Pojišťovna navyšuje pojistné, jak se jí zlíbí. Co dělat?

jmalko
18. kvě 2009

Ahojky, potřebovala bych poradit.
Před 2 lety jsem uzavřela u České pojišťovny pojištění Dynamik Plus. Pojišťovna mi však navyšuje pojistné jak se jí zlíbí.Zdůvodňuje to tzv. indexací pojištění a nutí mě, abych danou částku platila, jinak prý vznikne dluh na pojištění, který budu muset stejně uhradit (při uzavření mě o indexaci nikdo neinformoval).O indexaci a podobné praktiky nemám zájem, což jsem i dnes uvedla na infolince a následně i navštívila pobočku ČP. Na pobočce mi taktéž sdělili, že s tím nelze nic dělat, že mi pouze můžou za 2.měsíce po mém požádání snížit částku, ale nedokázali mi vysvětlit následky z toho vyplývající (např. snížení poj.částky apod.)Domnívala jsem se, že veškeré změny jsou možné pouze písemně. Momentálně jsem na MD a naše fin.situace mi nedovoluje platit tak vysoké pojistné (dnes už činní přes 700 Kč/měs. bez spoření) Na infolince mi bylo sděleno, že s tím nelze již nic dělat, prý jsem to měla odmítnout před účinností (údajná účinnost k výročnímu dni 9.5.). Údajně mi byl zaslán dopis, ve kterém mě o indexaci informovali. Žádný dopis jsem ale prostřednictvím pošty neobdržela a zajímalo by mě, jak lze doložit že mi byl doručen (nebylo posláno doporučeně). Toto mě tak namíchlo, že uvažuji i o zrušení živ.pojistky(bohužel bych asi vůbec nic nedostala). Poradíte mi,jak se v dané situaci zachovat?Mají na toto vůbec právo? Nehodlám jim naspořené peníze nechat (cca 20 tis. + 15 tis. mim.vk lady na počátku pojištění). Další probém je ten, že můj manžel má taky Dynamik (již od r.2003) a oni mu pojistné navyšují (je "lajdák" a vše s čím nesouhlasí "hází do koše"), takže když jsem se informovala na jeho pojistku zjistila jsem, že na ní má "nedoplatek" v řádech tis. Nikdo ho nikdy doporučeným (ani obyčejným)dopisem neinformoval o dlužné částce apod. Prosím poraďte jak z této situace ven?

Zajímalo by mě také, jaké pojištění máte vy a zda jste spokojeny (chceme také dát pojistit našeho malého, ale po těchto zkušenostech dost váháme).

Předem děkuji za odpovědi.

spimira
18. kvě 2009

Já jsem řešila něco obdobného jako ty. Obávám se, že s tím bohužel nic neuděláš ☹ Máš vlastně jen 3 možnosti : 1. platit pojistné dál do ukončení pojistky, pokud teda chceš pojistku zachovat a platit dále. 2. Platit pojistku do doby 5 let, poté když jí zrušíš tak se ti vetší část nákladů vrátí, ale něco na tom ztratíš. 3. zrušit pojistku ihned, tím ale přijdeš o většinu peněz.
Já jsem měla životní pojištění se spořením u ČP, bohužel když jsem uzavírala pojistku, tak jsem byla celkem hloupá, že jsem si nezjistila spoustu podrobností okolo.
Po 2 letech jsem také chtěla zrušit pojištění, protože jsem zjistila, že nemá absolutně cenu cpát 15 a více let (záleží na tom na kolik to máš sjednáno) peníze, protože peníze lze v dnešní době zúročit zcela jiným způsobem než šetřícím pojištěním. Pokud bych zakládala novou pojistku tak jednině klasickou úrazovku (roční náklady od 1300 - 2500 dle typu pojištění a pojišťovny).
Pojistku jsem rušila po 5,5 letech měsíčně jsem také ukládala zhruba 630 Kč, 130 šlo na pojištění a zbytek spoření. Vyplatili mi asi 30000,- takže jsem na tam něco ztratila, ale beru to tak, že jsem byla alespoň pojištěna.
Co se týče toho navyšování tak z tou účinností mají pravdu, já jsem musela každý rok písemně posílat žádost, že nechci zvyšovat pojistnou částku a neuděláš s tím nic.
Jinak všeobecně od známých co vím tak dynamic je snad nejhorší druh pojištění jaký může být, tahají z tebe akorát prašule s kterými poté disponují několik desítek let. Proto se tomu vyhýbáme.
Manžel má FLEXI pojištění kvůli práce, úrazu apd. Když je na nemocenské tak mu platí za promaroděné dny, součástí toho je i nějaká úrazovka a životka, ale není to nic moc.
Já bych si chtěla založit klasické úrazové pojištění, ale ještě se pořád rozhoduji, kterou pojišťovnu si vyberu. Až se nám narodí mimčo, tak budu také uvažovat o úrazovce, ael v žádném případě nechceme nic se spořením. Spoříme na stavebním spoření a spořících účtech.

jmalko
autor
18. kvě 2009

spimira: díky za odpověď i když jsi mě moc nepotěšila ☹ Jsou to vydřiduši nic víc 😠 Musíme to ještě s manželem pořádně probrat, protože takhle z nás tahají jen prachy a nic. Prosím Tě, co se týče těch spořících účtů je to výnosné a bezpečné? Taky jsem o tom uvažovala,ale jsem takový "konzervativec", takže mě jednak zrazují převody jen přes internetové bankovnictví a jednak je divné, že se z toho nic neplatí. Je tomu opravdu tak? Nebo Tě pouze nalákají a mají tam zavedený skrytý poplatky? Vím, že je to z jiného soudku než-li téma, ale taky mě to zajímá.

spimira
19. kvě 2009

Mě to taky štvalo s tím pojištěním, proto jsem se poučila, že když zřizuji nějaké pojištění, tak si raději vše pořádně zjistím. Minule mi taky pojišťovací agent nabízel pojištění FLEXI a když jsem se ho začala vyptávat na úplné podrobnosti na které se většina lidí neptá, tak se kroutil jak had, moc se mu to nelíbilo, prý si mám vše poté přečíst ve smlouvě až jí podepíšu, tam prý je vše podrobně popsáno v podmínkách, houby tam jsou obecné věci, žádné konkrétní informace týkající se řešení jednotlivých pojistných událostí. Takže pokud mi někdo neřekne vše co potřebuji vědět k pojistce, tak to nepodepíšu, protože později se poté člověk dozví, že už to není třeba to co od toho očekával a je to pro něj nevýhodné.
Spořící účty má většina bankovních a peněžních ústavů v ČR, každá má jiné podmínky.V podstatě jde o to, že máš např. klasický účet u České spořitelny z kterého se ti stahují poplatky, máš tam peníze na výběry a platby z karet no a zbytek peněz co máš navíc si necháš převést na účet spořící, peníze tam sice leží, ale alespoň se trochu úročí i tak by ležely na běžném účtu.Roční úrok je různý od 1,5 - 3 procent dle banky. Co se týče poplatků, tak každá banka to má jinak co se týče účtování za vedení tohoto účtu od zhruba 0 - 150Kč. Peníze můžeš z těchto účtů vybrat většinou hned.

bubak.gr
9. čer 2009

Dobrý den chci vám řícit pár věcí o životním a úrazovém pojištění Flexi PČS , má práce je fin. poradce (neparcuji pro PČS)!!!! . Píšete ,že máte špatnou zkušenost s poradcem nepíšete jestli byl z PČS , ale to není podstatné. Mě osobně se z FLEXI pracuje velmi dobře ,ale je třeba produkt dobře znát , je to pojištění ,které dokáže pokrýt veškerá rizika , možna mimo přirozené smrti , tam se hodí nahradit jiným produktem ,jiné pojišťovny. Dovoluji si říct ,že produkt FLEXI 2009 nemá co se týče zajištění rizik (výjma rizika smrt z jakýchkoliv příčin) na našem trhu konkurenci a to i co se týče cen za jednotlivá rizika . Nechci dělat reklamu produktu FLEXI ,ale pokud se chcete kvalitně pojistit a nespořit je produkt PČS FLEXI pro Vás tou správnou volbou a co se týče dětí ani nemluvě . Na DYNAMIK ČP se mne radši neptejte ,nechci tvrdit ,že je to úplný DYNAMIT ,ale lidé ,kteří se Vám ho snaží prodat Vám ho doma nechají aji za 300 jenom aby měli smlouvu a body v pojišťovně , dělat fin. poradce pro ČP není vůbec jednoduché na prodejce je tam poměrně velký tlak z vrchu , ale je to každého volba kde pracuje.. Bohužel zatím se setkávám u svých klientu se smlouvama DYNAMIK kde sice spoříte dítětí z 300 korun něco kolem 200 kč ,ale když se Vám náhodou dítě zmrzačí tak dostanete za trvalé následky maximálně 200 000 kč a to je částka při poškození 100%. Což je opravdu směšné. A věřím ,že mohli být daleko lépe uzavřené je to prostě v lidech. Mezi mé klienty patří i několik maminek ,které se domů z porodnice vrátily se smlouvou DYNAMIK v kapse , což považuji za krajně nevhodné ba doslova sprosté a uzavřené samozřejmě s indexací o ,které se zmiňujete v prvím dotazu. Setkal jsem se s tím ,že o tom poradce ČP klienta neinformuje ,ale ve většině případů slovo indexace při podpisu smlouvy padne ,ale jen okrajově , pak se klienti ČP nestačí divit až jim po roce příjde navýšení měs. platby. No už se nebudu moc rozepisovat mám toho v hlavě plno ,ale to je spíše na vyprávění než na psaní asi bych se upsal k smrti. Každopádně na Váše dotazy velmi rád odpovím. Nezávazně !!!!!!!! Nezávisle !!!!!!!
Tady Vám ukáži návrh pojištění dítěte ve věku 8 let přes pojištění FLEXI 2009 :
Hraje fotbal za klub což nezvyšuje cenu pojistného !!!

Velmi vážné onemocnění : 500 000 ,-
Smrt úrazem : 50 000 ,-
Trvalé nás. úrazem : 1 000 000 ,- s progresí
Denní odškodné úraz : 600 ,- od prvního dne (podmínka doba léčení 8 dní a více ) až na 1 rok
Hospitalizace úraz - nemioc : 600 ,- od prvího dne( vyplaceno za každých 24 hodin strávených v nem. ) až na 1 rok
DO nad limit stanovený oceňovací tabulkou .

cena pojištění je 319 ,- měsíčně bez indexace !!!!!!!

Pokud najdete produkt ,který dokáže tohle a za tyhle peníze tak Vám gratuluji našli jste nový produkt na českém trhu.. Zkuste z legrace dát tenhle návr Vašemu poradci z ČP ať se s tím popere ,ale v DYNAMIKU mu to zaručeně nepůjde.

lukreciab
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
kolecka
5. pro 2013

Ahoj, já už nevěřím žádným pobočkám a otráveným lidem za přepážkou. Pojištění si srovnám na srovnavači, vidím tam srovnání všech cen, co k tomu kdo nabízí. Navíc mi nezávisle poradí a přezradí výhody a nevýhody pojišťoven. např. na www.inpojisteni.cz byli moc ochotní. Do ničeho netlačí a jsou fakt v pohodě 🙂 Já si na pobočce vždy připadala jak otrava.

lisamt
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
lisamt
6. bře 2014

A tu indexaci dává jen na žádost.

lisamt
6. bře 2014

A u úrazovek vracejí po pěti letech bez pojistné události 30% ze zaplacených částek na úraz, takže to nekončí v chřtánu pojišťovny ale vrátí se to Vám na účet. Což je dobrá věc. Že nepřicházíte o všechny vynaložené prostředky na nemoc a úraz.

elllenka
12. bře 2014

Indexaci můžeš odmítnout. Také mám tuto pojistku a indexaci zrušila ihned. Manžel byl měkký a tak zhruba jednou za rok příjde dopis, kde mu oznamují navýšení kvůli indexaci. Každopádně v dopisu stojí že má měsíc na to navýšení odmítnout. Takže si to chce jen pohlídat a včas jim dát vědět nejlépe písemně stačí i email.

elllenka
12. bře 2014

Co se týká tvého manžela, tak doporučuji zjistit jak velký dluh tam má a začít to řešit s pojišťovnou. Když nic neřeší a vyhazuje zprávy od banky tak je to pak těžký tím, že mlčí a neozve se jim tak je to pro pojišťovnu souhlas a musí tedy platit víc. Bohužel, ale je to tak.

letadlo13
25. dub 2014

@jmalko Lze to řešit, obzvláště Česká Pojišťovna mi tohle dělá. V Otravování klientů jsou někdy neúnavní s výjimkou neděle, to tam mají zavřeno 😀 (vtip) . Letos mi volalo několik klientů s podobným problémem (byly to i pojistky na domácnost, životní pojistky z dřívější doby apod.). Všude jsme to vybojovali, jak jsme chtěli my a někde jsme to rušili. A jestli máš Dynamik, tak ten je už dneska děsně ale děsně zastaralý a má skryté poplatky, patrně přicházíš o víc, než vůbec vidíš. A naspořené peníze... co dodat, pojistkou se nespoří, a pokud ano, tak jen jako doplněk. Ale právě na výhodném spoření pojišťováci Dynamik prodávali, můj tatínek ho taky kdysi měl (rušili jsme ho hned jako první 🙂 ). Samozřejmě nemůžu soudit, pokud jsem smlouvu neviděla, ale na 99% bude platit to, co jsem napsala výše. Klidně napiš do IP, uvidíme, jestli se s tím dá něco dělat. Jedné mojí klientce volali 8x, když jsem jí zrušila ale fakt děsnou pojistku, že to nemá rušit, potom, že přijde o peníze, potom, že to zrušit ani nejde... všechno blbost, jen šikovně zaobalené lidmi z pojišťovny.

marketa2013
25. dub 2014

Nečetla jsem ostatní příspěvky, ale obraťe se na finančního arbitra s návrhem na zahájení řízení proti pojišťovně (je to st. úřad, řízení je zdarma) Pomohou Vám.

marketa2013
25. dub 2014

Jo a zamyslela bych se, jestli jako žena na rodičovské potřebujete IŽP, tj. mít pokryté riziko Vaší smrti a navíc investovat na finančním trhu. Tipla bych si, že ne 🙂 obecně má inv. životní pojištění smysl pouze u mužů, resp. živitelů od rodiny. Pokud vůbec, tak si raději uzavřete jen úrazovku.. ale ta je pro ženy nyní dost drahá a řekla bych, že zbytečná..