Soudní určení otcovství, jak postupovat?

jpolda
8. čer 2015

Dobrý den,prosím o radu.Narodil se mi syn,boužel jsem v ochranné lhůtě po rozvodu což znamená,že bude mít v rodném listě za otce mého ex manžela(rozvod nabyl právní moci)!Potřebuji poradit ,jak postupovat o změnu otce,vím že je to soudně,ale postup neznám a zda existují nějaké tiskopisy nebo jak se sepisuje žádost.S ex manželem nekomunikuji.Chtěla bych to mít co nejdříve za sebou.
Děkuji za odpověď.

paajus
9. čer 2015

To jste měla řešit již před porodem - zajít s otcem dítěte na matriku, aby přiznal otcovství a bylo by. Nejsem si úplně jistá, jak je to porodu - zkuste se zeptat na té matrice, tam by vám měli poradit.

misimisi
9. čer 2015

Někde jsem tu na MK četla, že se to dělá tak, že nynější zažádá o otcovství - asi i s Vámi, a bývalý se musí otcovství vzdát - popřít otcovství. Snad pochopí, že je to v jeho zájmu, jinak bude mít povinnost platit alimenty bývalý. Obraťte se asi na soud či právní poradnu, podrobnosti nevím ☹

j.a.n.i
9. čer 2015

@paajus Chtělo by si to o věci něco zjistit, než tu začneš naznačovat, že se na to zakladatelka vyflákla a může si za to sama... pokud běží lhůta 300 dní od rozvodu, tak otcovství na matrice přiznat nejde a mohli by tam chodit třeba každý den a stejně by jim to bylo k ničemu.

@jpolda Tiskopis na to neexistuje, ale je potřeba to podat k soudu, ideálně všichni tři, s tím, že ex popírá otcovství, nový partner se k dítku hlásí a ty potvrzuješ, že je to opravdu tak, jak oni 2 tvrdí... možná ještě nějakou omáčku k tomu, žes s ex už XY let nespala a žiješ s partnerem. Měli by si vás všechny pozvat, tam tohle zopakujete a mělo by být hotovo. Na základě papíru od soudu se pak vyhotový nový RL pro dítko.

drakenn
10. čer 2015

V ochranné lhůtě nelze na matrice přiznat otcovství!! Je to složitější a řeší se to soudně. Má kamarádka to řešila. Zašla na městský soud a tam jí přímo poradili a vše i sepsali.. držím palce