Penzijní připojištění ve věku 38 let. Má to smysl? Popřípadě, jaké jsou další alternativy?

Zodpovězené
14. kvě 2019

Dobrý den.

Je v současnosti výhodné důchodové připojištění? Vyplatí se u osoby, která jej ještě nemá uzavřeno? V jakých případech se vyplatí/ nevyplatí? Jaké jsou jiné dostupné alternativy pojištění na důchod? Žena, 38 let, průměrný plat, vlastní byt s hypotékou, tři děti.

Děkuji

Dobrý den,

Vaším dotazem patrně narážíte na tzv. penzijní připojištění. Ačkoli by se to z názvu mohlo zdát, tak se nejedná o pojištění, ale o pravidelnou investici se státním příspěvkem. V současnosti už tzv. penzijní připojištění nelze sjednat a bylo nahrazeno doplňkovým penzijním spořením (DPS). Nedá se jednoznačně říct, jestli se vyplatí nebo ne, má svoje plusy i mínusy. K naspořeným penězům máte přístup až od 60 let, ale zase dostáváte státní příspěvky (minimální příspěvek od státu je 90,- měsíčně, maximální pak 230,- měsíčně - pro minimální musíte měsíčně vkládat 300,-, pro maximální stačí vkládat 1.000,- měsíčně). Pokud zatím peníze na důchod nijak řešené nemáte, tak pak je to určitě dobrý začátek a základ. Navíc na tento produkt dává příspěvek celá řada zaměstnavatelů.

Na důchod se není možné "pojistit" v pravém smyslu slova, i když najdete řadu produktů které se tak tváří. Samotné DPS Vám asi důchod nezachrání, ale je potřeba to doplnit dalšími zdroji financí.

Alternativou jsou nejčastěji různé typy investic. Investovat je možné jednorázově či pravidelně. Nevýhodou investice oproti DPS je to, že nedostáváte státní příspěvek. Výhodou je naopak to, že k penězům máte kdykoli přístup, takže naspořené peníze můžete využít kdykoli v průběhu spoření na libovolný účel - kromě penze třeba na předčasné splacení hypotéky, jako peníze pro děti na studia atd. Obecné informace o investicích už v této poradně naleznete. Konkrétní výběr investičního nástroje je pak otázkou širšího rozboru Vaší situace.

V případě dalších dotazů reagujte do Poradny, případně pište na mail nebo volejte.

Hezký zbytek dne.

S pozdravem
Aneta Kašparová
aneta.kasparova@partners.cz
724 336 702