Dluhy, exekuce, jak je vyřešit?

medya
25. pro 2015

Mám problém, manžel má z doby před manželstvím spoustu dluhů. Jasný měla jsem si nechat napsat předmanželskou smlouvu (bohužel pozdě). Nyní to je už "jen" cca 180tis z původních cca 400tis. Takže jsme toho spustu už spolu zaplatily. Má srážky ze mzdy(mzdu má psanou nižší než pobírá ale v zaměstnání mu nechtějí napsat skutečnou), já jsem na rodičáku (ještě rok budu)+ chodím po nocích na brigádu, zplácíme bokem ty menší ex. Teď mi jeden nedočkavý exekutor zablokoval účet a nechci se dočkat chvíle kdy mi někdo příjde do bytu nebo do domu mých rodičů(kde mám trvalý pobyt) a začne nálepkovat věci + nechci druhé dítě dokud se toto nevyřeší. Je toho moc a moc dlouho to už trvá. Napadlo mě oddlužnění(insolvence, osobní bankrot) hledala jsem na internetu ale právníci jsou dost drahý. Nemáte nápad jak to vyřešit? nebo kontak na nějakého lacinějšího právníka? A druhá otázka zní nevíte jak je to s promlčením dluhu. Vím je to nefér vůči tomu komu dluží ale je to přes 60tis. a ta osoba se neozvala již přes deset let. ☹ Prosím o radu

abcd987
29. pro 2015

Ahoj u nás je to stejné akorát s tím rozdílem, že manžel je vedený jako OSVČ a u něj oddlužení bohužel nelze provést. Exekutor ti do bytu nesmí vkročit pokud pravidelně platíš. A ten právník? My zkusili zajít do Občanskoprávní poradny, u nás funguje jedna co poskytuje základní info zdarma - zkus pohledat možná někde v okolí najdeš.
A přidávám jeden příklad z okolí: muž zaměstnanec, nabral půjčky, prohrál v automatech něco okolo 300 000, v práci dostal ex srážky na plat - dal výpověď - nezaměstnaný, nesplácel. A najednou oddlužení, zaplatil 60 000. A vesele si žije bez dluhu.
To mi hlava nebere, on se na to úplně vys....... A my jak blbci platíme a platíme a na nic nemáme nárok.
Moc jsem neporadila, ale zkus pohledat tu poradnu. Tvůj manžel je zaměstnanec a tam je to s oddlužení jinak.

abcd987
29. pro 2015

Koukni na tyto stránky, poradna v Mělníku:
http://www.melnik.cz/socialne-pravni-poradna-me...

medya
autor
29. pro 2015

@abcd987 děkuji, určitě tam zajdu a zeptám se. 🙂

martinal08
2. led 2016

Neber si to osobně,ale od takového muže bych utíkala mílovými kroky pryč.Jinak když teda platíš jak tvrdíš,exekutor ti neblokne účet.

terry1512
2. led 2016

Exekutor zablokuje účet klidně i když platíš.Osobní zkušenost.Jinak oddlužení je možné pokud splňuje podmínky jako trvale zaměstnaný,dluhy u více než 3 společností,a pokud za dobu 5 let splatí minimálně 30% z celkové sumy dluhu.K problému trvalé adresy u rodičů doporučuji sepsat majetek rodičů se svědkem a nechat ověřit podpisy.Pak se v případě že by ex. došel k rodičům mohly tento majetek vyjmou z exekučního řízení. (Samo záleží i na agresivitě exekutor!!)

sarivojvodova
2. led 2016

@medya Ahojky, z rodinné zkušenosti vím, že osobní bankrot je docela na uvazenou nemůžeš pak nikdy už podnikat a ani žít na vyšší úrovni. Přečti vše a zkus to promyslet. Držím ti palce, vím jaké to je.

andrejka3741
2. led 2016

Osobní bankrot hodně pomůže,ale hodně omezí.Nemůžeš mít účet,spoření,mobilní tarif a jiné věci. Rodinná zkušenost. Držím palce.

blahova_andrea
2. led 2016

@martinal08 to není pravda. exekutor i přes splácení může blokovat veškerý majetek. ono je totiž důležité jak to má který exekutor nastavené, zákon to umožňuje. většina se řídí výší dluhu a výší splátek. ono je rozdíl jestli někdo dluží 20 000 a splácí 2000 měsíčně a má to do roka zaplacené, tam exekutor třeba přivře oko a jen si to hlídá, jak nepřijde splátka, tak blokuje, co se dá. něco jiného je, když člověk dluží statisíce a splácí 500. to se nemůže divit, že mu bude dohledávám majetek a bude vše blokováno. exekutorovi totiž bylo soudně nařízeno vymáhat majetek co nejefektivněji.

medya
autor
2. led 2016

Děkuji za rady

@andrejka3741 omezení by se týkalo jen manžela který by vyhlásil os. bankrot nebo i mě jako manželky?

andrejka3741
2. led 2016

@medya Jste manželé,takže oba.

medya
autor
2. led 2016

@andrejka3741 děkuji

ajinka22
5. led 2016

@medya
dluh je promlčený:
1) pokud je nevykonatelný a 3 roky se vůbec nic neděje
2) pokud je vykonatelný a 10 let se nic neděje
@andrejka3741
Při řešení úpadku plněním splátkového kalendáře nebo prodejem majetkové podstaty můžeš mít účet a dispoziční právo k účtu má dlužník.
@abcd987
i OSVČ může požádat o osobní bankrot

andrejka3741
6. led 2016

@ajinka22 Je to možné. Mám zkušenost z rodiny z lonského roku a bylo to tak,jak jsem uváděla výše.

andy80
6. led 2016

@medya v případě oddlužení nesmíš vůbec nic vlastnit a musíš mít stálé zaměstnání. Není to tak jednoduché, jak to vypadá.

sereza
6. led 2016

Ja jsem v insolvenci a hrozne se mi ulevilo....mam mob.tarif v pohode, nikdo na me nemuze prijit a nic mi brat...

stanislav23
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
pipitko
22. led 2016

Ahoj holky..mam problem moje mama mi zalozila ve 13 letech sporic icet i GE money bank. Nini je v insolvenci ale ja jsem v registfu ze mam debet i ge. Bereme si a muzem hypoteki a diky tomi to se nehnu. Nevite co a jak?

blahova_andrea
22. led 2016

a to je spořící účet, ale ona tam nespořila a účet je v minusu? a moc?

keerka
22. led 2016

Ahoj, co se týče promlčení, tak je to tak, jak psala ajinka22. Co se týká oddlužení - návrh na povolení oddlužení si může podat jen manžel a Tebe se to nemusí nijak dotknout, ALE - vzhledem k tomu, že u manžela si exekutoři tím pádem nic nevezmou, půjdou za Tebou jako manželkou, když ty v exekuci nebudeš. U Vás je tedy rozhodně výhodnější podat si návrh na povolení oddlužení dohromady. Než se někam obrátíš, zkus si propočítat, jestli vůbec máte s manželem na to, abyste na povolení oddlužení dosáhli. Musíte být, za předpokladu, že budete vydělávat stejně jako teď, schopni splatit minimálně 30% všech svých pohledávek plus 60x odměnu ins. správce (1089 Kč na měsíc) plus případně výživné, které máte. Na justice.cz existuje insolvenční kalkulačka, kde si můžeš zkontrolovat, kolik Vám v rámci insolvence může být strháváno a jestli byste na to dosáhli. Jinak existuje dost bezplatných poraden. A jinak, i když to není levné, je lepší obrátit se s ins. návrhem o pomoc k nějakému advokátovi, než vypláznout stejné peníze v nějaké ,,odborné" společnosti, která se ins. návrhy zabývá. Tam většinou jedou podle nějakého mustru a není to záruka toho, že Ti oddlužení potom opravdu schválí.

ajinka22
22. led 2016

@keerka jj, jenom bych chtěla doplnit odměna ins. správce 1.089,- Kč bude, když budeš v úpadku samostatně, pro manželé platí odměna 1.634,- Kč

keerka
22. led 2016

Aha, jasně, zatím znám samé případy, kdy odměna u manželů ještě nebyla upravena a co soudce to jiné řešení..

pipitko
23. led 2016

Zatim je tam na doplateni 6500,- ale potrebuju hi zrusit aby nam odklepli hyposku cekame jen na tohle

evaviki
23. led 2016

@pipitko pokud je ucet na mamu, tak se to tebe netyka.. pokud je ucet na tebe, nemuze na nej exekutor, ktery vymaha penize od mamy..
Tak tech 6500 doplat, nech si vystavit potvrzeni a bude to..

blahova_andrea
23. led 2016

@pipitko taky mi teda 6500 nepřijde jako důvod nedostat hypo. prostě to doplaťte, ukončete a bude klid 🙂

lucah87
23. led 2016

@abcd987 Není úplně pravda že ti exekutor nemůže do bytu pokud platiš !! Exekutor má prý větší práva než policie, taky mám zrovna jednu zkušenost, máme s manželem SJM barák a veškeré vybavení domácnosti je moje, manžel má od exekutora splátkový kalendář který plní a stejnak přišel, vůbec ho nějaké SJM nezajímalo chtěl od všeho účty že jsem to platila já. Jediné co manžel má je karavan který jsem kupovala loni , platila jsem ho já ale kuli povinymu ručení jsme ho napsali na muže, karavan má hodnotu přes 200000;- a chtěli nám ho odvézt nakonec nám ho nevzaly ale zvedli splátku ze 600,- na 3000,- a to je dluh 37000,- . Manžel je plně invalidní já na mateřské s 2 letým synem a druhý se má narodit za 5 týdnů a nikoho nezajímá že ty 3000,- nemáme, radila jsem se s právníkem a ten mi řekl že jakmile to má exekutor tak jsou na ně právníci krátký :/

blahova_andrea
23. led 2016

@lucah87 exekutor je soudně pověřen vykonat exekuci a to co nejrychleji a nejefektivněji. je samozřejmé, že pokud člověk splácí malou částkou a přitom mu je dohledán majetek, který pokryje celý dluh, tak se jde po něm. všeobecně se berou jako rozumné splátky takové, kdy je dluh splacen do cca půl roku. pokud jsou to vyšší částky a menší splátky, tak se prostě jede dál. splátky jako tkaové opravdu nejsou odklad exekuce

lucah87
23. led 2016

@blahova_andrea tuhle splátku nám dal přímo exekutor těch 600,- z důvodu manželovo invalidity a SJM

blahova_andrea
23. led 2016

@lucah87 tak je možné, že ten komu dlužíte se začal více ozývat a popohánět exekutora 😅

daruna
23. led 2016

na karavan máte a 37tis.ne?

78marcela
23. led 2016

@daruna napadlo me uplne to stejne. Mit na krku exekuci, tak bych me ani nenapadlo koupit si karavan. Hledela bych ten dluh splatit. Karavan neni k zivotu nutny.