Kdy je možno po exekuci na plat žádat o hypotéku/půjčku?

saries
16. črc 2016

Ahoj chtěl B\CH SE ZEPTAT ZDA NĚKDO NEMÁ ZKUŠENOST 🙂....Přítel tedka doplatí posledních 9000 s příští vyplaty a má splacen celý dluh tím padem mu zkončí exekuce na plat plat má cca 23000kč, má někdo zkušenost kdy je možno po exekuci na plat žádat o hypotéku nebo pujčku? Dluh měl kvůli telefonu nikoliv kvuli tomu že dlužíil bance.

kacca11
16. črc 2016

Podle me, pokud mel exekuci, tak bude zapsany v registru a neprojde kontrolou banky. Snad existuje moznost nechat se z nej vymazat, jinak to automaticky bude snad za pul roku. Priznam se, ze na to nejsem specialista.

Jeste me napada, ze nez se poustet hned do dalsich dluhu, je dobre vybudovat rezervu. Predpokladam, ze pokud slo i telefon, neslo o zavratnou castku, takze kdybyste ji meli, nejspis byste byli schopni to splatit bez exekuce.

luj89
16. črc 2016

Tak požádat může kdykoliv, ale obávám se, že hypotéku či půjčku těžko někde dostane, když měl exekuci na plat (a to jen kvůli telefonu, co teprve potom když bude muset platit hypotéku...). Ale z Tvého příspěvku toho moc nevíme, ať to zkusí a uvidí ;).

saries
autor
16. črc 2016

No s tím tel. je to složité není to žádný operátor byla to nějaká společnost on si to zval s kamarádem na pul před 4řmi lety kamarád se na to samozdřejmě vykašlal v te době neměl takhle dobře placenou práci a s částky 5000kč se to cele vyšplhalo na 160000 sama jsme cučela na ten rozsudek on tam platil za nějakeho rozhodčího snad 60 000 (v te dobe kdy mu vznikl ten dluh jsme spolu nebyli byla to prostě blbost s mládí tedka má 3 roky krásně placenou práci a funguje tak jak má netřeba hned psát že když nezaplatil to tak jak bude platit hypotéku tedka je rozumově jinde a žádný další kopanec krom tohoto nikdy neměl). Člověk prostě není neomylný bohužel 🙂

luj89
16. črc 2016

@saries Psala jsem to z pohledu banky, tedy tak, jak se na to budou dívat oni, ne já.

kacca11
16. črc 2016

@saries ja taky nerikam, ze by to nesplacel, ale ze je treba mit rezervu. Ono i kdyz si budete brat hypo, tak budete potrebovat 10 - 15 % vlastnich zdroju.

nutricnihodnota
16. črc 2016

@saries Stejně by si měl nejdřív něco našetřit, páč 100% hypo mu těžko někdo dá.

saries
autor
16. črc 2016

Něco našetřeno máme 🙂 i když mu strhávali 12 000kč každý mesíc skoro rok a pul tak i s mými přijmy jsme našetřit dokázali 🙂 Spíš mě zajímalo zda toto třeba někdo taky řešil 🙂 navíc chceme hypo na byt který stojí 400 000kč i kdyby to nešlo hned což moc nepředpokládám ale snad aspon po čase po pul roce by to bylo idealní

mlynkova85
16. črc 2016

Nejlepší bude zajít přímo do banky tam řeknou co a jak. Každá banka to má taky trochu jinak nastaveno. Každá má jiné podmínky co platí v 1 neplatí v 2 🙂
Kamosce narovinu v jedné bance řekli že ji nepůjčí a to je 5 let po exekuci a chtěli jen 150000 na barak ☹

pavelo
5. srp 2016

Dovol, abych Ti odpověděl z pozice odborníka. Exekuce se zaznamenávají do takzvané Centrální evidence exekucí (CEE). Exekutor má povinnost exekuci vymazat do neprodleně po doplacení a uběhnutí lhůty na odvolání (15 dnů). Poté tam exekuce není vidět a to ani historicky, nikdo se tedy nedozví, zda tam byla nebo ne. Dále může být exekuce na nemovitosti ve vlastnictví povinného. Po výmazu se opět nikdo historicky nedozví, zda tam exekuce byla.
Banky se zároveň dívají do registru sdružení SOLUS a také do bankovního a nebankovního registru klientských informací, ale tam záznamy o exekucích nejsou.

Po výmazu exekuce z CEE (případně z LV ve vlastnictví povinného) se banka nedozví, že klient měl exekuci.

Snad to takto stačí

pavelo
5. srp 2016

@nutricnihodnota Dnes je situace taková, že se sice oficiálně obvykle neposkytuje 100% hypotéka kvůli doporučením ČNB, ale lze si vzít hypotéku nebo překlenovací úvěr ze stavebního spoření s LTV do 80% a k tomu další, tentokrát nezajištěný, úvěr s vyšší sazbou.

niloocz
1. čer 2017

@pavelo Ahoj snad můžu tykat. Chci se zeptat jsem čerstvě po zaplaceni exekuce vše srovnané a nikde nic nedlužím tak že moje otazka je jak dlouho budu v tom registru ze jsem mel exekuci nebo musim nějak zažádat o vymazání? Děkuji moc za odpověd. NilooCZ

pavelo
4. čer 2017

@niloocz Ahoj, CEE (neboli centrální evidence exekucí) eviduje pouze existující exekuce. Exekutor by měl vymazat exekuci z CEE za 15 dnů po zaplacení i bez žádosti - je potřeba počkat, až uběhne lhůta 15 dní pro odvolání. Historicky se exekuce nikde neevidují. Existuje ale výjimka. Banka, u které máte účet, si tyto exekuce pravděpodobně zapíše do své databáze, pokud se o nich dozví. Takže pak nemá moc smysl žádat o úvěr u banky, u které jsi měl po dobu exekuce účet. Ale záleží na politice každé banky a na tom, zda se o exekuci dozvěděla.

idax
6. led 2018

Ahoj chci se teda zeptat. Měl sem exekuce od home creditu a providentu v te dobe ani ted jeste nemam ucet u banky. Vse jsem platil pres ucet od bratra. Pred vanocemi kolem 18.12 mi dosli od obou jak pana petrune tak i pani schaferove dokumenty o ukonceni exekuci. Tim padem jsem tedkom konecne bez dluhu a chtel bych nekdy v dubnu zadat o penize na rekonstrukci BD - bytoveho domu. Jsem osvc prijem mam slusny jiz par let. Mam tedy jeste oslovit silus a spol. Ohledne toho zda jsem u nich jeste zaznamenany i kdyz mi exekuce skoncili. Dekuji za odpoved. A omlouvam se za hacky a carky nemam rad psani na telefonu. Dekuji za pochopeni.

idax
6. led 2018

@pavelo Ahoj chci se teda zeptat. Měl sem exekuce od home creditu a providentu v te dobe ani ted jeste nemam ucet u banky. Vse jsem platil pres ucet od bratra. Pred vanocemi kolem 18.12 mi dosli od obou jak pana petrune tak i pani schaferove dokumenty o ukonceni exekuci. Tim padem jsem tedkom konecne bez dluhu a chtel bych nekdy v dubnu zadat o penize na rekonstrukci BD - bytoveho domu. Jsem osvc prijem mam slusny jiz par let. Mam tedy jeste oslovit silus a spol. Ohledne toho zda jsem u nich jeste zaznamenany i kdyz mi exekuce skoncili. Dekuji za odpoved. A omlouvam se za hacky a carky nemam rad psani na telefonu. Dekuji za pochopeni.

pavelo
7. led 2018

@idax Zdravím. HC i Provident jsou členy Nebankovního registru a HC je členem SOLUSu. Vaše "hříchy" tedy nejméně po dobu 3 let (Solus, dle příznaku), respektive 4 let (NRKI) budou banky / nebanky (členské) vidět. Teď tedy u banky šanci nemáte - vypadnete v prvním kole. Ty tedy neuvidí přímo exekuci jako takovou, ale uvidí příznak odprodané pohledávky (SOLUS) a zesplatněných úvěrů (NRKI). Doporučoval bych počkat dva roky a poté žádat u banky s vysvětlením, proč před 2-3 lety vzniklo to, co vzniklo.