Co jsem povinna zaměstnavateli sdělit?

ela90
15. led 2018

Prosím, chtěla bych se znalých problematiky zeptat, co jsem povinna sdělit zaměstnavateli při nástupu do práce. Podepisuji dohodu o provedení práce a dostala jsem k tomu dotazník, kde chtějí vyplnit rodinné příslušníky (jméno, datum narození) a jestli mám srážky ze mzdy (výživné, exekuce, insolvence). No hlavně mi jde o ty rodinné příslušníky. Manžel je na své osobní údaje dost citlivý, proč můj zaměstnavatel potřebuje jeho datum narození? Díky za odpovědi. Ela

malenka3
15. led 2018

Srážky ze mzdy pravděpodobně ano, protože by ti pak byli povinni to strhávat.
Ostatní ne. Napsala bych "není relevantní pro výkon zaměstnání" a dále neřešila, je to dotazník, možná se nad tím ani nepozastaví.
Jinak tady není úplně aktuální, ale zkus dohledat novější, to se dle mého nezměnilo. http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d...

ela90
autor
15. led 2018

@malenka3 diky moc za odpověď. Ja jsem úplně mimo tento obor a spousta článků na netu jsou pro mě spíš matoucí než vysvětlující.

malenka3
15. led 2018

@ela90 jinak teda rodinné příslušníky samozřejmě ano, pokud je zaměstnavatel nějak "potřebuje". Tzn. pokud bys chtěla uplatňovat slevu na dítě, musíš jeho údaje dát. Pokud by manžel chtěl slevu na manželku (nebo ty na manžela), pak ty údaje dát musí. Ale to asi není tvůj případ, předpokládám, že slevy uplatňuje manžel a ty nic takového řešit nebudeš.

linee
15. led 2018

@ela90 tyto udaje muze pozadovat kvuli danovym ucelum,dokonce i rodne cislo.Pokud si nejsi jista,nevyplnuj a zeptej se na mzdovem na ucel.Pokud je to kvuli danim,nemusi dokonce pozadovat ani tvuj souhlas - ale musi to byt vzdy v souladu s pravnimi predpisy.

linee
15. led 2018

@ela90 jeste jsem chtela doplnit,ze pokud nebudes u nej uplatnovat dane,neni potreba vyplnovat.

dominikaromanova
15. led 2018

@ela90, zaměstnavatel chce vědět, zda máš nějaké vyzivované osoby. Do toho se ze zákona krom dětí počítá i manžel. Je to z důvodu, kdyby k zaměstnavateli přišlo jakékoli soudní rozhodnutí ohledně srážek. O vyzivovane osoby jsou srážky nižší. Pokud tuto informaci zaměstnavateli nesdělíš a došel by nějaký platební rozkaz, budou Ti strhávát více peněz. Samozrejme to sdělovat nemusíš, tento dotazník zaměstnavateli slouží jako doklad o tom, zes tuto skutečnost zatajila a proto nemůžeš požadovat náhradu za vyšší srážky.
Dále to chtějí sdělit ohledně daní, ale to už zde psáno někde bylo.

zdenkaklok
15. led 2018

@ela90 Když jsem byla předtím na brigádě, tak to po mě taky chtěli v dotazníku. Ptala jsem se proč to tam chtějí, manžel taky nerad někde něco dává pokud to není nutné. Bylo mi řečeno že to chtějí kvůli daním, ale já jsem si nic neuplatňovala, tak jsem to vyplňovat nemusela 🙂.

barchen
15. led 2018

@ela90 Ano, z důvodu vyživovací povinnosti a daňových slev. Protože pak se odevzdává čestné prohlášení kde jsou osob. údaje dítěte (že se jedná o to konkrétní dítě na upl. slevy) nebo druhého z manželů, že si to neuplatňuje druhý z manželů a také, že třeba nemá příjmy když se uplatňuje sleva na nez. manžela/manželku.

ela90
autor
15. led 2018

Jejda to jsou mi věci. No jsem stále na rodičáku a smlouva je na pár stovek měsíčně (jen abych nevyšla ze cviku u svého oboru) a vsechno co se dá to uplatňuje manžel, který je normálně zaměstnaný. Takže to tedy vyplňovat nemusím

malenka3
15. led 2018

@ela90 řekni jim, že nehodláš uplatňovat žádné daňové výhody, tudíž není třeba, aby znali tyto údaje. Oni tím určitě nic nesledují, mají to prostě v dotazníku, protože když to vyplňuje třeba chlap, tak to všechno vyplní, protože to fakt potřebuje a pro ně je jednodušší mít v dotazníku kolonky, který pro některé lidi budou holt zbytečné.

kaja2016
15. led 2018

@ela90 Hele mě to také dávali před několika lety a přišlo mi to podivný, odmítla vyplnit a pak po nekolika letech jim přišla kontrola z úřadu práce a opravdu to po nich chtěla. Bylo to tak, že to byla neziskovka a ty rodině příslušniky tam bylo nutno vyplnit, aby se sledovalo, jestli někdo třeba nepracuje na rodné číslo příbuzných a podobně. Tak mě to vysvětlili.

kaja2016
15. led 2018

Šlo právě o všechny zaměstnance pracující na DPP. U HPP to nechtěli.

ela90
autor
15. led 2018

@kaja2016 diky za reakci. Ja nakonec stejne musim osobne za ucetni, protoze jsem zjistila ze mi dali do slozky i takovy ruzovy papir k vyplneni a to uz vubec nechapu (zoufaly smich)... v minulem zamestnani mzdova vzdy vse predvyplnila, tak jsem nad tim nemusela vubec premyslet. Tak zrovna zjistim i ten slavny dotaznik.

kaja2016
16. led 2018

@ela90 Zjistí, budu ráda, když sem napíšeš, jak si to ospravedlnuji. Po mě chtěli i jmena rodičů, taky mi není příjemné někde udávat taková data.

ela90
autor
17. led 2018

Ach jo, cele se mi to smazalo. Tak jeste jednou. Byla jm tam tedy osobne se poptat. V jejich pripade je to kvuli danim. Takze kdyz nebudu nic uplatnovat, nemusim to vyplnovat. Taky tam byla kolonka na vyplneni dosazeneho vzdelani a roku ukonceni. VS jsem dodelala pri zamestnani a to byly takove fofry ze normalne fakt nevim ktery rok jsem koncila 😀 a diplom a ostatni blbosti mam nekde v krabici. Tak jsem se ptala jak moc chteji i toto. Na to mi rekla, ze ona to nepotrebuje vubec a dotaznik ze vymyslel nekdo jiny pred mnoha lety... no tak super 🙂 co na to rict..

malenka3
17. led 2018

@ela90 no tak svůj smysl to má a chápu je. Ale je fajn, že když se zeptáš, jestli i u tebe to potřebují, že to nemusíš vyplňovat, protože jsou takové krávy, které jen z plezíru řeknou, že je tam kolonka a oni ji musí mít plnou 😀