Je lepší postavit nebo koupit dům?

editkaromana
28. čer 2018

Dobrý den, mám dotaz ohledně bydlení. Chceme si s přítelem koupit rodinný domek, chci se zeptat na zkušenosti, jestli je lepší si postavit svůj baráček, nebo koupit? Co je výhodnější? Koukala jsem se například na Ekonomické stavby, protože známá také uvažuje si nechat u nich postavit barák, já se nedokážu rozhodnout, nemám s nimi zkušenost.Taky se chci zeptat, po jak dlouhé době dává banka hypotéku? Budu nastupovat v září do práce na dobu neurčitou, tak počítám že by mi mohli dát hypotéku, jen nevím kdy. Přítel pracuje už přes rok, ale smlouvu má na určito, kterou mu vždy prodlužují, takže si myslím že by mu to nedali. Akorád se bojím toho, že pokud nebudu mít tak velký výdělek, že by mi hypotéku neschválili. Dům bychom chtěli určitě tak do dvou let, máme 4. roční holčičku, takže je na čase. Dům jsme chtěli už dávno akorád nám do toho vstoupila dcerka, a já s ní musela být doma, ted když je ve školce už by to mohlo vyjít. 🙂 Děkuji moc za rady a ohlasy.

asojakova
28. čer 2018

Záleží, na co narazíte, zda budete mít štěstí na nemovitost dle představ. Výhoda: dům je hned, ale zase stavbu si můžeze postavit podle sebe🙂 Podle toho, jaké máte priority, no. Co je výhodnější, prostě záleží na okolnostech.
Banka: to přesně nevím, my jsme dostali bez problémů, já na MD (s prac. smlouvou na neurčito) a manžel také na neurčito. Ale dělala nám to známá, tak bylo vše rychle vyřízené, ale časový horizont nevím

editkaromana
autor
28. čer 2018

Já bych chtěla postavit spíše, ale nevím přes kterou firmu, abychom nenapálili někomu. V dnešní době je to běžné, proto mám i strach. Myslíte že by mi dali hypotéku když mám jen já smlouvu na neurčito? I kdybych měla např. zkrácený úvazek?

editkaromana
autor
28. čer 2018

Moje představa je mít rodinny dům alespon 3 plus 1 s větší zahradou, a pokud by jsme kupovali, tak nějaký v lepším stavu, ale maximálně do 2 milionů, at jsem schopná to splácet nějak rozumně. 🙂

1miska
28. čer 2018

kamaradi s ekonomicke stavby staveli a byli plne spokojeni, ted cerstve bydli, ale kvalitu jak to bylo provedeno posoudi az cas... jednani, domluva super, výsledek spokojenost, kvalita na první pohled v pohode, ale vic ukaze cas

letadylkokane
28. čer 2018

@editkaromana zalezi na lokalite. Pokud budes chtit kupovat domek do 2 mega v kruhu 60 km od Prahy, koupis ruinu bez pozemku. Pokud budes kupovat treba na Vysocine, muzes mit za 2 mega krasnej domek s velkym pozemkem. Miluju stare domy z prelomu stoleti, maji sve kouzlo a vysoke stropy, takze ja radim koupit a zrekonstruovat. Ale ja jsem ujeta, vetsina lidi dava prednost stavbe noveho.
Nezapomen, ze se priklepavani hypotek zprisni. CNB vydala bankam zavazna doporuceni.

editkaromana
autor
28. čer 2018

Já se právě nechci rekonstrukcí zabývat, to už bych raději chtěla nový, moc se v tom nevyznáme. bydlíme v Ostravě takže někde v okolí, nemusí to být přímo v Ostravě.

bartra
28. čer 2018

Zajdi si do banky a zjistí konkr.podminky. Od podzimu se budou zase zprisnovat,tak ať vite,na čem jste,a vite,za kolik si můžete dovolit hledat nemovitost. Ono na netu se dobře radi,ale my byli napr.prekvapeni,ze banka nebere v potaz můj výdělek z DE,ac mám smlouvu na neurcito,5-letou historii nadstandardního výdělku tam,"perspektivni zamestnani" apod.

editkaromana
autor
28. čer 2018

Právě toto mě zajímalo, jestli při menším výdělku, mi dají hypotéku. Někdo říká ano, někdo, ne. Zajímá mě také za jakou dobu to schvalují, jestli po zkušební době, nebo po letech třeba???

kaca21
28. čer 2018

@editkaromana schvalili nam hypoteku asi za mesic 🙂 staci dolozit vse coje potreba .. na novej RD pocitej projektovou dokumentaci stavebni povoleni projekt, pozemek ruzny povoleni ruzny mereni.. ted sme to absolvovali jen bez stavebniho povoleni to mit nemusime stavime na zakladech staryho baraku ... Jinak by sme cekali buhvy jak douho ..

motylcice29
28. čer 2018

@editkaromana musíte byt po zkušební době, tj obvykle 3 měsíce, pak smlouva na neurčito. Netuším kolik je menší výdělek, cca 20 tis čistého? Vzhledem k tomu, ze banky od podzimu dostaly doporučení aby nedávaly hypotéky na více než 40% čistého příjmu. Takže si to můžete spočítat od oka. Nezapomeňte na to, ze je aktuálně potřeba 20% zdrojů svých, od podzimu tuším snad 30%...najdete si šikovného finančního poradce, tady toto jsou spis jen spekulace. My teda dům koupili, novostavbu kousek od Brna. Chtěli jsme stavět, ale nenašli jsme žádný vhodný pozemek během minulého roku.

editkaromana
autor
28. čer 2018

Spíše kolem 15 tisíc čístého. Počítám s tím že se podmínky zpřísnili, takže chceme požádat s přítelem spolu, čím více příjmů tím lépe? Snad to půjde společně, i když nejsme manželé.

bayt
28. čer 2018

@editkaromana Tak záleží, jak jste nároční - pokud nehledáte nic speciálního, tak bych šla do již postaveného. Vím sama, co to může být za stres shánět pozemek, řemeslníky, materiál atd. Ale z 15 tis. čistého to určitě nepoplatíte, nevím teda, kolik má přítel.

kaca21
28. čer 2018

@editkaromana jde to i kdyz nejste manzele 🙂

denny27
28. čer 2018

Jen ne ekonomické stavby.. někde tu snad je i diskuze.. zkuste kouknout po někom jiném... třeba jsou RD Rýmařov..

blahova_andrea
28. čer 2018

ono dost záleží i na tom v jaké lokalitě chcete žít. ne všude je možné koupit hotový a obyvatelný dům do 2mil. a postavit je to téměř nereálné, protože nejdřív musíte taky koupit pozemek. a pokud to celé chcete do dvou let...no to aby jste rychle začali, pokud chcete stavět. jen papírování někomu zabere třeba rok a co potom samotná stavba? svépomocí ušetříte peníze, ale déle to trvá. na klíč si zas pořádně připlatíte. s penězi si to pořádně rozmyslete, když nejste manželé, ať pak jeden z vás nemá pocit, že bydlí v "cizím". chce to všechno správně ošetřit. není to jen o tom dostat hypotéku. navíc teda sama na částečný úvazek, s dítětem na krku...to z tebe banka nebude moc nadšená, na podzim se to má zase vše zpřísnit. máte nějakou větší částku ušetřenou do začátku?

marketa_sob
28. čer 2018

Vše má své výhody i nevýhody, vždy je potřeba počítat s kompromisy. Rekonstrukce starého domu má tu výhodu, že můžete některé věci dodělávat postupně, vždy si na něco našetřit a po letech předělat (samozřejmě, že něco je třeba udělat hned, aby byl dům obyvatelný). To je ale i nevýhoda, protože roky bydlíte v "nedodělaném". Některé staré domy mají své kouzlo a pokud jsou opraveny s citem, je to krása... U novostavby musíte udělat vše najednou (až např. na ploty, fasádu atd.), postavíte a máte na několik let vystaráno, i když práce je dost i u nového domu. To, že si můžete promyslet dispozici pokojů je fajn, ale stejně po letech zjistíte, že byste něco udělali jinak :D Máte něco našetřeno? Jak už tu bylo psáno - podmínky se teď dost zpřísní a bez vlastních prostředků to bude dost těžké, navíc se od října budou sledovat i ukazatele DSTI a DTI (zkopíruju sem, co to znamená: DTI (poměr dluhů k ročnímu čistému příjmu), přičemž by neměl překročit číslo 9, DSTI (poměr splátek k čistému příjmu), by neměl přesáhnout 45 %)... Když jsme řešili hypotéku na pozemek, tak nám hypoteční z banky říkala, že na hypotéku na výstavbu musíme mít určitě něco našetřeno (nebo prostavěno), že nám banka jen tak na začátek nepůjčí... a to nebyly ještě tyto podmínky platné.

blahova_andrea
28. čer 2018

@editkaromana pokud nekoupíš novostavbu, do které si ještě budeš moct sama trošku kecat, tak tě nějaká ta rekonstrukce stejně nemine. vždy bude něco, co ti nevyhovuje a chceš jinak. no a pozor...jak do toho člověk kopne, tak většinou zjistí co vše je špatně a nevěděl to při koupi a náklady na reko stoupají. ale pokud jste skromní a nevadí vám nějaký nižší standard, tak koupit obyvatelné, vyčistit kachličky a vymalovat a bydlet, to taky jde

blahova_andrea
28. čer 2018

@motylcice29 tobě přijde 20 pro ženu po md na zkrácený úvazek jako menší plat? no bože...co bych za to dala!

marketa_sob
28. čer 2018

A ještě - u novostavby se připravte na celkem šílené papírování. My řešíme stavební povolení už přes půl roku a jen náklady na různá měření (hluk, radon) jsou v řádech tisíců... Samotná kapitola je stavební projekt, tam se ceny také dost různí. Počítáme s tím, že než vůbec kopneme do země, tak budou náklady cca 80 tis.

motylcice29
28. čer 2018

@blahova_andrea nečetla jsem detailně celou diskusí, tak nevím jestli je zkráceny úvazek 4hodiny denně, nebo 7 hodin denně....ale jako mít 15tis čistého a jít do hypotéky je dost na knop (nevím kolik bere muž).....její mzda by byla více méně jenom na splátky hypotéky, nějakou pojistku a možná na energie....pokud by chtěli cca 2mil....

terezs2716
28. čer 2018

Nevím jak se pohybují ceny nemovitostí kolem Ostravy,ale teď je to skoro všude docela darda,navíc chystané zpřísnění poskytování hypo taky nenahrává mladým rodinám bydlet ve svém. Jestli vám vůbec někdo dá hypo,to se musíš konkrétně poptat,jestli nemáte něco našetřeno,tak šance je téměř nulová pokus přítel nebere 60tis měsíčně. Asi se těžko dá soudit co je lepší,jestli koupit hotové nebo postavit,všechno má své pro a proti. Být tebou koukám po realitkách,netu atd... a co tě zaujme tam se jdi podívat-buď to bude krásný velký pozemek na super místě nebo novostavba,která bude vyhovovat tvým představám,ovšem nejdříve bych si nechala předschválit hypo,abyste nevybrali něco na co nedosáhnete. Držím palce,v dnešní době to je podle katastrofa,jak s byrokracií tak s cenami nemovitostí.

blahova_andrea
28. čer 2018

@motylcice29 zkrácený úvazek je cokoliv pod 8 hodin 😉 no asi ten výdělek dost záleží na tom úvazku a hlavně na oboru. ale všeobecně si nemyslím, že je běžné, aby žena na zkrácený úvazek měla 20 čistého. rozhodně u zakladatelky bude vekou roli hrát to, kolik vydělá přítel a kolik mají uspořeno

marketa_sob
28. čer 2018

A ještě mě teď napadlo, stát teď bude schvalovat půjčky pro mladé rodiny do 36 let - na dům myslím až 2 mil. Nicméně je tam dost ALE - je potřeba pročíst, zda byste splnili podmínky. Je tak ve zkratce - nesmíte vlastnit nemovitost, LTV max. 80 % (ale to je i u hypo), u domu musí být max. podlahová plocha 140 m2... zkuste se na to podívat.

sweet81
28. čer 2018

Nevím, ale koupit dům v lepším stavu max do 2 mil mi příjde nereálné. Když koupíte starší dům, tak do toho ještě hodně peněz vrázíte, aby jste ho měli podle svých představ, ale bude to mít své kouzlo. Když budete stavět, rovnou si to uděláte podle sebe.

voskovkyapastelky
28. čer 2018

taky to teď řešíme a asi půjdeme do novostavby. Starší dům mě hodně lákal (jak se píše výše, bydlíte hned), ale odrazují mě zkušenosti kamarádů - opravili obývák a kuchyň, pak zjistili, že jim vlhne zeď a musí se urychleně "obkopat" barák. Děti mají opravené pokojíčky, ale nové dveře jenom u jednoho (plus je nenamalované zeď). Jako jo, něco jsou "kosmetické" nedodělávky, ale vím, že s mojí povahou by mě to šíleně štvalo a nebyla bych tam spokojená. Co se týče hypotéky/byrokracie, to raději nebudu komentovat, pokud se k něčemu dohrabeme, bude ze mě tou dobou troska :D

blahova_andrea
28. čer 2018

@voskovkyapastelky a ty si myslíš, že nový dům zvládneš dodělat se všemi kosmeťáky hned? to zvládne málo kdo. mě by teda ani nevadilo mít v domě staré dveře, lepší než nemít žádné 😀 zeď maluješ ve starém i v novém...atd...

veronicka89
28. čer 2018

@editkaromana do 2 milionu ? V ostrave ...ty jo tak to nevim...

veronicka89
28. čer 2018

@editkaromana jako vim ze i v okoli ov ale i tak pokud nechcete byt porad nemocni a vyradite lokality jako petrtvald bartovice rychvald ...tak nic ...

Jako pekny dum co stoji 2miliony ...tojsem jeste nevidela ...2 miliony stoji byty ... A ne domy

tapinda
28. čer 2018

Taky mi přijde 2 miliony málo. To za 2 mega koupíš nějakou skoro ruinu co stejne musíš zrekonstruovat. Barák za 2 miliony se postavit dá, ale koupit s nějakou zahradou nevím. Nějaký fakt hrozny možná

mates133
28. čer 2018

Ahoj,jen poznamka k Ekonomickym stavbam - vygoogli si zkušenosti lidí,myslím,že i tady na Koniku jsem četla příběhy,jak zakazniky podvedli,tak pozor na dodavatele ,-)