Vyplatí se pořídit si bankovní pojištění hypotéky?

lani1
2. kvě 2019

PROSIM MATE NEKDO ZKUSENOST S BANKOVNIM POJISTENIM HYPOTEKY? BANKA MI NABIZI LEPSI UROK V PRIPADE, ZE SI POJISTIM SCHOPNOST SPLACET, KRYJE ALE JEN UMRTI A INVALIDITU 3.STUPNE A JE TO CCA 7% MESICNI CASTKY HYPOTEKY, TAKZE SE TO DOST PRODRAZI BEZ POJISTENI JE ALE HYPOTEKA DRAZSI

NEBO JE LEPSI SI SJEDNAT ZIVOTNI POJISTENI?

DIKY ZA RADU

martiniquest
2. kvě 2019

Meli jsme toto pojisteni na prvnich 5 let a na dalsi obdobi jsme to zrusili. Neni vyhodne a mnozi se pripady, ze pojistovna nic nevyplatila.

lani1
autor
2. kvě 2019

@martiniquest diky taky ted googluju a ˇate pojisteno jinde nebo vubec

merope
2. kvě 2019

Podstatné je si uvědomit, jaké a zda pojištění potřebuješ - zpravidla ty kritické situace rodiny jsou právě úmrtí a invalidita (často tedy i 1. nebo minimálně 2. stupně) + úrazovka na trvalé následky úrazu od nějakého vyššího procenta. Zbylá pojištění jsou zpravidla vyhazování peněz do koše ("bolestné" na zlomenou ruku a jiné blbosti).

Až tedy poté, co zjistíš, že pojištění potřebuješ, je dobré se podívat, jaké konkrétní pojištění banka nabízí a s jakými podmínkami. Bohužel často je to pojištění, které pokud bys úvěr ukončila, tak taky skončí - a uzavřit jiné pojištění jinde pak už může být problém. Ale není to pravidlo - například Unicredit má jedno pojištění jako jednorázové na 5 let, ale současně se dá uzavřít smlouva na Generali a ta není vázaná na úvěr tak pevně.

No a na závěr je dobré si spočítat skutečnou cenu toho pojištění (tzn. rozdíl ve splátce + kolik za to zaplatíš). Často vyjde, že se vyplatí - ale ne nutně. Klidně případně napiš zprávu s konkrétní bankou.

tompe14
Autor odpověď smazal
Zobraz
lani1
autor
2. kvě 2019

@lani1 moneta napr nabizela (po dnesnim zvyseni u CNB uz asi platit nebude) refinanc za 2,57 s pojistenim od nich ve vysi cca 7% splatky ( cca 800)

Jina vanka bez pojisteni a vedeni uctu zdarma 2,8

Co je teda pak vyhodnejsi

martiniquest
3. kvě 2019

@lani1 Kazdy mame zivotni pojistku, ale na zustatek hypoteky by nestacila. Nicmene mame nejake pozemky, takze kdyby se nahodou neco stalo, dala by se hypoteka resit jejich prodejem. Takze pokryte to mame.

martiniquest
3. kvě 2019

Jeste dodam, ze mame hypoteku v HB, pojistku jsme platili cca 350 Kc za oba a kryta byla smrt a invalidita 3.stupne. Nicmene v pojistnych podminkach bylo tolik vyluk, ze nam to pak prislo jako mrhani penezi, ale meli jsme ji kvuli nizsimu uroku, takze nas v dusledku stala par korun. Pri refinancovani uz se urokem vazanym na pojistku nikdo neohanel.

zahodila
3. kvě 2019

@lani1 Když je pojištění přímo u banky, tak můžou z nějakého důvodu zkrátit plnění a peníze jdou rovnou bance. Což ale znamená, že pokud banka neuzná umoření celého dluhu, musí se dál splácet hypotéka. Při pojištění v jiném ústavu jdou peníze přímo tobě, takže mohou sloužit nejen na splátky hypotéky, ale i pro osobní použití než se vyhrabete z těžké životní situace.

ange_de_la_morte
3. kvě 2019

Jestli mluvíš o ,,pojistce neschopnosti splácet,, tak ta se za mne nevyplatí ( ale skrz ten úrok si to může zkusit vypočítat - ber do prvního konce fixace - pak se ti změní úrok i podmínky)

... my pojištění neschopnosti splácet nemáme - oba máme životní pojištění ( každé zvášť kryje celou výši hypo a ještě zůstane) - mimochodem životní pojištění alespoň jednoho z nás bylo i podmínkou sjednání hypotéky ( ale i kdyby podmínkou nebylo je to za mně samozřejmost pokud mám rodinu) - v té je pojištěno úmrtí, trvalá invalidita a u manžela i prac.neschopnost delší než 60 dní

V případě ztráty zaměstnání krátkodobě vykryjem finanční rezervou popřípadě v krajním případě zrušením spoření - nicméně zdravý člověk si práci najde vždy