Mám vyplnit daňové prohlášení?

spruzinka
5. únor 2015

Dobrý den, 31.12.2014 mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou. Pracovala jsem v zaměstnání půl roku. Nyní jsem těhotná a porod stihnu do ochranné lhůty, mateřskou mi tedy bude platit již bývalý zaměstnavatel. Nyní mi poštou přišlo daňové přiznání z roku 2014 a čistý formulář daňového přiznání s tím, abych ho vyplnila a poslala zpět. Chci se zeptat, co mám vyplnit do daňového přiznání 2014 (žádné změny u mě neproběhly) a zda mám vyplňovat nové přiznání za rok 2015, když tam již zaměstnána nejsem, ale platit mateřskou mi zaměstnavatel bude. Snad jsem napsala dotaz srozumitelně.

xpila
5. únor 2015

@spruzinka Daňové přiznání ti určitě nepřišlo. Takže hlavní otázka - co ti přišlo? Není to jen "růžové prohlášení"?

spruzinka
autor
5. únor 2015

@xpila jj, daňové prohlášení, moje chyba 🙂

banitram
6. únor 2015

Pokud už od 1.1.2015 nejste jejich zaměstnanec, tak nevyplňujete nový formulář na rok 2015. Ale nejspíš od nich budete chtít udělat roční zúčtování za 2014, pokud jste tam ještě měla nějaké výdělky - v tom případě jim podepíšete ten starý formulář na zadní straně, přiložíte případné doklady k odpočtům a vrátíte jim ho zpět nejpozději do 15.2.2015

morgan
24. únor 2015

Ahoj, nechci zakládat nové téma, tak zkusím zadat dotaz sem...po skončení rodičovské jsem zároveň dostala výpověď dohodou z důvodu zrušení mojí pracovní pozice. Mladšího syna mi vzali teď v únoru do školky, tak jsem se přihlásila na pracovní uřad a dotaz zní, když si najdu práci na dohodu, tak bych se odhlásila z pracáku a sama si platila zdravotní pojištění a můj výdělek by byl do těch 10000, tak bych nemusela ani podávat daňové přiznání? Nebo jak to je? Googlim, ale nějak nejsem schopná se v tom zorientovat...děkuji za případné odpovědi 🙂

xpila
24. únor 2015

@morgan Vezmu to postupně:
1. Určitě jsi nemohla dostat výpověď dohodou, je buď výpověď nebo dohoda.
2. O jakou dohodu se jedná - o dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti? Limit 10 000 Kč pro odvod pojistného platí jen pro DPP.
3. Pokud tam podepíšeš "růžové prohlášení", tak si můžeš uplatnit slevu na poplatníka, která by ti při takto nízkém výdělku pokryla celou daň, takže bys nic neodváděla. Roční zúčtování daně by ti pak udělal zaměstnavatel příští rok, daňové přiznání si sama podávat nemusíš (samozřejmě pokud nebudeš mít jiný výdělek apod.).
4. Pojistné by sis musela platit sama.

morgan
24. únor 2015

@xpila ano, máš pravdu, je to dohoda z organizačních důvodů (jen já tomu říkám výpověď 😠 )
Jinak se jedna o DPP....a co se tyče toho růžovýho papíru, tak to mi zaměstnavatel musí umožnit? Měla bych to asi jen na 3 měsíce, takže nevím jak by mi to v praxi pak udělal příští rok...? Jinak jsem koukala, že když podepíšu ten růžovou papír, tak si tam můzu uplatňovat děti, ačkoliv bych třeba nevydělala těch 48000 za rok?
Asi píšu jak tatar, ale tyhle věci jsou pro mě španělská vesnice...

xpila
24. únor 2015

@morgan Pokud by to byl tvůj poslední zaměstnavatel, tak ti roční zúčtování pak udělat musí. Ale jak jsem psala, tobě by sleva na dani pokryla celou daň.
Děti se ti nevyplatí uplatnit, protože už díky slevy na poplatníka žádnou daň platit nebudeš. Aby sis je mohla uplatnit za celý rok jako bonus (tzn. nad rámec zaplacených daní), musela by sis vydělat za rok minimálně šestinásobek minimální mzdy, takže pro tenhle rok to bude 55200 Kč.

morgan
24. únor 2015

@xpila takže to shrnu, podepíšu u něj růžovej papír (ten mi teda musí dát v každém případě ať je to jakákoliv organizace?), zaplatím si zdravotní pojištění a tím to pro mě hasne, jinak poslední zaměstnavatel to určitě nebude, tohle by bylo jen do začátku, pak bych hledala práci dál a nejlépe klasickej zaměstnaneckej poměr...
Děkuji ti moc za osvětlení!

xpila
24. únor 2015

@morgan O ten růžovej papír si musíš říct (není jeho povinnost ti ho dát), platí to pro každou organizaci.
Roční zúčtování za rok 2015 ti pak budě dělat poslední zaměstnavatel.

morgan
24. únor 2015

@xpila děkuji ti strašně moc za odpovědi!

xpila
24. únor 2015

@morgan Vůbec není zač, kdyby ještě něco, tak klidně napiš IP 😉