Má manžel právo na daňové úlevy? Pracuje na Slovensku

happylenulka
20. led 2015

Manžela na tři roky přeřadili na Slovensko a má kromě smlouvy na dobu neurčitou v ČR u své firmy rovněž smlouvu na dobu určitou u dceřiné firmy na Slovensku. Všechny daně, sociální a zdravotní odvádí na Slovensku. V Česku nemá žádný příjem (kromě asi 25 tisíc za pronájem). Doteď jsme to nijak neřešili, ale od loňska platíme hypotéku a od června budeme mít mimčo. Vyzná se tu někdo v daňovém systému natolik, aby mi mohl poradit zda si manžel může uplatnit daňovou úlevu z úroků hypotéky a zda bude dostávat úlevu na dítě? Neradi bychom o tyto nemalé peníze přišli. Já mám příjem malý 14400 hrubého a od půlky října jsem na neschopence. Měla bych případně já nárok na odečet úroků z hypotéky, alespoň za ten loňský rok?
Díky za rady. Děkuji

banitram
21. led 2015

Jestli dobře chápu - manžel je občanem ČR s trvalým pobytem a střediskem zájmů na území ČR - tudíž je daňovým rezidentem ČR. Může si podat daňové přiznání v ČR a zahrne tam všechny své celosvětové příjmy, přičemž zároveň uplatní daňové slevy a zvýhodnění plynoucí z daňových zákonů ČR (na dítě, na manželku, odečty nezdanitelných částek apod.) - to se týká i hypotéky. Samozřejmě musí do příjmu zahrnout i případný výdělek z pronájmu (píšete o 25000 Kč).
Pokud je hypotéka psaná na vás oba a i nemovitost vlastníte oba společně, tak si hypotéku můžete odečíst vy nebo manžel, ale v následující letech ji z důvodu RD stejně asi odečítat nebudete, tak bude lepší nechat ji po celou dobu na manžela.