Je prodej použitého zboží v bazaru podnikáním?

Zodpovězené
5. únor 2019

Dobrý den,

zajímalo by mě jak to chodí co se týče "podnikání" - píšu v uvozovkách, protože si ani nejsem jista, zda to podnikaní je - když si udělám stránky např. na Facebooku, nebo tady na MK a budu mít online bazar použitého oblečení své širší rodiny. Musím odvádět daně? Mít IČO, živnost atd.? Anebo mohu své použité prodávat jen tak?

Zajímá mě to z toho důvodu, aby mě nějaký "hodný" soused někde "nenapráskal" a já potom neměla problémy, případně někde nějaké šílené pokuty a poplatky, defacto kvůli 100Kč týdně.

Děkuji Vám.

Dobrý den,

odpovídám z osobní zkušenosti a také z informací, které mám z finančního úřadu.

Pokud prodáváte osobní věci, použité a v malém množství, tak v tom problém není. Pokud ale budete prodávat větší množství zboží a hlavně pravidelně a opakovaně, tak se již dle finančního úřadu jedná o činnost za účelem zisku a má znaky podnikání. Takže je potřeba mít příslušné živnostenské oprávnění.

Spousta lidí si právě myslí, že když prodává např. na facebooku oblečení pravidelně, tak že je to v pohodě, ovšem z pohledu finančního úřadu se již jedná o podnikání. Problém je samozřejmě také ten, že každý pracovník finančního úřadu bude např. k následnému předvolání přistupovat jinak.

S pozdravem,

Zdeněk Hromek
tel: 736701225
mail: zdenek.hromek@partners.cz