrizuje, spojit se s nim sama a domluvit splatky, byvaji vstricnejsi kdyz se zajimas sama....
kazdopane pocitej s navysem dluhu o min. 10 tisic na naklady exekutora - ale muze to byt vic podle vyse castky, kterou vymaha....

beruska2x
26. čer 2010

mozna bych zkusila zajit na soud nebo socialku a poptat se na to jestli splnujete podminky pro osobni bankrot...

prde_lina
autor
26. čer 2010

Beruško děkuji za odpověď.. S osobním bankrotem nevím, jak to je, zkusím zjistit.. Jen vím, že člověk nesmí mít exekuci a tu já budu mít zřejmě dřív, než by se to vyřídilo.. 😒

Co se týče úvěru, jedná se o dluh 300 000 Kč, který je psán pouze na mě, ne na přítele. Takže s domem asi smůla. Ale kdyby to přece jen šlo, tak by to nebylo špatné. Předpokládám, že by ho soud dal do dražby a vyplatil by ostatní vlastníky, že? Takže by s prázdnou nevyšli - snad. Jeden také čeká na vyplacení a druhý si v domě bydlí a ostatní vesele posílá někam, vyplácet se mu nechce.. 🙄 Ale pokud mi nemůžou sáhnout na rodičovský příspěvek, tak nevím, jak to budou řešit. Nábytek + spotřebiče mají hodnotu 20 000 Kč, když to přeženu. Vše ztrácí tak rychle na hodnotě.. Zatím to u soudu není, takže nemám kam se obrátit, na spořku jsem se obracela několikrát, stále se stejným výsledkem. Jsou neoblomní. Chápu, že je to náš problém, ne jejich, ale oni by přece vydělali nemalé peníze na úrocích, kdyby nám snížili splátky a tím pádem prodloužili splatnost..

benjik
26. čer 2010

@prde_lina Ahoj, tak my jsme na tom nějak podobně,jen ne v takové výši jako ty . Muž přišel o práci a dost dlouho nemohl nic sehnat, ted dělá ve stavebnictví u svého otce,ale také ne vždy mají práci,tak hledá něco jiného.
Tím,že ti banka nepřistoupila na dohodu,nemůžeš žádat ani o osobní bankrot,páč s ním oni musí souhlasit. Musí souhlasit,že jim za určitou dobu splatíš min. 30% dlužné částky. Jestli máš jedno dítě,tak vaše živ. minimum je něco přes 7000kč pro dítě a vás jako rodiče,to vám musí nechat. V Tvůj prospěch hraje,že jsi se o dohodu snažila,pokud to máš podložené i písemně tím líp. Exekutor Ti nejdříve musí poslat rozhodnutí o exekuci a Ty se s ním pak co nejdříve spoj,aby jste se domluvili co dál. Někteří jsou i ochotni domluvit splátkový kalendář.
Hlavně pořád plať pravidelné splátky ,nemusíš v plné výši,důležité je alespoň něco,prostě aby byla vidět snaha. Přeju vám hodně štěstí,dnešní doba není vůbec lehká.

prde_lina
autor
26. čer 2010

Benjiku, je mi líto, že i vy máte takové starosti. Ty žádosti písemně podložené nemám. Písemně jsem žádala pouze jednou, pak pouze na pobočce,nevím, zda si dělají nějaké poznámky k mé osobě 😖 S bankrotem nevím, zda by souhlas dali, to by snad problém nedělali, stejně ale nevěřím, že bychom s ním uspěli. Navíc těch 7 tisíc min. nám nestačí, máme drahý pronájem bytu, takže by to nestačilo ani na to. Na to by zřejmě nekoukali ☹ Co se týče splácení, tento měsíc klasicky zaplatím tu 1/2 jako vždy. Pokud ale pak ten účet zruší, nebudu mít platit kam a co, to bude horší. S exekutorem se spojím, jakmile mi přijde nějaké vyrozumění. Ach jo, nikdy bych nevěřila, jak se člověk vlastní blbostí může dostat na takové dno. A když už si říkám, že hůř už ani být nemůže, přijde další "bomba" např. v podobě velkého nedoplatku nebo něco podobného 😖

beruska2x
27. čer 2010

@prde_lina no tak at pritel proda podil, pokud se nejaky spoluvlastnik seka, tak bych ho s tim dalsim co chce prodat bud vyzvala at to za odhadni cenu odkoupi a nebo to dala soudne, podud by vas nevyplatil tak se nemovitost proda a kazdy dostane podil podle podilu na majetku.....

urcite to je lepsi nez dluzit bance, meli by jste to treba cely zaplaceny a byli bez dluhu....

beruska2x
27. čer 2010

@benjik prosim te napis mi recept na tu varnu... dela se s tim dobre?? diky.... 😉

prde_lina
autor
27. čer 2010

Beruško to jsme chtěli. Jenže to má jeden háček a to je věcné břemeno dožití jejich babičky. Ve smlouvě je to ošetřeno tak, že dokud břemeno trvá, dům se nesmí prodat. I kdyby, tak třetinu domu, který není rozdělen na více bytů, nikdo nekoupí..

Jeden bratr tam bydlí jen proto, že také čeká na vyplacení, aby si koupil dům. Ten další sliboval vyplacení, vyloženě nám lhal, jak kde co vyřizuje, ale jak nic nedostal. Nedávno jsme se dozvěděli, že dostal, jenže nikoho nevyplatil a prachy rozfofroval bůhví za co..

Přítel už je naštvaný, s bratrem nemluví, chtěl ho dát k soudu. Konzultovali jsme v právní poradně, bylo nám řečeno, že soud by dal dům do dražby a peníze rozdělil, ovšem problém je to břemeno, ani soud s tím nic nenadělá, takže by to odročil do doby, než by se zrušilo, respektive, než babička jednou nebude, protože ona ho dobrovolně nezruší. A bratr toho využívá, ví, že na něj nemůžeme a směje se nám do ksichtu..

Nechápu to, nedovedu si představit, že by se takhle zachoval můj bratr, my máme úplně jiné rodinné vztahy, naopak, snaží se nám pomáhat, co to jen jde formou finanční pomoci nebo nám s mamčou kupují věci pro malou atd..

beruska2x
27. čer 2010

@prde_lina aha tak to jo... tak to je smula... my jsme z deddictvi resili prave neco podobnyho ale nastesti jsme se dohodli ale taky se to tahlo asi 3/4 roku 😅
takze vim jak je to vesely 😒

prde_lina
autor
27. čer 2010

Hm, tak u nás to trvá už skoro tři roky.. 😖 Hold pro peníze člověk nezná bratra 😠

benjik
27. čer 2010

@prde_lina mrkni sem: http://dumfinanci.cz/zajimavosti/jak-z-dluhu-mo...
máte to složitý ☹ Jo vlastní rodina je kolikrát horší než bůhví co. My jsme v problémech právě kvůli mužově rodině. Ale to by bylo na dlouhé povídání. Bydlíme v baráku spolu s mužovími rodiči a jeho ségrou a tu bych kolikrát nejradši něčím přetáhla.Sice máme každý samostatnou byt. jednotku,ale i tak o nich člověk moc často ví. Barák je kvůli hypotéce psaný na švagrovou, muž splácí úvěr na předělání našeho bytu,ale přitom na nás nikdy psaný nebude,páč to prý nejde kvůli hypo. Takže tu jednou zůstane švagrové byt úplně zadarmo. Už se těšíme, až se odsud odstěhujemem. Bydlíme v jednopokojáku i s prckem,takže to půjde tak do jejích dvou let a pak pápá.
Koukala jsem,že to nezabavitelné minimum dělá pro dvě osoby a dítě cca. 10000kč,ale co to je ,když musíš platit nájem a na to vážně nikdo už nehledí. Nevím,kolik je tvému mimču,ale nenašla by se pro tebe brigáda typu roznos letáků? Já to chvíli po narození dcerky dělala,sice to dá jen kolem tisícovky měsíčně,ale hodilo se to.
A jestli máš alespoň jednou podložené,že jsi se snažila s bankou domluvit,tak to stačí. Ted jsi ve výhodě ty a soud k tomu bude přihlížet. My ted také čekáme až se ozve exekutor,aby jsme se s ním domluvili. čekáme už půl roku, od doby co psali,že to dávají k soudu.

prde_lina
autor
28. čer 2010

Benjiku díky. K osobnímu bankrotu prý člověk nesmí mít exekuci 😒 Což už se asi nestihne, pokud mě tam banka opravdu za ty dva týdny dá ☹

A to minimum by brali z mého RP nebo i dohromady s přítelovým platem? On prakticky s exekucí nebude nic mít, protože dluh je můj, nemá s ním nic společného. Ale trvalé bydliště máme stejné.. A jak to děláte teď toho půl roku? To nic neplatíte bance a jen čekáte na exekuci?

To mě mrzí, že i vy máte takové problémy, snad se vám podaří se s exekutorem dohodnout a vyváznete z toho v rámci možností dobře.. Je to síla s těma penězma v dnešní době. Jak je snadné dostat se na dno 😖

prde_lina
autor
28. čer 2010

Jinak co se týče letáků, chtěla jsem, bohužel pořád čekám, až se něco uvolní. Chodím do prádelny, mám cca 2 000 Kč měsíčně, i to pomůže, ale stejně je to málo..

astrane
2. črc 2010

Ahojky...no co já vím,tak banky to často předávají vymahačským firmám (nevím jestli to jde přes smlouvu nebo až po soudní exekuci)...účet zůstane stejnej...Ta firma tě nejspíš kontaktuje a sní si pak už domluvíš splátkový kalendář,který může být pro tebe přihatelnější,než ten od banky....Samozřejmě se ti ale částka navýší o penále a jejich náklady....Ale jejich cílem je dostat od tebe peníze pokud možno v plné výši,ne tě totálně zničit.I když žádná procházka růžovým sadem to teda taky nebude 😒 ☹

prde_lina
autor
4. črc 2010

astrane mě je jasný, že mi naúčtují penále a odměnu tomu exekutorovi.. No ale mě už je fakt tohle všechno jedno, hlavně aby mi povolili splácet to, co platím teď, víc nezvládám :(