Chalupa vs dům

nikamari
19. čer 2019

Zdravím holky, je tu někdo kdo vyměnil rekreační objekt (chatu, chalupu) za bydlení (např. dům za Prahou). Litovali jste toho nebo jste spokojení? Jezdíme totiž na chalupu, kde to máme samozřejmě moc rádi, ale je to hodně daleko (150 km) a bohužel nebydlíme ve vlastním, takže přemýšlíme o tom, že si pořídíme raději něco blíže co bude sloužit i účelům bydlení-hlavně do budoucna a samozřejmě také se zahradou. Jde ale o to, jestli pak nebudu litovat. Je tu nějaká maminka s podobnou zkušeností?

lutu11
19. čer 2019

@nikamari bydlíme 20km od Prahy v domku a nikdy jsme nelitovali. Ale děti si ještě vystačí s vesnici. Školka, ZS. Veliké plus je hlavně to, že nemusíme každý víkend NIKAM, když se nam nechce.

nikamari
autor
19. čer 2019

No mě právě toto ničí ty věčné přesuny kolikrát třeba jen na jeden den a druhý den zase domů....

joripage
19. čer 2019

Heh, holky, brala bych to, přesně ty věčné přesuny mi pijou krev... Chalupu máme 100 km, miluji to tam, ale občas vážně ráda zůstanu doma a chlap jede sám. Nicméně chlap by se chalupy nevzdal a barák a chalupa, to se snad ani nedá stíhat. Hlavně ta chalupa potom ztrácí smysl, když má člověk svoje a zahradu k tomu.

bayt
19. čer 2019

@nikamari No asi takto. Tohle řešíme už pár let. Vždy v zimě jsem strašně ráda za byt v centru. A kor s malým dítětem - herny, kavárny, kamarádi, kroužky, vše dostupné. K lékaři chodíme tři minuty pěšky apod. V létě zase toužím po domě, večer se vyplácnout na terasu apod. Chalupa je za mě spíš za trest. Nesnáším to balení a ježdění tam, starost o další domácnost. Samozřejmě fajn, že aspoň někde má člověk pro malého bazén, zahradu a les za barákem.

Myslím, že u úplně malých dětí na mateřské je výhodnější spíš ten byt, ale do budoucna čím dál víc tíhnu k baráku.

pavla555
19. čer 2019

Chalupu nemám, ale od mala jsem bydlela v RD a pak chviličku v bytě do 8m našeho prvního dítěte a teď jsme ve svém RD a za nic na světě bych to neměnila 🙂)). Jak je to super, že děti mohou být tak často venku a nemusím furt něco balit, tak jako když jdete někam do parku a na hřiště.... Navíc mě baví zahrádka, kterou sice teď úplně nestíhám, ale pár jahod, malin, rajčat.... se tam i teď najde a pak ovoce ze stromů... Jinak cestujeme cca 1x za 2m k rodičům a představa, že furt balím každej týden - no nechtěla bych... A pokud je RD, tak si myslím, že chalupa je už moc a lepší je jezdit různě po ČR a objevovat nová místa 🙂

makronka222
19. čer 2019

Prodali jsme chalupu 120km od nas a koupili chaloupku 50km od bytu. Mame tam vse - Obleceni, nejake zasoby jidla, leky, pracku atd. Jediny co tam vezeme je taska s jidlem, ktery tam spotrebujeme a to je vse. Teda ted mame mimino, takze sebou beru jeji obleceni+pliny+mliko atd ale to je 1 batoh a vydrzi mi to na tyden. Trileta tam ma taky svoje hadriky, jednou za rok to akorat vymenim za vetsi. Ma tam pisek a bazenek, houpacku a vic nepotrebuje. Nevim co tam vsichni vozi a cim maji narvany ty auta :D kdyz je hezky mame tam od rana do vecera stejne plavky. Kdyz jsme na chatu nejeli, naplanovali jsme si vylet a to clovek bali stejne dlouho ikdyz jede na den :D

billythekid
19. čer 2019

Děkuji za tuto diskuzi, s dovolením se tu připíchnu. Výhledově to budeme řešit- chlap chce byt+chalupu a já RD...🙏💣

zlorenka
19. čer 2019

Kdyby se tu toulala prebytecna chalupa ve vychodnich Cechach, tak se ji rada ujmu!🙂

gracinka7
19. čer 2019

Mě by hlavně vadilo, že během týdne uklízím byt a o víkendech místo odpočinku uklízím chalupu a sekám trávník.

bervidova
19. čer 2019

Já jsem asi typický panelákový člověk, takže RD mě neláká,ale je pravda,že skoro každý víkend někam jezdíme, na jednodenní výlety, na pobyty, vouchery. Jo, leze to do peněz, o tom žádná 🙂 Chalupu máme, dostala jsem ji před dvaceti lety a bydlela tam babička s partnerem, pak už jen babička a ta je poslední dva roky v domově důchodců. Přiznám se, že pokud bych tam měla jet 1x ročně, tak by mi to stačilo a to to máme na vesnici 5km od města, kde bydlíme. Nemám k tomu vztah, k baráku, nimrání se na zahrádce, celkově ki té vesnici, evidentně je to můj problém 🙂 Takže jo, jak je hezky, tak jezdit musíme, ale posekáme trávu (hooodně trávy), pootevírám okna, pak jsme rádi,že je zavřeme, přeci jen je to postaveno 1926, na podzim posbíráme hromadu ořechů. Posledních 15 let jsem tam nespala a vydržím tam max.4 hodiny a jedeme zpátky. Prostě to není nic pro mě.

dandaa
19. čer 2019

My měli spoustu let nádhernou chatu nedaleko od Prahy kde jsme byli od jara do podzimu, ale po narození malého jsme se rozhodli pro koupi domu. Takže se chata prodala a užíváme si domečku.

martinau5
19. čer 2019

Bydlíme v paneláku a máme chatu cca 15 km od nás. Ale plánujeme stavbu/koupi domu, takže jakmile budeme v domečku, chatu prodáme, protože je zbytečné mít dvě zahrady ku starosti apod...

vercik83
19. čer 2019

jsem z Prahy,ale celý zivot jsem dojížděla na chalupu o víkendech a prázdninách. Manzel je z venkova. Uz mne nebavi dojizdeni,takze se budeme asi na chalupu stehovat. Pokud bych nemela k chalupe vztah,tak bych uprednostnila stavbu noveho domku. Satelit by mne ale nelákal.

nikamari
autor
19. čer 2019

@zlorenka v severních čechách...

malinkaelinka
19. čer 2019

Já jsem tohle zažila v dětství - bydleli jsme v paneláku a měli chalupu cca 40 km od bydliště - ale v takové lokalitě, že trvale by se tam bydlet nedalo (v zimě absolutní nedostupnost). Chalupa byla zděděná - babi ji nechala přepsat na tátu. Když mi bylo 10, naši prodali chalupu i byt a koupili dům. Nejlepší rozhodnutí jejich života 🙂 My jsme si s manželem postavili domek na vesnici, v bytě ve městě jsme spolu žili asi 3 roky a nic super na bydlení ve městě nevidím, jen samé nevýhody, takže já věděla, že chci určitě zase někam na ves 🙂