Hypotéka, máme oba dluh vůči bance?

semisovamys
16. dub 2018

Ahoj maminky, potrebovala bych radu/vysvetleni. Jste tu nektera z oboru bankovnictvi-hypotecni poradkyně? Samozřejmě pokud zde nikdo nebude vedet, obratim se na banku.
Chtela bych se zeptat, vzhledem k narůstající manzelske krizi jsem se zacala zabyvat majetkem a s nim souvisejícím dluhem-hypotekou. Kdyz se hypoteka na dum uzavirala, byli jsme jiz manzele a manzel mi rekl, ze musim podepsat take, ale jen z duvodu toho ze jsem jeho manzelka a abych tedy o tom dluhu vedela. Dluznik ze nebudu. Dum je psany pouze na manzela ( rekl mi, ze nelze aby byl dum psany na nas oba a hypoteka pouze na nej. Ze napiseme dum do SJM az bude hypotrka splacena. Smlouvy se podepisovaly u nas doma, nememela jsem duvod manzelovi neverit, mela jsem za zadkem male dite a byla tesne před terminem porodu druheho, tak jsem se o to prilis nezajimala( ja hloupa).

Jak ale ted zjistuji, vse je trosku jinak. Ve smlouvach ktere jsem ted nasla jasne stoji Zastavce-muj manzel, dluznici- ja a manzel. Je to tedy opravdu tak, ze oba mame stejny dluh vuci bance, ackoliv dum je psany pouze na neho? Kdyz se rozvedeme jak to bude? Budu muset splacet hypoteku na jeho dum?? Kdyby nesplácel, pujde exekuce za mnou? Mohu dostat v pripade rozvodu hypoteku na vlastni bydleni?
Deluji moc za odpovedi, uplne se mi z te nove situace toci hlava..

stazinka2018
16. dub 2018

To je vazne nemila situace, vy jste taky spoludlužník, takže kdyby neplatil on, musela byste vy, ačkoliv na dum nemate nárok. Zalezi, jak cestne se zachova u pripadneho rozvodu, zda vas nějak vyplati. Jestli by vas pak šlo odepsat z hypotéky, to nevím.

stazinka2018
16. dub 2018

Zjistěte si na katastru, jde to online, jestli je tam opravdu pouze jeho jméno. Pozemek ci dum dostal darem nebo jej koupil sam ještě pres svatbou? Z jakého duvodu je dum psan jen na něj?

anetka9
16. dub 2018

Taky zalezi na koho je psana kupni smlouva..jeslti jen na nej, tak to neni moc fajn..ale teoreticky by se mohlo podarit prokazat, ze umysl byl koupit ten dum do sjm, tedy pro oba, proto ste oba podepsany na te hypotece apod.. pokud tedy nemate nejakou upravu vztahu(predmanzelksy a manzelsky smlouvy)..kazdopadne ma on teda vyhodnejsi pozici..

semisovamys
autor
16. dub 2018

@stazinka2018 pozemek byl muj. Darovala jsem mu ho, opet jsem se zachovala hloupe. Cele to bylo v myslence takove, kdyz mu daruji pozemek, on vezme hyppteku na sebe, jinak by mu ji pry nedali, kdyby nebyl cely pozemek jeho. Od zacatku rikal ze bude lepsi kdyz hypoteka bude poze na neho a ze nelze aby hypoteka byla jen na neho ale dum i na mne( nakonec byla hypo tak vysoká ze jssm musela podepsat i ja, vis vyse ☹ )

Takze jsem mu darovala pozemek ktery kdyby mel ted v teto lokalite kupovat tak ma cenu minimalne 800-900 tisic + jsem do domu vlozila finance ktere jsem mela nasetrene jeste za svobodna ( cca 250 tisic) , on ze sveho nevlozil nic ( pouze si pujcil od rodicu+ hyppteka) .. jsem ted vedena jako spoludluznik a nemam nic. Je mi na zvraceni.

V katastru je opravdu jen on, mam pred sebou i vypis z katastru..

anetka9
16. dub 2018

No..bude to chtit dobryho pravnika:D holky myslete trochu kdyz se jedna o takovyhle obrovsky sumy:(

dandaa
16. dub 2018

Pokud si chceš v manželství půjčit částku vyšší než 300tis tak smlouvu o úvěru/hypotece musí vždy podepsat oba .Sice nemáte SJM ale nemáte nejspíš ani rozděleny majetek tedy predmanzelskou smlouvu. Je pro info darování lze zpětně napadnou takže na tom nejsi špatně. Jen bych vše řešila s právníkem

anetka9
16. dub 2018

@dandaa lze ale jen do urcity lhuty, a souhlasim s resenim u pravnika

semisovamys
autor
16. dub 2018

@anetka9 Nojo..zamilovana,tehotna..blba..ted nemam nic a dluh 3.5 milionu.. hlavne po tomto zjisteni mam pocit ze to byla ppsledni kapka k rozvodu.

semisovamys
autor
16. dub 2018

Holky dekuji moc. Najdu pravnika..

Mimoto, takoveto "obelhani" by u soudu k tomu aby nas rozvedli melo snad stacit ne? Krom neustalych hadek, a toho ze si nevazi me prace v domacnosti atd nemam nic v ruce..

radkahradec
16. dub 2018

Ono taky záleží, jaká bude s manželem řeč a jak se k tomu postaví. Byla jsem v podobné situaci, dům s pozemkem na manžela a dluh na oba, ale při rozvodu jsme se v pohodě dohodli, sepsali majetkové vyrovnání tak, že i dluh bude pouze jeho a krátce po rozvodu si zařídil refinancování hypotéky pouze na sebe,

swetlusska
16. dub 2018

Blbá situace, nejlepší se do ní nedostat, ale řešení by bylo - dům prodat, splatit dluh bance a zbytek peněz si rozdělit. Takhle to teď řešíme v rodině.

dc2015
16. dub 2018

@semisovamys A máte doklad o tom, co jste vložila? Dejte do kupy veškeré doklady, šup k právníkovi a manželovi NIC neříkat. Popravdě jste udělala šílené kraviny a nechápu to, ale když už se stalo, zachovat chladnou hlavu a jednat co nejvíc racionálně.

anetka9
16. dub 2018

@semisovamys vim no:( ale pak je mi vas vzdycky lito, protoze ty sobectejsi typy po svete taky behaji a pak s vami takhle zametou:( a kdyz pak neni domluva stran, tak jsou to nejen tahanice na nekolik let, ale jeste prachy za pravnika a s nejistym vysledkem:(

semisovamys
autor
16. dub 2018

@dc2015 To bohuzel nemam, vzdy jsem mu bud poslala pebize na ucet nebo vybrala z uctu hotovost..
Nic mu rikat nebudu, dekuji za rady

swetlusska
16. dub 2018

Další možnost je že manžel převezme hypotéku jen na sebe, nebo k němu přistoupí do hypotéky jiný spoludlužník (popř. si hypotéku rovnou navýší, aby vás měl z čeho vyplatit v rámci vypořádání SJM). Lze to i naopak ale záleží kdo má lepší bonitu.

misakri
16. dub 2018

Určitě bych tohle předala právníkovi.. už i to,že jsi do domu dala svých 250tis.. držím pěsti

semisovamys
autor
16. dub 2018

@swetlusska Ale, kdyz uz jsme se kolikrat hadali a dosla rec na rozvod a prodej domu, tak dle neho on si ho plati ze sveho uctu takze nevidí problem. Maximalne uzna cenu pozemku ale v te dobe co jsem ho kupovala- nyni ma dvojnasobnou hodnotu. A ze by mi tu castku splacel treba 30 let .. o tom ze jsem do domu vložila sve usetrene finance nenluve o kazde sve volne korune kterou jsem použila na zkrasleni zahrady a to take byly tisice..

misakri
16. dub 2018

A jak někdo psal výše, NIC mu neříkat a sehnat,co nejvíce dokumentů,k domu, hypotece

semisovamys
autor
16. dub 2018

Celou vystavbu domu vedl i manualne realizoval muj otec, stavar. Manzel je v tomto antitalent a neumel. Muj tatka to delal pro mne, cili i kdyz privedl delniky, platilo se jim za praci jen minimalne protoze to byli jeho známí , aby se co nejvice usetrilo a kdo se v tomto pohybuje, tak vi ze se takto usrtrilo opravdu spousty desitek asi i stovek tisic. A ted bude vsechno jen jeho. Ja byla fakt tak pitoma.

thalia
16. dub 2018

Nechci se plést, kdyžtak mě opravte, ale pokud nemáte předmanželskou smlouvu a upravené sjm, tak co nabydete v manželství, je v automaticky v sjm, ne? Tedy i ten dům, i když je psán jen na něho. My takhle máme auto, psané na manžela, já musela taky podepsat, že s tak vysokou půjčkou souhlasím. Ale kupovalo se v manželství, takže patří do sjm. A v té úvěrové smlouvě bylo vyloženě napsáno, že podepisuju souhlas s tímto úvěrem. Tak bych čekala, že jsi podepsala něco podobného. Pokud jsi uvedená jako spoludlužník, tak jsi musela podepsat něco jiného a on tě asi jen obelhal (těžko soudit, zda úmyslně, nebo "nevěděl"), to by se taky dalo napadnout podle mě.
A jinak souhlas s ostatníma - právníka a chlapovi hlavně NIC neříkat, okamžitě by se začal zařizovat ve svůj prospěch.

semisovamys
autor
16. dub 2018

@thalia My zacali dum stavet jeste jako snoubenci, v dobe svatby byla u hruba stavba+střecha a co jsem vycetla tak pak je to brane tak, ze to bude po svatbe cele jeho tedy. Kdyby byvalo bylo jenprizemi, byl by pak dum v sjm co jsem se se docetla a polud to chapu spravne. Co ze tyce smlouvy, jsem tam opravdu kalo dlužník. Manzel si zaklada na tom , ze se ve vecech kole hypotek orientuje velmi dobre, kolikrat se chvastal ze by tam mohl pracovaz kdyby chtel,takze pochybuji ze to bylo neumyslne ☹

Na stavbu si bral hypotéku pred svatbou pouze na sebe. Avsak finance nestacily a nejvyhodnejsi pry bylo tamtu jakoby ikoncit-papirove se dluh spatil a vzaoeti se hned uz v trvani manzelatvi uzavrela nova na tech 3.5 mil uz i se mnou coby spoludliznikem. Koukala jssm na to a opravdu bohuzel to nemam jako ty a manzel s autem ..

keerka
16. dub 2018

Bohužel, u nemovitostí platí, co je uvedeno v katastru. Takže pokud je manžel uvedený jako jediný majitel, tak je dům jen jeho. Dluh je Vás obou, dům jen jeho. Pokud máš nějaké doklady o tom, že jsi do domu naivestovala své peníze, tak by ti je manžel musel vrátit. Ale prokázat to musíš ty.

sarkoc
16. dub 2018

To je tedy opravdu nezavidenihodna situace 😕 Držím palce, ať to dopadne co nejlíp. Jinak to, co manžel říkal, byla určitě hloupost, my máme byt na půl a hypoteka je jen na manžela, zarizoval si ji ještě za svobodna taky...mam spíš tuseni, zda to nemohl váš manžel uz předtím trochu plánovat, kdyz se v tom tak vyzná? Dáte mi pozemek

sarkoc
16. dub 2018

omlouvám se, odeslala jsem dříve..dáte mu pozemek, spoustu peněz, o kterých asi věděl, že je máte a použijete na Vámi myšlené společné bydlení, že Váš tatínek na domě z velké části zadarmo pomůže a až bude hotovo, tak ahoj, jsem s Tebou nespokojený...no, sice to zní hrozně, ale podle toho, co jste psala, to tak opravdu působí :/

janapetrvalska
16. dub 2018

Muzeteho pritlacit, pokud nenapises pulku baraku , tak pocitej s tim, ze budu chtit vratit dar, a jak se mi vrati dar chci vedet co budes delat s barakem ... takze bud mi napises pulku (a az pak podate rozvod o kterem on nevi , to nevim..) nebo mi podepises vyrovnani, coz je vyplaceni z baraku ..

anetka9
16. dub 2018

Na to s tim vraceni daru pozor..moc se to nepriznava a ma to striktni podminky, takze pokud by si to on pak nasel nebo sel za pravnikem, tak hned pozna, ze je v pohode, ze je to “jen” vyhrozovani

janapetrvalska
16. dub 2018

pokud by napsal pulku , tak rozvod a prodat barak splatit hypo a zbytek pokud nejaky zustane si rozdelite. Jinak pokud mu momentalne vlastne rucite, tak nedostanete zadnou hypo jste v registru ze tam a tam mate dluh takovy a onaky, a prijem nula nula prd aby pokryl dve hypo ... pripadne me napada, upravit smlouvu , ze nejste dluznik kdyz to tak manzel bere , pak podat o rozvod a pobrat vse v baraku jako vyrovnani zili jstenejakou dobu spolu takze jste se podilela na ziti byt jste podle nej nic neplatila ..

janapetrvalska
16. dub 2018

@anetka9 pokud rekne ze to bylo z tech a tech duvodu , ze ji oklamal tak by byla velka sance

janapetrvalska
16. dub 2018

@anetka9 samozrejme vubec by to nebylo tak lehke jak to zni napsane

anetka9
16. dub 2018

@janapetrvalska tam je totiz potiz s vykladem...ublizil-li tak, ze zjevne porusil dobre mravy..to se tezo posuzuje, jeslti uz to pod to spada nebo ne, to pak pravnik najde k tomu judikaturu, ale jeste je tam lhuta pouze do jednoho roku co mu ublizi, pripadne pokud se to dozvi pozdeji, tak do roka, co se dozvedel