Vrácení daně z hypotéky, jak zažádat?

anguly
26. led 2016

Moc prosím, o radu... Máme s přítelem hypotéku. Vždycky jsem si uplatňovala vrácení daní já, protože přítel tady nemá trvalé bydliště (což je podmínka). Od prosince 2014 jsem pobírala PPM. Celý rok 2015 jsem tedy byla na mateřský a práci žádnou nevykonávám (ale po mateřský se mám kam vrátit).

Přítelovi řekli v jeho práci, že si mám uplatnit vrácení daně z nemovitosti já, protože se ještě nebyl schopný přehlásit k trvalému bydlišti jako je ta nemovitost.

A já vůbec netuším jak to uplatnit, vžycky to vyřizovali na personálním v mé práci. Nevíte náhodou někdo, jestli to mám podat já sama, nebo jestli to mám dát jako vždy na personální (i když jsem na mateřský).

Děkuji za rady

andy80
26. led 2016

Tobě nemají daň z čeho vracet, pokud jsi na mateřské. Musíš mít příjem ze zaměstnání, abys mohla uplatit slevu na dani ze zaplacených úroků na hypotéce. A manžel si slevu uplatit může i když nemá trvalé bydliště v nemovitosti na kterou platíte hypotéku. Manžel má barák na hypotéku 150km od nás, on je vlastník, trvalé bydliště má v domě, kde teď bydlíme a slevu na dani si uplatňuje.