Půjčka na rekonstrukci domu, který není náš.

Zodpovězené
20. lis 2018

Dobrý den,

jsme 4-členná rodina žijící s prarodiči v jednom rodinném domě. Rádi bychom si rekonstruovali svou část domu - celý vrch (hlavně koupelnu, wc a kuchyň). Celý dům je stále psán na rodiče manžela a nevíme, zda by nám vůbec nějaká banka poskytla úvěr nebo hypotéku, anebo jak se to v takovém případě řeší?

Rádi bychom podle rekonstručních odhadů firmy, která by nám všechny práce prováděla, požádali banku o aspoň 250.000 Kč. Něco máme i naspořeno, avšak nechceme se z úspor úplně vyčerpat. Lepší variantou nám přijde splácet měsíčně půjčku, akorát nevíme, zda nám vůbec někdo peníze půjčí, když dům defacto "není náš"? A pokud ano, jaká půjčka by v tomto případě byla nejideálnější?

Děkujeme.

Dobrý den,

dobrou zprávou je, že je Vaše situace řešitelná. Možností je několik, stručně je charakterizuji.

První z nich je hypotéka, kde je relativně nízký úrok (kolem 3% ), ale je třeba dát nějakou nemovitost do zástavy ve prospěch banky.
Druhou variantou je vzít si úvěr ze stavebního spoření, kde je úroková sazba vyšší než na hypotéce (4-5% ), ale při téhle výši úvěru zástava nemovitosti není potřeba.
Třetí variantou může být forma spotřebitelského úvěru určeného na bydlení, případně klasického spotřebitelského úvěru (5-6% ). Při uvedené výši úvěru nebude hrát takovou roli úroková sazba.

Úvěr plánujete relativně malý, takže i rozdíl v procentech na úrokové sazbě u zmíněných možností nebude mít tak razantní dopad na výši splátky. Skutečnost, že dům není ve Vašem vlastnictví, nevadí, je možné si vzít úvěr na rekonstrukci nemovitosti, kterou nevlastníte.

Pokud byste si vzali hypotéku, úvěr ze stavebního spoření či spotřebitelský úvěr určený na bydlení, tak budete muset prokázat účel a to, že peníze jste skutečně prostavěli. U klasického spotřebitelského úvěru to dokládat není třeba. Paušálně se nedá poradit, která instituce je ideální, protože výběr vždy záleží na dalších okolnostech. Vzhledem k tomu, že zadání je dost obecné, nelze tedy doporučit konkrétní produkt, ani instituci. Volil bych nicméně úvěr bez zástavy nemovitosti.

V případě dalších dotazů reagujte, prosím, dalším dotazem do Poradny, případně pište na mail nebo volejte.

Hezký zbytek dne.

S pozdravem
Ing. Martin Sládek
martin.sladek@partners.cz
604 682 454