Stavební spoření pro děti, kdo se v něm více vyzná?

hojda
4. únor 2015

Je tu někdo, kdo se více vyzná ve stavebním spoření? Synovi jsme při narození rok 2009 založili stavební spoření. Letos tedy spoříme 6 let. Nemáme ještě dospořenou cílovou částku, takže je možné na stavební spoření dále spořit. Stavební spořitelna teď ale snížila úrok a na vyšší je možné dosáhnout založením nového stavebního spoření(na 6 nebo 9 let), s tím, že na to nové, by se peníze posílaly z toho starého (nemuseli bychom dávat další vlastní prostředky). Vím, že je v tom vždy plno háčků, tak se chci zeptat, zda je tedy dobré založit tu novou smlouvu, nebo nechat jen tu starou. Stejně teď s penězi disponovat nemůžeme bez rozhodnutí soudu, tak nevím, kde je lepší je nechat ležet. Na starém nebo na novém? Děkuji

konidana
4. únor 2015

@hojda Z nového pak těžko půjdou vybrat, nechala bych na starém, ale já tomu zas tak nerozumím. Ale přišlo mi, že každá změna pak peníze déle blokuje.

vercik83
4. únor 2015

Ja byt vama nic nezakladam, jsou lepsi cesty jak sporit

jitavrtule
4. únor 2015

@hojda U koho máte to stavebko?
Já mám poměrně dost nemilou zkušenost s stavebním spořením od lišky, taky jsem loni v létě dospořila 6 let. To, že nemáte dospořeno do cílové částky je jedno, to spoření, resp. možnost nakládat s penězi, je vázané časem, ne výší naspořené částky. U mě to probíhalo tak, že pan poradce mě taky tlačil do nové smlouvy. A já bych jí i byla ochotná uzavřít (protože spořit chci), ale taky tam byl podmínkou převod části peněz ze staré smlouvy na novou (jednalo se o dvacet tisíc). V takovém případě by mi bylo umožněno s penězi nakládat ihned (cca do 10 dní). Podmínka se mi nelíbila, přijde mi to vyděračské, v podstatě ti odepřou přístup k penězům, které jsi v souladu se smlouvou naspořila a nutí tě je mít vázané na další smlouvě na dlouhou dobu. No a ukázalo se, že pokud novou smlouvu nezaložím, pak bohužel budu muset ukončit tu starou výpovědí s klasickou 3 měsíční výpovědní lhůtou.
Tohle mi přijde jako naprosto nesolidní jednání se zákazníkem, vydírání, blokování úspor. Takže jsem ve finále setřela panu poradci úsměv ze rtů s tím, že ok, že teda klasická výpověď. Výpověď jsme sepsali v červenci, s tím, že tedy peníze mi budou vyplaceny k začátku listopadu.
Uplynul měsíc a půl a na moji trvalou adresu (byť měli k dispozici adresu korespondeční, která se liší) obyčejnou poštou přišel dopis od Českomoravské Stavební Spořitelny, že moji výpověď neuznávají, protože na tiskopisu bylo přepisováno - podotýkám, že papír vyplňoval můj slavný finanční poradce (=jejich zaměstnanec) a ano škrtal - číslo nové smlouvy, které tam rovnou bez diskuze napsal a kterou jsem odmítla uzavřít. Takže se škrtalo a oba jsme úpravu parafovali. Samozřejmě na výpovědi nikde ani čárka, že by v tiskopisu nesmělo být přepisováno.
Abych to zkrátila, následoval sled telefonických hovorů mezi mnou a jejich zákaznickým servisem, kdy se mě velice asertivně snažili přesvědčit, že mám smůlu, že tedy musím novou výpověď a tím pádem se vyplacení peněz posune o další dva kalendářní měsíce.
Já si to nakonec vyhádala, ale s Liškou jsem jednou pro vždy skončila a kudy chodím, tudy jim dělám "reklamu".
Jako perličku na závěr - ukázalo se, že shodnou zkušenost má dalších 6 mých známých - od podmínek vázat peníze na spoření po různé machinace s výpověďmi.
Můj chlap měl stavebko u České Spořitelny a bez problémů mu částku po uplynutí 6 let vyplatili během 14 dní po vypovězení smlouvy.

janovkov
4. únor 2015

@hojda Nechala bych peníze na starém. Navíc tam pravděpodobně budete mít i výhodnější úrokovou sazbu? Teď jsou úroky ze spoření nic moc. Když uzavřeš novou, tak dáš jen vydělat svému poradci, který dostane provizi z nové smlouvy. A navíc, když s penězi nechcete nic teď dělat, a nemáte přespořeno, není důvod ke změně.
Já jsem loni rušila stavebko u Modré pyramidy, ale to bylo moje, ne na děti.

hojda
autor
4. únor 2015

@janovkov Právě, že tu úrokovou míru teď snížili na 1,3 a na novém by byla 1,6. Ty peníze tam stejně budou ležet, protože bychom museli žádat soud, aby povolil jejich vybrání, takže přemýšlím, jestli je lepší je nechat ležet na starém nebo na novém. Většinou je to tak, že ve spořitelně ti řeknou jen ty výhodě a nevýhody taktně zamlčí☹, tak proto se ptám.

hojda
autor
4. únor 2015

@vercik83 To ano, ale ty peníze už jsou tam uložené a bez souhlasu soudu je vybrat nemůžeme. Jediné co můžu snadno udělat, je převést je na to nové spoření, ale nevím, zda je to doopravdy výhodné, nebo jen lékadlo stavební spořitelny a je lepší to nechat na tom starém.

hojda
autor
4. únor 2015

@konidana Peníze dětí stejně vybrat nemůžeme, tak jako tak bez souhlasu soudu.

hojda
autor
4. únor 2015

@jitavrtule Já vím, že tam ty peníze budou vázané, ale peníze dětí se teď nedají vybrat bez souhlasu soudu, takže jsou tam zapikané, tak jako tak, tak jen řeším, kde je lepší, aby to leželo....

janovkov
4. únor 2015

@hojda To je pravda, o nevýhodách poradci moc nemluví... Bohužel teď nemám přehled o tom, jak je s novými smlouvami. Podle mne tam musí být nějaký háček, když ti to nabízí - novou smlouvu (možná nejen ta provize). Napadá mne ještě to, že si vás tak zajistí opět na 6 let a de facto to, že ty peníze, kterých je teď po 5 letech už víc, od nich nepřevedete jinam (a oni je budou moci otáčet a benefitovat z nich.)

hojda
autor
4. únor 2015

@janovkov Jo, ale já je převést jinam stejně nemůžu, muselo by se brát přes soud 😝

mariti
4. únor 2015

To, že Vám snížili úrok na staré smlouvě, mě překvapuje, myslela jsem, že mění podmínky jen u nových smluv. Pokud je nějaká pravděpodobnost, že peníze budete přece jen potřebovat v příštích 5 - 6 letech, nechala bych na staré smlouvě. Sice je pravda, že soud je nutný, ale dají se vymyslet důvody, aby Vám peníze vydali (nedávná zkušenost kamarádky). Rozdíl tři desetiny v úroku mi nepřijde zase tak velký. Jde spíš o to, zda budete spořit dál a využívat státní podporu. Taky teď nad stavebkama hodně přemýšlím (máme v rodině tři smlouvy).

pkolin
4. únor 2015

Bohužel rozhodně nemůžete stavební spoření ukončit, resp. vybrat a platit z peněz jiné spoření. Podle nového zákoníku, pokud je stavební spoření založené na dítě, s ním nemohou rodiče disponovat, může ho vybrat až samo dítě a to ve věku 18 let ☹ Pokud přeci jen byste chtěli peníze vybrat, musí se k soudu a u toho prokázat, že peníze budou použity pro potřebu dítěte, což ne vždy soud shledá jako oprávněné a žádost může zamítnout. Mladšímu už rozhodně zakládat nebudu, starší syn ho má a musí si ho vybrat sám v 18 letech. Je hloupé, že by třeba chtěl jet studovat do zahraničí (před 18. narozeninami) a použít na to peníze a nebude moci, pokud nebudeme chtít lítat po soudech. Znám případ, kdy rodiče chtěli stavební spoření použít na rekontrukci dětškého pokojíčku, ale protože měli naspořeno 50 tis. a rekontrukce by stála 30 tis., tak jim to soud nepovolil ☹ Sami v bance mi stavební spoření nedoporučili už zakládat!

vilibalda
4. únor 2015

@hojda Nedávno jsem si četla podmínky pro poplatky spojené se stavebním spořením u jedné stav. spořitelny a narazila jsem tam na to, že do 6 let je poplatek za vedení účtu podstatně menší než když člověk spoří více než 6 let. Takže je otázka, jestli člověk chce spořit déle něž 6 let s úrokem např. 2 % a dát za vedení účtu 500 Kč nebo spořit na novou smlouvu s úrokem jen 1 %, ale s poplatkem za vedení účtu 100 Kč. Nevím, jak přesně ty částky byly (nechce se mi to dohledávat 😉), ale přišlo mi, že se absolutně nevyplatilo spořit déle a s vyšším úrokem, protože ten zisk spolkly poplatky :-/ Pokud bych ty peníze následujících 6 let nepotřebovala, volila bych asi novou smlouvu. Z těch starých smluv (s vyššími úroky) se totiž spořitelny chtějí vyvlíknout a při nepatrném porušení podmínek (např., že nebudete zcela pravidelně spořit), peníze přestanou úročit, ale nepošlou vám je. Nechají si je u sebe a až o ně požádáte, pak je teprve převedou...

hojda
autor
4. únor 2015

@pkolin O novém bych neuvažovala, potřebuji nějak pořešit ty peníze, která už tam jsou a leží tam, aby tam leželi alespoň na tu výhodnější variantu, když už s nimi nemůžeme nakládat☹.

hojda
autor
4. únor 2015

@vilibalda Tak to je novinka, že po 6 letech je ten poplatek vyšší, to jsem ještě neslyšela.

marcicek84
4. únor 2015

ke spoření, úrok na každé smlouvě je garantované pouze po dobu6 let, pak je praxe většiny spořitelen, že klesne, protože pak už můžete vybírat peníze kdykoli, u dětí ten soud neřešní nevybrání, jde to udělat, že to prostě využije dítě, jen to je problematičtější...převedení peněz jinde, znamená založit jinde novou smlouvu a spořit tam zase těch 6 let pravděpodobně s vyšší cílovou částkou a výhodným úrokem, ale novou smlouvu jde založit i u stávající spořitelny a převést tam prostředky a ten výhodný úrok byste tam měli mít taky...ještě je otázkou kolik dostáváte státní podpory, pokud už sníženou, tak bych se nové smlouvy nebála, pokud vyšší, tak bych nevypovídala, protože na novou smlouvu už tolik nikdy nedostanete...pak bude záležet kolik v
ám vydělá lepší pročení oproti lepší podpoře, dle toho bych se při zakládaní nové pojistky zařídila...

veronikaka
4. únor 2015

@pkolin Absolutně souhlasím. Přesně na to studium jsem sama myslela. Já jsem nedávno četla podobný případ s pokojíčkem, kdy také nebyla rekonstrukce povolena, jelikož sociální pracovnice rozhodla, že rekonstrukce je v zájmou obou dětí a né jen toho, kterému se spoří. Osobně si myslím, že je jen otázka času, kdy to bude nějakým způsobem upraveno a nebo zrušeno ....

@hojda Já bych nic neměnila. Určitě za novou zaplatíte poplatek a člověk co ji zprostředkuji si namastí kapsu.

hojda
autor
4. únor 2015

@marcicek84 Máme podporu ty 2 tisíce, jako je to teď, takže v tom rozdíl není. Jde mi to jestli je rozdíl opravdu jen v tom úročení, nebo ještě někde jinde. Peníze chceme dětem spořit, ne je využít pro nás.

frufrunka
4. únor 2015

Teda koukám aktuální téma! Jsme ve stejné situaci, zrovna dneska mi volala finanční poradkyně... Mám s ní schůzku příští úterý, taky mám kupu dotazů, tak pak budu moudřejší, kdyžtak se podělím! 🙂 Taky máme dospořenou smlouvu (časově, ne částkou) a dostala jsem zajímavou nabídku... Tak si o tom popovídáme, jsem zvědavá.

marcicek84
4. únor 2015

@hojda - tak pak samozřejmě bude rozdíl v úročení při nové smlouvě a také v poplatku, když se zakládá nové stavebko a budou se převádět peníze, je třeba určit novou cílovou částku a dle toho se platí poplatek, když zůstanete zatím na staré smlouvě, tak využijete již zaplacený poplatek, pokud máte prostor do cílové částky (ono záleží kolik ještě můžete napořit než cílovku na staré smlouvě překročíte...záleží tedy kolik ještě chcete naspořit dětem a zda vůbec někdy tu cílovou částku překročíte.

Je třeba si tedy u obou variant propočíst příjmy a výdaje a vyjde vám co je výhodnější - např. kouknou i do sazebníků u poplatků za vedení účtu při nové smlouvy, vs. poplatky po uplynutí 6 let na stávající smlouvě, pak poplatek za cílovou částku při nové smlouvě, vs. poplatek pouze za navýšení cílové částky na staré smlouvě, dále rozdíl v úročení (převedené peníze kolik vydělají ročně, když je budete úročit úrokem na nové smlouvě vs. úročení na peněz na staré smouvě po uplynutí vázací doby 6 let). Tohle dá přesnou odpověď na dotaz, co je výhodnější.

hojda
autor
4. únor 2015

@marcicek84 Díky to jsem chtěla slyšet, kde mám hledat toho zakopaného psa 😀 .

marcicek84
4. únor 2015

@hojda - není zač, teď jen najít ve smlouvách potřebné info, některé se tam možná nedohledá, ale bude to na netu - tam jsou v těch úročeních aktuální sazebníky spořitelen, protože oni rádi do smluv napíšou, že po uplynutí vázací doby 6 let je možné, aby banka úročila finannčí prostředky na účtu dle "aktuálního sazebníku"

hojda
autor
4. únor 2015

@marcicek84 Ve smlouvě to určitě nebude, spíš na tom netu, jsou aktuální sazebníky.

evaviki
4. únor 2015

@hojda u koho to mate?

lostakova
4. únor 2015

@hojda Přesne, mrkni na poplatky za vedeni (hlavně po tech šesti letech). Předem si ale over, ze můžeš připadne založit novou smlouvu bez soudu! A jinak tuším, ze úrok u Wustenrot je 2%...

hojda
autor
4. únor 2015

@lostakova Založit novou smlouvu prý můžu mi řekli.

hojda
autor
4. únor 2015

@evaviki Klasika Liška.

lostakova
4. únor 2015

@hojda Jen pro představu, já mám u svého SS u Raifky čtvrtletní poplatek za vedeni 80.-, po šesti letech se mi to ale zvedne na 240.- čtvrtletně...

evaviki
4. únor 2015

@hojda tak s tou neporadim.. :-/

hojda
autor
4. únor 2015

@lostakova Hnus.....